Макраме – тази древна, арабска техника на плетене на плетене и до днес ни очарова и в момента отново е абсолютно модерна. Не е чудно, защото можете да го използвате за направата на невероятно красиви декоративни орнаменти, бижута, възглавници и дори килими. В предишни публикации ви показахме как сами да направите прости висящи кошници с макраме. Днес се занимаваме главно с домашен фенер от макраме в стил Бохо. По -долу ще намерите необходимите инструкции, както и много примери за вдъхновение за други умело завързани творения. Но нека да разгледаме предварително кои материали са необходими за техниката на макраме и кои термини са важни. Ще ви покажем и 5 прости основни възела, които ще ви дадат основата за вашите красиви DIY проекти, особено като начинаещ.

Научете приказната техника на макраме! 

направете сами декорация за стена с възглавница от макраме

Какво е макраме?

На арабски miqrama مقرمة означава „заплетен воал“. В ежедневния език това означава „тъкане или възли“.

По принцип това са необходимите материали и инструменти: 

  • Макраме шнур: Това може да бъде почти всякакъв вид шнур или въже, изработени от памук, коноп, юта или синтетичен материал.

    Предлага се в различни размери, цветове и обрати.

  • Поддръжка: Имате нужда от нещо, с което да завържете възлите на макраме. Популярни опции са пръти за дюбели, клони, обръчи, плаваща дървесина или пръстени.
  • И, разбира се, ножиците винаги са от съществено значение за прерязването на кабела.

Ако сте напълно начинаещ, защо не започнете от малко! 

направете сами идеи за декорация на фенер от макраме

Важни термини за макраме, които също използваме по -долу:

Работен кабел: Низът или низът, който ще използвате, за да направите действителните възли.

Пълнещ кабел: Низът или набор от струни, около които са увити вашите възли.

Sennit: Възел или поредица от възли, които се работят при повторение.

5 възела макраме за начинаещи

В изкуството на макраме има много възли, техники и детайли, всички те могат да се усвоят усърдно с течение на времето. Но за да започнете с него, имате нужда от няколко основни възли като основа. Тук ще намерите пет от най -важните от тях с кратки инструкции.

Възел с глава на чучулига

инструкции за основни акаунти на фенер макраме

Това е първият възел, за който трябва да знаете. Този възел се използва за закрепване на вашите макраме кабели към обект като дюбел, клон или котва.

Сгънете нишката наполовина и поставете примката върху пръта на дюбела.

Донесете примката около гърба си и издърпайте двата края на кабела през примката, за да се стегне.

Квадратни или квадратни възли и половин възли

макраме фенер квадратен кръстов възел

Квадратният възел е един от най -често срещаните възли на макраме и може да бъде заострен както наляво, така и надясно.

Половин възел е просто половин квадратен възел. Може също да сочи надясно или наляво, в зависимост от коя страна започвате.

Спирален възел / вълнов възел

инструкции за фенер със спирален възел макраме

Спирален възел, наричан още вълнов възел, е поредица от половин възли. Това е декоративен възел, който ще добави много повече пица към вашия проект.

Карамфилов възел (двоен наполовина ритъм)

двоен макраме възел с половин усукване

Двойният половин ритъм създава красиви линии във вашите проекти. Те могат да бъдат направени хоризонтално, диагонално и понякога вертикално.

Събиращ възел

събирайки инструкции за възел, направете сами фенера за макраме

Събирателен възел, наричан още възел за навиване, е възел за завършване, който събира кабелите заедно. Често ще ги виждате на дъното на закачалки за растения от макраме. В този възел има два работещи кабела. Останалите кабели са пълнители. В зависимост от дизайна, всички тези възли могат да се използват и при направата на фенер от макраме.

Инструкции за фенер Макраме

Има много начини сами да създадете атмосферни фенери от макраме. Решихме за варианта с празния буркан за зидария. За това се нуждаете от много малко материали и в същото време действайте по екологично чист начин. Чаши с различни размери се превръщат в романтични декоративни светлини за няколко минути, които не само създават уютен усет в хола и спалнята, но и изрязват добра фигура на сватбата DIY boho.

Фенерите на макраме определено имат всичко

Направете макраме фенер със стъкло

Имате нужда от:

  • празна чаша;
  • Памучен шнур или вълна от макраме;
  • чифт текстилни ножици.

И е толкова лесно:

Можете да създадете този романтичен фенер с няколко от споменатите по-горе възела на макраме и малко практика. Важно е винаги да работите с четен брой памучни нишки, така че техниката също да работи в крайна сметка. Подробни инструкции можете да намерите във видеото по -долу.

Забавлявайте се и късмет! 

Както винаги, в нашата галерия с изображения по -долу има още по -свежи и креативни идеи за мечтана бохо декорация за вашите четири стени …

Фенерите от макраме веднага създават уютна атмосфера около вас 

бохо макраме идеи за фенери

Те винаги карат сърцата на всички фенове на Бохо да бият по-бързо

сватбена декорация макраме идеи за фенер, които да направите сами

С тази техника на завязване може да се направи и цял абажур 

инструкции за възел на абажур от макраме

Чиниите с макраме също са много популярни 

бохо макраме подложки

Точно като подаръци за снимки … 

направете сами инструкции за макраме снимка декорация на стена

… или пера от макраме като декорации за стена 

Направете сами перо от макраме декорация за стена направете сами фенера за макраме в стил бохо направете сами терариум за висяща кошница от макраме направете сами висящ стол от макраме направете сами възглавница от макраме инструкции за ключодържател макраме направете сами декорация за стена с макраме с пръстени направете сами декорации за стени от макраме инструкции за фенер макраме прости направете сами романтични декорации на фенера от макраме направете сами романтични декорации за възглавници от макраме тинкер бутилка вино макраме фенер красива идея за декорация на стена от макрамеНаправете сами фенер от макраме със стъкло