Yoga bestaat uit zowel asana’s als mudra’s. Mudra’s zijn handposities die een specifiek effect hebben op de energiestroom in het lichaam. Onder deze mudra’s is de Dharma Chakra mudra, die voor het eerst werd gebruikt door Gautam Boeddha tijdens zijn vroege preken. Dharma betekent “wet” en Chakra betekent “wiel”. Dharma Chakra mudra betekent “het wiel van de wet”. Het stelt een cirkel voor, een symbool voor continuïteit. Deze mudra weerspiegelt de continue stroom van energie in het lichaam. Het wordt ook wel de “Kalachakra” genoemd, wat “de cycli van de tijd” betekent. Dharma Chakra mudra vertegenwoordigt de vereniging van de innerlijke wereld met de buitenwereld.

Deze mudra wordt samen met Padmasana uitgevoerd en is effectief in het kalmeren van onze geest en het behouden van positiviteit. In dit artikel zullen we meer bespreken over DharmaChakra Mudra-betekenissen en stappen om het uit te voeren.

Wat is Dharmachakra Mudra, voordelen en stappen om uit te voeren?

Wat is Dharma Chakra Mudra?

Dharmachakra mudra pose is een van de motiverende plus unieke handtekens die worden gebruikt in Boeddhabeelden, wat in het boeddhisme het wiel van de dharma betekent. De Dharmachakra mudra wordt bovendien geïdentificeerd als gebaar van Leer van het Wiel van Dharma. Dit bord toont een van de belangrijkste momenten in het leven van de Boeddha toen hij de Dharmachakra-mudra in zijn eerste lezing in Sarnath uitvoerde, later dan hij uitleg kreeg.

In Dharmachakra Mudra raken de duim en wijsvinger van beide handen elkaar aan de uiteinden om een ​​cirkel te vormen. Deze cirkel geeft het Wiel van Dharma aan, anders in metafysische termen, de vereniging van methode plus kennis.

 • De vingers van de rechterhand wijzen naar 3 essentiële leringen van Boeddha.
 • De middelvinger betekent de ‘luisteraars’ van de leringen.
 • De ringvinger toont de ‘solitaire realisaties’. De pink geeft het Mahayana of ‘Grote Voertuig’ aan.
 • De linkervingers duiden de drie juwelen van het boeddhisme aan, de Dharma, de Boeddha plus de Sangha.

Belang van Dharma Chakra Mudra:

Dharmachakra betekent in het Sanskriet ‘wiel van dharma’. Deze Mudra is de enige manier om aan het wiel van de Dharma te draaien die anders wordt onderwezen. Deze mudra is meestal verbonden met de eerste leer van Boeddha.

Aan de andere kant zijn er twee wielen plus dit geeft de leer van reïncarnatie aan. De handen vormen twee wielen. De linker middelvinger (Saturnus) komt overeen met de verandering van deze wereld naar de volgende, die van de dood samen met de geboorte is. De linkerhand die naar het hart wijst, symboliseert de innerlijke wereld van het lichaam. De rechterhand geeft de nabije wereld aan. Binnen en buiten moeten met elkaar in harmonie zijn. Deze Dharmachakra Mudra wordt ook gebruikt voor eeuwige verandering.

Deze yogahouding duidt op de leer van herbelichaming, de rechterhand die naar het lichaam wijst, is een symbool van de aangrenzende wereld. Het is echter buitengewoon belangrijk dat de binnen- en buitenwereld in harmonie en synchroon moeten zijn. Of anders zijn de energieën niet in balans, en uiteindelijk zal het een reden voor verdriet worden.

Stappen om Dharmachakra Mudra uit te voeren:

1)  Plaats beide handen tegenover je borst.

2) Houd uw rechterhand redelijk hoger dan de linker.

3) Verenig op dit moment de duimen en wijsvingers van elke hand.

4) De palm van je linkerhand moet naar je hart wijzen.

5) De achterkant van je rechterhand hoort naar je lichaam te wijzen.

6) De linker middelvinger raakt de plaats waar de duim met wijsvinger van de rechterhand een gesloten cirkel maakt.

7) Adem tegelijkertijd met het maken van deze mudra geleidelijk en extreem diep in.

8) Concentreer je op dit moment op hoe de drie vingertoppen elkaar aangrijpen.

U zult zeker een verandering in uw stemming ervaren. Analyseer onmiddellijk hoe u zich voelt.

Voordelen van Dharma Chakra Mudra:

 •  Het herstelt de meditatiekracht.
 •  De uitvoering van deze yoga mudra zorgt voor een blijvende verandering in de persoon.
 •  Het zorgt voor een positieve kijk op het leven.
 •  Dharmachakra mudra, de handen zijn terzijde gelegd op het hartniveau, symboliseren dat deze leringen rechtstreeks uit het hart van de Boeddha komen.
 •  Deze yogahouding kalmeert de geest en helpt iemand optimistisch te blijven in het leven.
 •  Het brengt ook verandering in iemands stemming voor verbetering.
 •  Het uitvoeren van deze mudra helpt om innerlijke zuiverheid en kalmte te behouden.

Dharma Chakra Mudra wordt over het algemeen beoefend met Padmasana om maximale voordelen te bereiken. Van mudra’s wordt aangenomen dat ze de energiestroom in het lichaam beïnvloeden door chakra’s te deblokkeren. Ze hebben ongelooflijke gezondheidsvoordelen, waaronder het ontstressen van de geest en verlichten ook veel aandoeningen zoals diabetes, hypertensie enz. Dharma Chakra Mudra helpt bij het opruimen van een chaotische geest en verschuift de focus naar leren. Het verwijdert negativiteit en stuurt onze geest naar optimistische gedachten. Regelmatige beoefening van deze mudra kan je geest boven alledaagse aspecten verheffen. Aan het einde van de sessie voel je je waarschijnlijk ontspannen en gelukzalig. We hopen dat je deze mudra oefent en goede voordelen plukt.

Dharma Chakra Mudra wordt over het algemeen beoefend met Padmasana om maximale voordelen te bereiken. Van mudra’s wordt aangenomen dat ze de stroom van energie in het lichaam beïnvloeden door chakra’s te deblokkeren. Ze hebben ongelooflijke gezondheidsvoordelen, waaronder het ontstressen van de geest en verlichten ook veel aandoeningen zoals diabetes, hypertensie enz. Dharma Chakra Mudra helpt bij het opruimen van een chaotische geest en verschuift de focus naar leren. Het verwijdert negativiteit en stuurt onze geest naar optimistische gedachten. Regelmatige beoefening van deze mudra kan je geest boven alledaagse aspecten verheffen. Aan het einde van de sessie voel je je waarschijnlijk ontspannen en gelukzalig. We hopen dat je deze mudra oefent en goede voordelen plukt.