Испанската сушена на въздух шунка или по-известна като Jamón Serrano

Неслучайно един от първите филми, които утвърденият тандем Пенелопе Крус и Хавиер Бардем събра на стената под наем, се нарича „Хамон Хамон“. Историята разказва не само за страстната любов на двамата герои, но и за тайните на испанската кухня, гастрономическата култура и истинската кулинарна страст на испанците. Шунката Serrano е вкусен типичен специалитет в менюто на всеки снек -бар в тази страна, а цял музей на този деликатес дори е построен в Мадрид! Без тази деликатесна шунка, направена от месото на светлокожи домашни прасета, испанската кухня отдавна би загубила уникалния си чар! За разлика от други ястия, характерни за полуостров Пиренеи, където се преплитат различни стилове на готвене от Стария свят и Северна Африка, хамонът е истински испански деликатес!

Шунка Serrano и иберийска шунка – върхът на испанската гастрономия

Шунка Серано

На пазара има два различни вида испанска шунка – Jamón Iberico и Jamón Serrano. Благодарение на уникалния си вкус, шунката Serrano се превърна в деликатес, популярен сред испанците с течение на времето. Тази шунка наподобява италианското прошуто както по вкуса си, така и по начина на приготвяне.

На пазара можете да намерите деликатеса целогодишно на доста достъпна цена и да го консумирате по всяко време на деня.

Хамон Иберико, от друга страна, е много по -скъп специалитет, който местните обичат особено на религиозни фестивали. Иберийската шунка идва от тъмнокожи прасета, които се хранят изключително с жълъди за период от 12 месеца. Прасетата трябва да се движат непрекъснато, докато пасат на пасището. По този начин в областта на шията не се съхраняват излишни мазнини, но мастната маса достига до всички мускули в цялото тяло: Мазнината е носител на аромата и се възприема от гастрономите като приятна, стига да не е твърде силна.

Иберийската шунка е удоволствие за всички сетива!

вино от шунка

Филийките трябва да се натрият със сол и след това, в зависимост от класа на качеството, да се оставят да отлежат и да изсъхнат между 12 и 38 месеца, за да се гарантира най -високото качество на продукта. Първокласният Jamón може лесно да бъде разпознат по изразения му пикантен аромат и е истинско удоволствие както за очите, така и за всички останали сетива! Шунката трябва да се сервира с чаша червено вино или сух шери. Трябва да го нарежете на тънки филийки, за да можете да вдишвате правилно аромата, и след това просто да оставите месото да се стопи в устата ви!

Ползите за здравето на испанската шунка

рецепти за шунка serreno

И шунката Serrano, и иберийската шунка са доста богати на витамини А, Е и мастни киселини, които нормализират нивата на холестерола. Хамон също съдържа много аминокиселини, желязо и цинк, съдържанието на сол е в разумни граници между 6 и 8%. Този деликатес насърчава регенерацията и зарастването на рани и забавя стареенето. Ако обаче имате високо кръвно налягане или храносмилателни проблеми, по -добре избягвайте шунката! В допълнение, консумацията на шунка е строго забранена в случай на атеросклероза!

Наскоро изследователите откриха естествените компоненти на вкуса на уламин в иберийската шунка. Вярно е, че това усещане за вкус не може да се формулира, но може да се опише като нещо месесто, пикантно и доста вкусно.

Шунка Serrano – този деликатес може да се намери във всеки испански снек -бар на доста достъпна цена

serreno шунка, която може да се закупи

Шунка Serrano – Jamón може перфектно да се комбинира с пъпеш и други плодове

serreno шунка здрава

Иберийската шунка е истински деликатес

иберико шунка

Шунка Serrano – Типична закуска в средиземноморския регион

Serreno шунка вкусна

В Мадрид можете да откриете музея Jamón

музей на шунка Серено

Шунка Serrano – яжте здравословно и вкусно

серано хамон

Шунката трябва да се нарязва на тънки филийки

майстор на шунка от серано Нарежете шунката serreno Яжте шунка serreno