Механди е съществена част от нашата индийска култура. Той играе значителна роля в сватбата и други благоприятни ритуали. Не само мехнди, но дори употребата на куркума също е описана в най -ранните индуски ведически ритуални книги. Първоначално Mehendi се е използвал само върху женските длани и ходила, но с напредването на времето става част от ритуалите, които дори на мъжете е позволено да прилагат на церемонии или други ритуали. Оцветяването с паста Менди присъства в нашите религиозни обичаи, което показва символично представяне на „събуждане на вътрешната светлина“.

Раджастани Менди дизайни с най -добри изображения

Има много индуски ритуали, които се проследяват чрез прилагане на Mehendi в ръцете и краката. Фестивали като Karva Chauth, Vat Purnima, Diwali, Bhai Dooj и Teej включват Mehendi, прилагащи ритуали. В тези фестивали жените и момичетата от всяка възрастова група прилагат Mehendi в дланите си. Хена първоначално е била използвана като форма на декорация предимно за индуски булки. Някои хора организират дизайнер на Mehendi за толкова важни ритуали, така че всеки да има пълни ръце с добри дизайни на Mehendi, но някои хора често се сгодяват, като проявяват своята креативност, като правят сами. Има различни разновидности и дизайни на изкуството на Менди, а една от най -красивите и сложни форми на изкуството на Менди е Раджастани Менди.

rajastani mehndi designs main 2

Дизайнът на Раджастани мехнди включва главно народния танц, традицията, художествените форми, творчеството и цветовете на културата на Раджастан. Дизайнът или изкуството на Rajasthani mehndi показва уникалното представяне на къна чрез използването на цветя, листа (особено листа от манго, тъй като се смята, че са благоприятни), дизайни с форма на паун и др., Които отразяват индийската култура и традиция.

Дизайнът на Rajasthani Mehndi се прилага или върху ръцете или краката, или и двете по ваш избор. Поради натоварения график на всички хората избират подходящата опция, която е закупуването на готов конус Mehendi. Въпреки това, в много селски райони на Индия жените все още вярват в смилането на пресните листа на къна върху шлифовъчни камъни с добавено масло, които не са толкова изискани, колкото идват професионално приготвените конуси от къна, въпреки че те все още дават много по -тъмни цветове и остават на ръцете за продължителен период. Дизайнът на Раджастани мехнди е много сложен. Често името или инициалите на младоженеца са скрити под моделите на Mehendi.

Традиционни и красиви дизайни на Раджастани Менди:

Тук включихме 25 най -добри дизайна на Раджастани мехнди, заедно със снимки за всички ваши поводи.

1. Раджастански Менди модели за булки:

Модели на Раджастани Менди за булки

Дизайнът на Mehendi понякога включва няколко сложни шарки, които се прилагат върху булките преди сватбените церемонии. Ръцете и краката на булките са изпълнени с тежки дизайни. Тези дизайни често показват снимки на булката и младоженеца или могат да включват разновидности сенчести цветни и листни шарки. В Раджастан младоженците получават дизайни, които често са толкова сложни, колкото тези за булките. Менди с пълни ръце изглежда още по -великолепно, когато са придружени от цветни гривни.

2. Раджастански булчински Менди дизайн за пълни ръце:

Раджастански булчински Менди дизайн за пълни ръце

Това е типичният булчински Менди дизайн на Раджастани за пълни ръце с много сложни детайли. Лявата ръка съдържа изображение на раджастански принц, който представлява младоженеца, а дясната има изображение на принцеса, представляваща булката. Тъй като ръката е пълна с подробни дизайни, върховете на пръстите се оставят отворени. Това изображение на булката и младоженеца може да бъде нарисувано навсякъде в ръцете, например в дланите, китката или ръцете. Този Rajasthani Mehandi е подходящ за украса на краката на булката с покривки и птичи мотиви. Това е един от най -добрите дизайни на Раджастани Менди.

3. Лесен дизайн на Rajasthani Mehendi:

Лесен дизайн на Rajasthani Mehendi

Една от най -често срещаните и най -лесните форми на дизайна на Раджастани Мехенди е да се правят традиционни мотиви като граница от листа на манго, която е изпълнена с малки квадратчета. Листните шарки добавят повече щрих към дизайна. Този дизайн е дори подходящ за всякакви домакински функции, а не за големи поводи като сватби. Тези дизайни могат да се простират по цялата дължина на ръката, което я прави много подходяща за булката и нейните най -близки приятели!!!

4. Съвременни индийски булчински дизайни на Раджастани Механди:

Модерни индийски булчински дизайни на Раджастани Механди

Сега това е изключително артистичен модерен индийски дизайн на Mehendi. Много спретнато направено с няколко големи цветни мотива и много грандиозно. Вижте как цветята и листата имат сянка в себе си и как лентите разкриват пълнотата на дизайна. Дизайнът става по -добър и по -плътен към китката, последван до лакътя.

5. Булчински дизайни на Раджастани Менди за момичета:

Булчински дизайни на Раджастани Менди за момичета

Няма определено правило, че трябва да бъде вашата сватба само за прилагане на Mehendi! Приятелите на булките могат да избират дизайн според техния избор. Повечето приятели на булката избират по -малко сложен и прост дизайн от булката. Малко цветя и листа, направени красиво, могат да завършат бляскав, но традиционен вид.

6. Кръгови модели на Раджастани Механди:

Кръгови модели на Раджастани Механди

Освен пауни, цветя или листа мотиви кръгови шарки с малко засенчени части също са подходящи за много поводи. Тези дизайни понякога са трудни за създаване, тъй като Mehendi веднага показва цветовете си. Тук няма да имате възможност да премахнете приложения Mehendi и отново да го нарисувате. Кръговите мехнди дизайни или кръгли структури изискват точност и е много по -добре тези дизайни да се прилагат само от художници на Mehendi.

7. Краката и пръстите покриват дизайните на Rajasthani Mehendi:

Краката и пръстите покриват дизайна на Rajasthani Mehendi

Като цяло, ние се фокусираме върху дланите или краката в средната част, като напълно забравяме за пръстите. За цялостен вид е важно да нарисувате нещо и на пръстите. Пръстите на ръцете се покриват от тежките дизайни, но оставянето на пръстите на краката изглежда непълно. Върховете на пръстите могат да бъдат покрити с прости линии или точки, придавайки му традиционен вид на Раджастани. Самата булка може да приложи този прост модел мехнди.

8. Красив дизайн на Rajasthani Mehendi:

Красив дизайн на Rajasthani Mehendi

За да направите дизайна да изглежда по -красив, трябва да внимавате за линиите. Тези линии не само помагат при завършването на мотив, като удебеляват тези линии, създават дълбочина и тъмнина на мотивите, създавайки видима граница. Перфектно засенчване на венчелистчетата, за да направи дизайна да изглежда супер шик и супер елегантен и булчински!

9. Flower Rajasthani Mehendi Design:

Цветен Раджастани Мехенди Дизайн

Ако смятате, че цветните мотиви са много често срещани и искате да опитате нещо различно, тогава можете да покриете цялата си длан с дизайн на листа, подобен на този, показан на горната снимка. Тук върховете на пръстите са пълни с къна. Този дизайн на Менди, от друга страна, се поддържа много основен само с ъглови дизайни.

10. Рахастански крака Мехенди Дизайн:

Рахастани крака мехенди дизайни

Какъвто и да е дизайнът, който избираме за прилагане на мехнди, било то за ръцете или краката, дизайнът на мехнди винаги трябва да следва огледално отразяващо изкуство, което означава, че двете ръце трябва да са идентични една с друга. Ето защо дизайнът на Раджастани мехнди се счита за най -трудната форма на изкуство.

11. Традиционни дизайни на Раджастани Механди:

Традиционен дизайн на Раджастани Механди

Това е пример за традиционен дизайн на Раджастани Менди. Ръката и китката са изпълнени с дизайн на листа от паун и манго, което я прави да изглежда по -елегантна и красива.

12. Rajasthani Hand Mehndi Design за всеки повод:

Rajasthani Hand Mehndi Design за всеки повод

Дизайн, който изпълва дланта, е по -подходящ за тънка и дълга длан. Дланта може да бъде изпълнена с много сложни воал листове, цветя и листа. Можете обаче да избегнете формата на изкуство с огледално отражение в този типичен дизайн, тъй като отнема много време за изготвянето на такъв подробен дизайн. Този дизайн на Rajasthani mehndi за ръце е идеален за всеки повод.

13. Прости раджастански сенчести цветя Механди:

Прости раджастански сенчести цветя Механди

Ако не сте толкова добри в рисуването, по-добре опитайте с кръстосани линии или кутии. Включете няколко прости сенчести цветя и се опитайте да ги съедините с други мотиви с помощта на други видове арабски дизайни. Можете дори да попълните няколко кутии или да ги засенчите, за да дадете по -драстичен поглед върху цялостния дизайн на мехнди.

14. Покрити цели крака Раджастани Механди Дизайн:

Цели крака покрити Rajasthani Mehandi дизайни

В този дизайн, всички крака са покрити с шарка от воал с традиционни мотиви от паун, последвани от прави линии до прасеца. Можете да запазите пространство между дизайните, тъй като те са склонни да придават на кожата ви по -справедлив вид.

15. Модели на ъглови засенчени раджастани Менди:

Модели на ъглови засенчени раджастани менди

Този тежък дизайн на мехнди е изпълнен с помощта на ъглови шарки и изпълнен с много сложни детайли. Тук върховете на пръстите се поддържат прости, тъй като дланта е пълна с такъв тежък дизайн. Можете също така да добавите искри или няколко цветни камъка, за да направите дизайна си по -уникален и красив.

16. Rajasthani Feet Mehandi Дизайн за булки:

Rajasthani Feet Mehandi дизайни за булки

При сватба в Раджастан краката на булката са покрити с мехнди. Дизайнът на мехнди на краката обхваща всички крака до прасеца и може да се види огледалото, отразяващо дизайна. Това е идеален избор за боядисване на ноктите, съобразени с тоалета според деня.

17. Dulha Dulhan Rajasthani Mehndi Design:

Dulha Dulhan Rajasthani Mehndi Design

Известният проектиран Rajasthani Mehendi е направен по -красив, като проектира образа на булката и младоженеца. Изображенията рисуват върху дланта и когато двете длани се присъединят към булката и младоженеца, могат да се видят заедно, което е основната тема на този дизайн. От една страна изображение на булката, а от друга с изображение на младоженец извежда сватбеното настроение. Най -често предпочитаният дизайн от булките.

18. Барат Раджастани Менди Дизайн:

Дизайн на Барат Раджастани Менди

Този тип дизайн изобразява брачната церемония под формата на изкуство. Този дизайн разкрива образа на Доли и процеса на Барат. Традиционната церемония е представена красиво в този тип дизайн. За да скицирате това изображение, е необходимо много време и търпение. Но хората от Раджастан са известни със своята бързина и артистична работа, когато става въпрос за Менди.

19. Сложен дизайн на Rajasthani Mehndi от предната ръка:

Дизайн на раджастани мехнди с предна ръка

Този вид дизайн изглежда сложен, когато се види, но не е нищо друго освен лъч от линии, който образува модел. Цветните изображения не се използват в този тип дизайн. Изглежда добре с индийско етническо облекло и действа като гривни.

20. Сложен дизайн с пълна ръка Rajasthani Mehndi:

Пълна ръка Раджастани Менди дизайн

Това е преплитащ се модел с извити линии и точки, който разкрива сложно проектирана работа. Проектирането на сложен мехнди с пълна ръка изисква огромно количество концентрация и търпение. Този тип дизайн, най -често използван за булки, поради богатството му, изведено от дизайна.

21. Дизайн на Менди с паунов модел:

Паун паунд дизайн на Менди

Менди е традиционен начин за декориране на дамски ръце, добавящ към дизайна на мехнди е дизайнът на паун, който е един от най -старите и традиционни дизайни, използвани по време на сватбата или всеки празничен повод. Дизайнът на паун обхваща цялата длан заедно с други флорални дизайни, присъединяващи се към дизайна на паун.

22. Огледален дизайн Раджастани Менди:

Огледален дизайн Раджастани Менди

Един от най -известните дизайни на Раджастани Менди е огледалният дизайн. При този тип един и същ дизайн се възпроизвежда от двете ръце, който се отразява като огледало. Това е един от най -трудните дизайни за създаване, тъй като същият дизайн трябва да бъде възпроизведен, който се нуждае от пълна концентрация, а дизайнът обхваща цялата ръка, направена върху дланта, продължаваща до горната част.

23. Дизайн на Кришна Радха Раджастани Менди:

Дизайн на Кришна Радха Раджастани Менди

Друг удивителен дизайн на Rajasthani Marwari изобразява Кришна и Радха под формата на изкуство, като ги проектира на ръка по време на сватбата на четири булки. Той представлява културата и единството между двойката, което е илюстрирано. Изображението е комбинирано с флорален или паунов дизайн, който изтъква красота сама по себе си без никакви цветове.

24. Раджастани Менди Дизайн Само на пръсти:

Раджастани Менди дизайн само на пръсти

Хората в напреднала възраст, които искат да скрият бръчките си или които обичат да украсяват предната ръка само тогава, това е най -добрият дизайн. При този тип дизайн на мехнди пръстите на предната ръка са проектирани с дизайн на листа или флорални мотиви с необходимото количество разстояние, изобразяващо дизайна на Раджастани.

25. Дизайн на Karva Chauth Rajasthani Mehndi:

Дизайн на Karva Chauth Rajasthani Mehndi

В този ден на празнични дами се обличат величествено, като булка, която добавя към красотата си, украсява ръцете си със сравнително прост дизайн на мехнди. Раджастански дизайн с шарки в арабски дизайн, при който мехнди се нанася върху дланта и се пренася върху един от пръстите.

Комбинация от нов със стар дизайн разкрива удивителен модел, който е модерен през последните дни. Запазването на нашата традиция е основната причина за новите методи на комбиниране, които да съответстват на стила на младото поколение, тъй като модата е различна от старите времена. Тази промяна е необходима, за да запазим нашите ценности и култура, които бяха приветствани от хората по целия свят.

Изпробването на прост дизайн на Rajasthani в арабски стил ще бъде добро начало, тъй като отнема по -малко време и е лесно да се скицира първо върху ръцете на други хора, отколкото първоначално да се изпробва върху себе си.