Индийската сватба е витрина на богатите култури и традиции на страната. Независимо от религията, един общ ритуал, който се практикува в цялата страна, е връзването на свещения брачен възел, наречен Мангалсутра. Тази практика съществува от 6 -ти век след Христа, като младоженецът връзва жълт конец около врата на булката. Смятан е за символ на сближаване за цял живот и за талисма за предпазване от злото око. В тази статия ще научим малко повече за дизайна на Мангалсутра и значението му.

най-новите дизайни на мангалсутра

Знайте ключовите фактори на Мангалсутра:

  • Значението на Мангалсутра:
  • Символиката на Мангалсутра:
  • Мангалсутра в различни индийски култури:
  • Съвети за индийските булки да изберат перфектната мангалсутра:
  • Защо черните мъниста се използват в мангалсутри?
  • Списък на най -новите дизайни на Мангалсутра:

Значението на Мангалсутра:

Въпреки че има многобройни бижута за жени, те просто не могат без Мангалсутра. Той представлява нейното семейно положение, което може да спечели уважението й в традиционното индийско общество. В Южна Индия една мангалсутра се състои от жълт конец със златния „TaaliBottu“. В останалата част на страната обаче Мангалсутра е черна мъниста със символични висулки във формата на купа.

Символиката на Мангалсутра:

Мангалсутра произлиза от думите „Мангал“, което означава благоприятен и „Сутра“, което означава нишка. Според древните индуски традиции, Мангалсутра трябва да се носи от омъжена жена, за да се гарантира благосъстоянието и дългия живот на съпруга й. Тя трябва да бъде премахната от врата й едва след като съпругът й почина.

Мангалсутра в различни индийски култури:

Значението на мангалсутра се различава в различните култури. Всяка култура вижда това в различна светлина. Вижте какво означава това в различните култури.

1. Синди Мангалсутра:

В синдхи културата Мангалсутра е много важен елемент от цялата сватба. Това е черна и златна верижка с мъниста с висулка. Изборът на дизайн обикновено зависи от това какво харесват младоженецът и булката. Това е въпрос на унисон и това е смисълът, който той предава.

2. Бихари Мангалсутра:

Конвенционално е известен като тагпаг. Това е черна мъниста с висулка по избор. Мангалсутрата предава уважение и любов към съпруга.

3. Тамилска мангалсутра:

Конвенционално е известен като thali Kodi. Той предава смисъла на съюз, ангажираност, уважение и любов един към друг. Отпечатъците на тали могат да бъдат лист или друго символично изображение, в което семейството вярва.

4. Керала Мангалсутра:

Това също е известно като minnu от християните и като thali сред индусите. Минуто съдържа кръст върху златен медальон, оформен като сърце, което символизира любовта. Кръстът означава връзката, която съпругът и съпругата трябва да следват.

5. телугу мангалсутра:

Телугу мангалсутрата има два диска или монети с кръгла форма. Страната на младоженеца и на булката дават по един диск, завързан на жълт конец. Мангалсутрата означава хармонията между двете участващи семейства.

6. Гуджаратска мангалсутра:

Булките от Гуджарати носят шипа за носа, за да покажат семейното си положение. Те носят традиционна мангалсутра с черни мъниста със сложна златна висулка. Мангалсутра означава любов и уважение един към друг.

7. Махаращрианска мангалсутра:

Махаращрийската мангалсутра е изработена от черна мъниста с две вати във формата на купа. Златните вати означават Шива и Шакти. Двете нишки от мъниста, слети, са символи на съпруга и съпругата. Черните мъниста трябва да държат злото око далеч и да имат щастлив брак.

8. Карнатака Мангалсутра:

Конвенционално е известен като karthamani Pathak. Това е най -важното бижу за всяка булка от Kodava в региона Coorg. Картамани и Патак са две отделни бижута. „Pathak“ е златна висулка, която има голяма златна монета с гравюра Lakshmi или Queen Victoria и има малки кръгли рубини, осеяни по обиколката на монетата. Тази висулка с монети има изображение на кобра, което означава плодородие.

9. Кашмирски мангалсутра:

Традицията за обвързване на Мангалсутра се практикува от кашмирските брамини, които я наричат ​​„Деджхур“. За разлика от другите държави, където малките висулки с размер на бадем са вързани на врата на булката, Dejhoors са окачени от ухото на жената, докато достигне гърдите й. Този обичай се спазва, за да се осигури дълъг живот на съпруга.

10. Сикх Мангалсутра:

Според сикхските сватбени традиции семейството на булката подарява на младоженеца много скъпи предмети като Када (златна гривна), златен пръстен и златни Мохре (златни монети). Тези монети са нанизани заедно в черен конец и се носят от булката около врата. Тази верига се носи само в специални случаи.

Съвети за индийските булки да изберат перфектната мангалсутра:

Ще ви кажем и как да изберете правилната мангалсутра. Разгледайте съветите.

1. Бюджет:

Това е първото и основно нещо, което трябва да решите, преди да започнете да пазарувате за мангалсутра. Имайте приблизителна представа за сумата, която сте готови да инвестирате в нея.

2. Дължина:

Колко дълго бихте искали да бъде вашата мангалсутра? След като решите това, не забравяйте да кажете на бижутера си за това. В случай, че планирате да го персонализирате, не забравяйте да дадете правилната дължина на производителя.

3. Размер на висулката:

Следващото, което трябва да решите, е размерът на висулката. Ако планирате да носите ежедневно, не забравяйте да изберете по -малък. В случай, че ще го носите само от време на време, изберете един много атрактивен и тежък.

4. Дебелина:

Решете колко струни искате да има вашата мангалсутра. Имайте приблизителна представа за това. Не забравяйте, че колкото повече е низът, толкова по -тежък ще бъде той.

5. Метал:

Решете дали искате вградена златна или диамантена мангалсутра. Трябва да сте сигурни в това, преди да дадете подробности за персонализирането на златаря. Ако искате да е лек, изберете злато.

6. Черно или златно:

Най -добре е да поддържате баланс между златни и черни мъниста. Черните мъниста ще пасват на цялото ви облекло. В противен случай можете също да изберете какво да имате повече, дали черно или златно.

7. Прикрепен или отделен:

Можете да използвате мангалсутра като всяка друга висулка. Можете да изберете подвижни струни и да използвате висулката с други струни и вериги. По този начин ще стане удобно.

8. Задайте:

Защо не вземете комплект за мангалсутра със съответна обица и гривна? По този начин той ще служи за две цели, като прави модно изявление, но запазва културата на носенето му.

9. Отличителен белег:

Друго съществено нещо, което трябва да проверите, е отличителният белег, който ще представлява чистота и автентичност. Не се подвеждайте тук.

10. Форма:

Каква форма искате да бъде вашата мангалсутра? V-образна или кръгла? Или може би бихте могли да проявите креативност и да проектирате сами.

Нови и различни модели на дизайни на Мангалсутра с изображения:

С течение на времето дизайните на мангалсутра също продължиха да се променят с модерни дизайни. С изумруди, рубин, диаманти, мъниста и т.н., на индийския пазар има голямо разнообразие. Нека да разгледаме най -взискателните дизайни на мангалсутра за ежедневна и офис употреба.

1. Съвременни кръгове Мангалсутра:

Съвременни кръгове Мангалсутра

Тази последна Diamond Mangalsutra е за съвременните булки, които вярват, че се придържат към традициите си, но въпреки това живеят според техните условия. 7 -те кръга в злато представляват 7 -те свещени стъпки, предприети от мъжа и съпругата му в деня на сватбата им. Черната верижка с мъниста се държи проста в една нишка, за да отговаря както на западните, така и на индийските тоалети.

2. Висулка с флорална мангалсутра:

Висулка с цветни мангалсутра

Това е още един красив модерен дизайн на Mangalsutra за новото поколение жени. Висулката е изящно проектирана в злато с различни естествени елементи като манго, цветя, грозде и листа. Това е освежаваща промяна от обикновения дизайн на Mangalsutra и може да се носи почти на всяко облекло. Такива дизайни със сигурност ще насърчат младите булки да носят своята Мангалсутра, без да се замислят!

3. Regal Long Style Mangalsutra:

Regal Long Style Mangalsutra

Тази стилна Мангалсутра е перфектно сливане на традициите, отговарящи на съвременните идеологии. Веригата се предлага в две нишки черни мъниста в злато. Висулката е връхната точка на веригата, която има обичайния „Lakshmi Kaasu“, разпръснат с уникалния дизайн, вдъхновен от Mughul. Веригата се предлага и с подходящи обеци, които вървят много добре със саритата и традиционните индийски дрехи.

4. Кръгова диамантена мангалсутра:

Кръгла диамантена мангалсутра

Една верижна мангалсутра с прекрасна кръгла висулка придава великолепен вид. Висулката е обсипана с малки кристални диаманти, за да стане по -декоративна. Тази мангалсутра изглежда зашеметяващо върху сари и лехенги с кръгла работа на зардоши. Такава мангалсутра се носи и за редовна употреба. Носи се предимно върху сари и рокли, които имат семпъл, но изискан вид.

5. Дизайнът на винен клон Мангалсутра:

Винен клон Мангалсутра дизайн

Този модел на мангалсутра има извит дизайн, който се носи за дизайнерски рокли. Те придават елегантен вид на притежателя. Висулката е обсипана с невероятни диаманти, придаващи на клоните деликатен вид. Клоните също са украсени със злато и диаманти, обсипани от двете страни. След това се прикрепя към единична верига от черни мъниста. Късата дължина на такава мангалсутра е много елегантна върху рокли с бродерия.

6. Черна и златна мангалсутра:

Черна и златна мангалсутра

Искате да имате класически вид с мъниста в черен цвят? Носете тази мангалсутра, за да изглеждате просто! Мангалсутра, изработена от 22-каратово злато, обсипана с черни мъниста и емайл, е просто привлекателна и невероятна. Носи се при брачни функции на тежки сарита. Трите дълги черни мъниста придават красив поглед. Висулката с полукръг е обшита и щампована в атрактивен дизайн с великолепен вид.

7. Om Висулка Мангалсутра:

Ом Висулка Мангалсутра

Това е съвременен модел на мангалсутра, религиозен дизайн на мангалсутра с висулка, носеща ом в него. Символът на ом е благочестив символ на мир, божественост, любов и вяра. Висулката с този тип дизайн придава божествен вид. Мангалсутрата символизира любовта и привързаността към нейната по -добра половина и показва нейната религиозна страна. Висулката се носи с благочестива черна мъниста.

8. Раджастански мангалсутра дизайн:

Раджастани мангалсутра дизайн

Това е абсолютен традиционен етнически проектиран мангалсутра, който придава на вашето етническо облекло зашеметяващ вид. Дизайнът на чокера от Раджастани е най -добрият за етническо облекло. Низът на мангалсутра е проектиран с черни стъклени мъниста. Три такива струни са свързани към златната висулка, проектирана от чокер, за да придадат очарователен вид. Червените и зелените смарагди, зашеметени в релефния дизайн, допълват красотата му.

9. Висулка сърце Мангалсутра:

Висулка Сърце Мангалсутра

Подобни дизайни на Mangalsutra донесоха нов завой на пазара на бижута. Дебелата перла с черен цвят е прикрепена с няколко висулки с добро сърце и смарагд. Сърцето е символ на любов, грижа, вечна романтика и вяра между две суки. Следователно тези дизайни означават любов и романтика. Подходящ е за традиционни рокли за партита.

10. Висулка с паун Мангалсутра:

Висулка Паун Мангалсутра

Искате ли да имате цветно проектирана мангалсутра? Дизайнът на паун е правилният избор. Висулката е обсипана с кристални изумруди и е прикрепена към връв, изработена от златни мъниста и черни мъниста. Различните цветове, използвани за декориране на паун, му придават ярък вид, за да привлекат погледите на всеки във всяка функция. Паунът е символ на чистота, вечна любов и вяра. Тези три символа се считат за основната сила на двойките. Изпробвайте този най -добър дизайн на мангалсутра.

11. Мангалсутра с скъпоценни камъни:

Мангалсутра с скъпоценни камъни

Скъпоценните камъни винаги са били атракция за жените. Висулка със скъпоценен камък в розово с дизайн на венчелистчета с черни и златисти конци придава зашеметяващ вид. Малките мъниста в края допълват красотата му. Придава на дамите ефектен поглед върху розовата етническа принадлежност. Предлага се и в различни цветни скъпоценни камъни, които да го съчетаят с тоалета, който искате.

12. Ruby Designed Mangalsutra:

Ruby Designed Mangalsutra

Рубин вдъхновява модел с модерен вид. Дизайнът на мангалсутра е комбинация от злато и рубин с червен цвят. Средната част на висулката е осеяна с искрящи диаманти. Такъв дизайн се носи с най -новия дизайнерски сари за специфични функции. Можете също така да получите рубинен цвят по ваш избор според вашето облекло за функции.

13. Emerald Design Mangalsutra:

Emerald Design Мангалсутра

Смарагдите придават прост и зашеметяващ вид дори на просто износване. Зелено -бяла смарагдова украса с вълнообразен дизайн ви води напред с каквото и да носите. Красивият висулка след това е прикрепен към черни мъниста с един низ. Изглежда страхотно на рокли, независимо дали са дизайнерски или прости.

14. Слънчогледова мангалсутра:

Мангалсутра, проектирана от слънчоглед

Перфектният грациозен дизайн на мангалсутра, който да се носи в бракове, трябва да бъде прост, но етнически. Слънчогледовият дизайн, изработен от злато с черни хипнотизиращи изумруди, за да завърши дизайна на слънчогледа. Струните са комбинация от черни мъниста в празнина и златни вериги, които ги държат. Той дава кралски ефект върху патола сари за религиозни функции. Това е красиво и елегантно!

15. Дизайн на Royal Mangalsutra:

Royal Mangalsutra Design

Дизайнът на кралската мангалсутра винаги е привлекателен. Те придават кралски и изтънчен вид на булките и жените в брака. Най -новият дизайн на мангалсутра е украсен с четири вериги от злато и благоприятни черни мъниста алтернативно. Висулката е от злато с релефни дизайни и сладки висящи верижки. Той символизира любовта, чистотата и доверието за новите двойки.

16. Махаращрианска мангалсутра:

Махаращрийска мангалсутра

Известен също като vati, този реколта дизайн е много популярен в Махаращра. Традиционна махаращрийска мангалсутра с две мъниста, обозначаващи майчинския дом на булките и дома на свекървите. Дизайнът на връвта е направен с няколко кръгли мъниста от злато и червен смарагд в центъра. Той също така представлява силната връзка между двете семейства. Той е известен с махаращрийските сари.

17. Преплетени Мангалсутра:

Преплетени Мангалсутра

Уникален дизайн с диаманти е много привлекателен за очите на зрителите. Мангалсутра с единична нишка и висулка с диамант е достатъчна, за да привлече всеки. Дизайнът на висулката придава вид на двама души, държащи се за ръце с преплетени пръсти. Това символизира любовта, обичта и ангажираността, която двойката поема по време на сватбата. Подхожда на всяка дизайнерска рокля.

18. Висулка на кралицата Мангалсутра:

КРАЛИЦА Висулка Мангалсутра

Най -новите дизайни на мангалсутра винаги са вдъхновени да я поддържат модерна и популярна сред новосватбените булки. Един такъв дизайн е мангалсутра, проектирана от кралицата или Махарани. Трите верижни мангалсутри с черни мъниста и златна верига са обсипани с розови и бели мъниста, за да придадат на булката махарани изглед. Сватбеният ден е специален за всички двойки, затова я подарете с този дизайн и я оставете да се чувства като принцеса на сърцата ви.

19. Лист Дизайн Мангалсутра:

Дизайн на листа Мангалсутра

Дизайн на мангалсутра, вдъхновен от природата, придава свеж и деликатен вид. На един среден и къс низ, съставен от черно и злато, накрая се дава висулка, направена чрез проектиране на две листа, обсипани с кристално бели диаманти. Фините бели диаманти, проектирани вътре в листата, придават очарователен ефект на капка роса. Всяка рокля, независимо дали е ежедневна или етническа, отговаря на този деликатен дизайн.

20. Тали Мангалсутра:

Тали Мангалсутра

Дизайн на мангалсутра от южната част на Индия е известен като тали. Това е проста и благочестива мангалсутра, направена от обикновена жълта връв и три възела. Златните висулки са щамповани с благоприятен дизайн или религиозни символи. Също така, малко парче куркума се добавя към жълтия памучен конец. Укрепва връзката на двойката с доверие, любов и уважение.

21. Висулка за чаша Мангалсутра:

Висулка за чаша Мангалсутра

Дизайнът на мангалсутра в Карнатака е уникален и традиционен. Кичурът е изграден от златни и черни мъниста и има две златни чаши, прикрепени като висулка. Той придава елегантен поглед върху сари и рокли на Kanjivaram. Двете чаши в низа представляват слънцето и луната, символизирайки силата и романтиката на двойката.

22. Сценография на Мангалсутра:

Сценография на Мангалсутра

Северната страна на Индия предпочита да носи комплекти мангалсутра. Това е най -новият дизайн мангалсутра, който става популярен в цяла Индия. Двуверижната мангалсутра с диамантена висулка с гладки извивки е невероятна. Комплектът е украсен и с две съвпадащи обеци. Това често се носи редовно и следователно подхожда на всяко облекло.

23. Coral Design Mangalsutra:

Коралов дизайн Мангалсутра

Какво ще кажете за крайбрежно докосване до вашата мангалсутра? Кораловите мъниста силно вдъхновяват този дизайн на мангалсутра. Той е широко носен в района на Конкан. Червените коралови мъниста са свързани с една черна нишка. Червените флорални корали са широко използвани за булките, за да посрещнат късмета си след брака и за благосъстоянието на съпруга си. Тъй като е просто, можете да го носите с всяка рокля.

24. Прост дизайн на Мангалсутра:

Прост дизайн на Mangalsutra

Всички бижута не изискват тежки диамантени декорации. Един прост и официален низ може също да привлече всеки. Ето един такъв прост дизайн на мангалсутра. Това е просто комбинация от жълт памучен конец и мъниста на няколко разстояния. Дизайнът може да бъде направен и с помощта на златна верижка и черни мъниста. Винаги придава уникален вид на всяка рокля.

25. Pearl Design Mangalsutra:

Перлен дизайн Мангалсутра

Античната бижутерия мангалсутра с перлен дизайн винаги е деликатна със своя дизайн и използването на перли. Изображенията на мангалсутра с перли са много предпочитани с традиционните сари и рокли, проектирани с перли. Висулката на тази мангалсутра е проектирана подобно на обеците. Бели и розови релефни смарагди, осеяни по кичура, му придават невероятен външен вид.

26. Модерен дизайн на Мангалсутра:

Модерен дизайн на Mangalsutra

Модерен дизайн на мангалсутра е много известен. Простите златни нишки сега са преобразувани с цилиндрично оформен чар, добавен към черните мъниста и дизайна на златната верига. Висулката е изработена от злато с невероятен изумруд, прикрепен в центъра на висулката. Дизайнът на висящия кръг и мангалсутрата като цяло изглеждат зашеметяващо в етническо облекло.

27. Налапусалу Мангалсутра:

Налапусалу Мангалсутра

Искате ли да имате прост, но изискан вид? Този дизайн на мангалсутра служи точно за това. Двойна верижка с добро и черно мънисто е обсипана с висулка с паун с уникален вид. Къса мангалсутра може да придружава всички ваши тоалети, за да им придаде зашеметяващ вид. Паунът е допълнително украсен с червена южна морска перла и три златни топки, висящи отдолу, за да придадат очарователен вид.

28. Мангалсутра с пет струни:

Мангалсутра с пет струни

Искате да имате много класически вид с елегантни бижута? Ето един уникален дизайн, към който можете да се адаптирате. Комплект мангалсутра с пет струни е най -новият дизайн на мангалсутра, наличен на пазара на бижута. Има прости конци от черни мъниста със свързани златни топки. Този комплект също идва с чифт подходящи обеци. Той придава изключително модерен вид на партита и функции на висшето общество.

29. Прост и елегантен стил Мангалсутра Двойна верига:

Прост и елегантен стил Mangalsutra двойна верига

Това е прост и стилен дизайн на мангалсутра, който има комбинация от злато и черно. Черните мъниста, слети със златния цвят, ще го направят по -привлекателен и красив. Вдъхновено е да изглежда просто и елегантно. Тази модерна мангалсутра ще пасне на всяко ваше облекло, дори и на западното облекло!

30. Традиционна мангалсутра с двойна верига:

Традиционна мангалсутра с двойна верига

Това е традиционна мангалсутра, която е леко модерна, но предимно традиционна. Двойната верига от нов стил мангалсутра е лека. По желание можете да добавите висулките, за да придадете по -богат вид. Това ще окаже влияние върху теглото, както и цената. Бижутата се предлагат в алтернативни модели от злато и черно, за да изглеждат привлекателни.

Защо черните мъниста се използват в мангалсутри?

Мангалсутри с черни мъниста се използват за символизиране на светия съюз на мъж и съпруга. Смята се, че черните мъниста отблъскват негативната енергия, която причинява признаци на дистрес като физическа болка, умствена агония, депресия и други екстремни емоции. Всяко едно мънисто, използвано във веригата, може да абсорбира тези лоши вибрации и да предпази жената от злото око. Златната тел, използвана за свързване на тези мъниста, изпраща положителни вибрации.

Мангалсутрата е важно бижу за омъжените жени, което те носят редовно. Черните мъниста в струните са благоприятни, тъй като са символ на Бог Шива и Парвати като една душа. Мангалсутра също има поток от положителна енергия. Енергията на лявата страна е известна като желание, енергията на дясната страна е на знанието, а централната част тече енергията на действие. Ето защо е важно да носите мангалсутра, за да уважавате брака си и да укрепвате връзката си. Ако смятате, че сме обхванали всичко, което трябва да знаете за тази свещена верига, уведомете ни вашите отзиви в коментарите.