Ягодата е наистина уникален плод! Заслужава всяко очарование! Той е красив, свеж и пълен с вкус. В същото време с течение на времето той се превърна в един от символите на любовта и романтиката. Той не само е вкусен и сочен, но има и невероятни свойства, които са полезни за нашето здраве.

Можете да правите това по много поводи и по много въпроси. Ягодите също са чудесно допълнение към пайове или сладкиши, които са вкусни, но не много нездравословни. Или, ако имате нужда от нещо сладко, предпочитайте коктейл?

Ягодите – сладките лакомства на късна пролет

ягоди здрави плодове прясна кошница

Кралицата на пролетните плодове

Едва ли има по -подходящ момент от сега да поговорим за ягодите и здравето, което носят със себе си. Това се отнася както за удоволствие, така и за разговор за страхотни рецепти, разбира се.

Здравословен десерт, приготвен от пресни ягоди

ягоди здравословен пресен вкусен десерт

Само гледката към тях и само миризмата ни носят красиви мисли. Смята се също, че ягодите са в състояние да излекуват нашата меланхолия. Това от своя страна може да има нещо общо с факта, че те се считат за един от най -мощните афродизиаци от векове.

Въз основа на последното твърдение също е доста интересно, че това също е много желан символ в християнството: благочестие и смирение. Така че най -важното е, че всеки ги харесва, макар и по много различни причини.

Ягодите се радват на хората от много години

Всеки път, когато един плод се отглежда практически навсякъде по света, този факт показва, че той отдавна е известен на хората. Можете да различите и от ягодите. Те все още бяха известни на най -ранните хора, живеещи в пещерите. Древните римляни са знаели връзката между ягодите и здравето и са направили много лекарства с тях. За тях ягодата е била и символ на Венера. Това от своя страна трябва да се отдаде на формата, а също и на вкуса.

Богат източник на витамини и минерали

ягоди здравословни пресни витамини микроелементи

Ягодите като козметичен продукт

Ягодите са известни и като козметичен продукт в продължение на много векове. Така е поне от времето на Наполеон. Тогава известната мадам Талиен понякога използваше около 15 килограма. Тя се къпеше в ягодов сок във вана.

Домашна маска за лице

направете сами маска за лице за ягоди

За да изпълним днешните рецепти с ягоди за здраве, не ни трябват почти толкова големи количества. Дори 100 грама могат да направят голяма разлика.

салата от пресни плодове

ягоди здравословна салата от пресни плодове

Лека, непринудена закуска

ягоди здравословно домашно сладко

Ядене на ягоди и здраве

Най -добре е ягодите да се ядат пресни и разбира се много добре измити. За децата само 6 или 7 плода на ден биха били достатъчни. Така детето ще получи достатъчно витамин С. Почти винаги можете да ги ядете, когато сте на диета. Просто не трябва да прекалявате с количеството, разбира се. Поради факта, че са толкова вкусни, ягодите имат сравнително малко захар. 100 грама ягоди имат по -малко от 5 грама захар. Калориите в това количество са 30. Освен витамин С, с него получавате и каротин и витамин Е.

След това има и много калций, магнезий, калий, фосфор, натрий… желязо, флуор, хлор, манган и цинк, както и витамини B3, B5 и B9.

Вкусно утоляване на жаждата за топлия сезон

ягоди здравословна студена лимонада мента

Какъв точно е здравният ефект на ягодите?

Мисля, че на въпроса „Здрави ли са ягодите“ на практика вече е отговорено. Но нека разгледаме по-практично какъв точно е благотворният ефект.

Ако ядете ягоди всеки ден, забележимо бихте насърчили функционирането на сърцето, а също и премахването на ненужните течности от тялото ви. Кръвоносните съдове се укрепват и прекомерно високото кръвно налягане също ще намалее значително.

Симптомите на умората, характерни за пролетта, са значително облекчени. Ревматизмът също вече не е толкова остър и е много по -лесно да се изправите на крака след заболяване. Фруктозата и глюкозата се разтварят много бързо в организма. Това означава, че ще ви бъде много трудно да наддадете на тегло, като ги консумирате.

Подобрява се работата на чревната система. Жените също биха подобрили плодовитостта си. Лечението на анемия и депресия ще бъде по -ефективно. Като цяло тези плодове имат антибактериален ефект. Това също ги прави по -красиви в крайна сметка.

Насладете се на пресни ягоди с мляко

ягоди здравословно прясно десертно мляко

Рискове

Рисковете се измерват. При някои хора те могат да причинят алергични реакции. Те също не трябва да се консумират в твърде големи количества, тъй като това би намалило усвояването на йод в щитовидната жлеза.

Хрупкави бисквити със сметана и пресни плодове

ягоди здравословни бисквити горски плодове

Класиката – ягодов сладкиш с лек крем

ягоди здравословна ягодова торта лек крем

Здравословен хляб с торта с шоколадови люспи

ягоди здравословна домашна ягодова торта

Ягодово фондю

ягоди здравословни лакомства шоколад

Био сладолед с парченца ягоди

ягоди здрави пресни плодове сладолед

Пригответе здравословни шейкове и смутита

ягоди здравословен фреш шейкове

Шикозни кексчета с цели плодове

ягоди здравословни кексчета от пресен шоколад

Изненадайте близките си с палачинки и сладко от ягоди

ягоди здравословна закуска креп сладко пресни плодове

Или с нещо обилно като зелени аспержи и ягоди

ягоди здравословно основно ястие рецепта сирене аспержи

Прясна агнешка салата с орехи и сусам

ягоди здравословни пресни марули орехи