Вечнозеленият катерач и почвено покритие, накратко бръшлян, беше обявен за Лечебно растение на годината през 2010 г. И не без основателна причина! Лечебните свойства на това катерично растение са били известни и ценени в древността. Листата на бръшлян се използват в народната медицина от древни времена, главно срещу суха и лигава кашлица, настинка и бронхит. Смята се, че те също са ефективни срещу подагра, заболяване на жлъчния мехур, рак и изгаряния. Възможно е вътрешно и външно приложение.

Със сигурност ще бъдете изумени в този момент, защото бръшлянът се счита за отровно растение. Да, това е вярно, но въпреки токсичните си съставки, този вечнозелен храст има своето заслужено място в медицината, хомеопатията и народната медицина. В тази статия искаме да разгледаме по -отблизо лечебните сили на природата и да обясним лечебните свойства на бръшляна. Ако и вие се интересувате, останете с нас и четете нататък!

Бръшлянът се счита за символ на вечна любов и лоялност

бръшлян има лечебни свойства кога можете да използвате това лечебно растение?

История

Нека първо да погледнем назад към историята и да се справим с някои факти. Гръцкият лекар Хипократ оцени обезболяващия ефект на вечнозеленото растение и го използва за лечение на заболявания на далака, болки в ушите и главоболие. По това време съществуват интересни легенди и митове, които векове тежат върху това катерещо растение.

В легендата за Тристан и Изолда бръшлянът е възхваляван като символ на вечна любов, лоялност и безсмъртие.

В древен Египет листата на бръшлян бяха свързани с безсмъртието и бяха посветени на Озирис, бог на отвъдното. В древна Атина гръцкият бог на виното, Дионис, носеше въже от бръшлян, точно като римския Вакх. Имената на гръцката богиня на плодородието Деметра и богът на гората и пастира Пан също се свързват с растението бръшлян и техните лечебни сили и магически ефекти са възхвалявани. Оттук лесно можем да заключим, че хората познават бръшляна от древни времена и ценят лечебните му свойства.

Къде и как бръшлянът вирее най -добре?

Бръшлянът има славата на най -добрия катерач и почвено покритие. Това е здраво и издръжливо многогодишно растение с добре оформени вечнозелени листа, които не изсъхват дори в местната студена зима. Растението се счита и за единична лиана в Централна Европа, разпространява се по земята и се изкачва по фасадите, стените и стените на къщата. Бръшлянът процъфтява най-добре в богата на хранителни вещества, креда и влажна почва. Растежът му е много по-добър на сянка, отколкото на ярко слънце. Ако все още искате да попитате за съвети за грижа за това катерещо растение, можете да щракнете тук веднага и да намерите необходимата информация.

Класиката сред катерещите се растения обича да се навива около дървета

бръшлян като лечебно растение и декорация в градината

Лечебните свойства на бръшлян

Както писахме в историческия преглед, хората отдавна познават лечебните свойства на листата на бръшлян. Вече е научно доказано, че те съдържат сапонини, флавоноиди, етерични масла и полиацетилени. Твърди се, че тези съставки имат спазмолитични и антибиотични свойства. Плодовете на лечебното растение са отровни, въпреки че в миналото са били използвани и в народната медицина. През Средновековието бръшлянът е бил използван под формата на мехлеми за заздравяване на рани.

Hedera helix има аналгетичен ефект

бръшлян в саксия декоративно растение и лечебно растение

Интересен е стимулиращият циркулацията ефект на листата от бръшлян, които се използват добре срещу целулита. Екстрактите от листата на лечебното растение са ефективни срещу задържането на вода в организма и по този начин се борят с целулита.

Екстрактът от листа на бръшлян може да се използва вътрешно и външно

бръшлян в градината и като лечебно растение

Известно е, че се използва срещу настинки и остра кашлица. Във всяка аптека в днешно време можете да намерите капки, сироп за кашлица и таблетки за смучене с екстракт от листата на бръшлян и по този начин по -лесно да излекувате заболяване на дихателните пътища като хроничен бронхит и астма. Можете също така да направите подложки за бръшлян срещу мазоли и да се борите с тях успешно.

Капки, сироп за кашлица или таблетки за смучене с екстракт от бръшлян за здрави дихателни пътища

бръшлян катерещо растение с лечебни свойства

В САЩ лечебното растение се използва много по -широко. Например, екстрактите от листа на бръшлян се използват при различни заболявания като заболяване на жлъчния мехур, подагра, артрит, изгаряния и дори при лечение на рак. Това също предотвратява белези след наранявания, а външното приложение води до добри резултати при слънчево изгаряне и краста.

В САЩ бръшлянът се използва по -широко като лечебно растение

бръшлян в медицината съвети и любопитни факти

Лечебните свойства на бръшляна могат да бъдат разнообразни

бръшлян и неговите лечебни свойства

Внимание! По -добре е да не правите чай от изсушените листа на бръшлян! Такъв чай ​​се предлага само в народната медицина заради укрепващото му действие.

Допълнителен съвет: Преди да прибягвате до продукти от бръшлян, трябва да се консултирате с Вашия лекар за тях.

Преди да вземете решение за лекарствен продукт, съдържащ екстракт от листа на бръшлян, потърсете съвет от Вашия лекар

бръшлян в сеялката в градината