Urkorn определено е във възход. Старите зърна стават все по -популярни и с право. Защото те са не само много по -вкусни, но и много по -здравословни от съвременните зърнени храни. Този факт се подозира от известно време, но вече е научно доказан от множество изследвания от различни органи. От нас можете да разберете днес какво точно отличава добрите стари класове от конвенционалните зърнени култури и кои 7 исторически древни сорта зърнени култури трябва да включите в ежедневното си меню.

Старите зърна са истински здравни камери

яжте здрави стари зърнени храни без глутен

Защо старите видове зърно са толкова популярни?

Трябва да се признае, че хората с цьолиакия или алергия към пшеница също трябва да се справят без тези селски видове зърно или поне да потърсят задълбочен медицински съвет. Но ако имате непоносимост към глутен, някои от тези зърна могат да се консумират умерено.

Тъй като в сравнение със съвременните видове зърно, старите съдържат много по -малко глутен, а някои, като оригиналното просо, дори изобщо не съдържат никакъв.

Най -вече старите зърнени храни са много полезни за здравето на сърцето. Редовната консумация на хляб, тестени изделия или овесена каша с това зърно може значително и устойчиво да понижи нивата на холестерола и кръвната захар. Това предпазва кръвоносните съдове и сърцето и осигурява потенциална защита срещу инсулти и инфаркти.

Перфектната закуска – древно зърно с ядки и пресни плодове

здравословна закуска от стари зърнени храни

В допълнение, древните зърна съдържат значително количество мастноразтворими антиоксиданти, които имат противовъзпалителни ефекти в организма, като същевременно предпазват клетките от вредните свободни радикали. Минерали като желязо, калий и магнезий, както и витамини В и Е са други ценни съставки, които обясняват многото ползи за здравето на древните зърнени култури.

А сега нека разгледаме по-отблизо всяко от тези седем древни зърна!

Лимец

лимец стари зърнени култури

Зърното от лимец е известно като най -старият вид зърно. Първо вероятно е направено около 10 000 г. пр. Н. Е. Отглежда се в района между реките Тигър и Ефрат. Тайната на характерния му златистожълт цвят се крие във високото съдържание на каротеноиди като лутеин. Тези жизненоважни вещества са особено важни за насърчаване на зрението и здравето на кожата. Въпреки че лимецът не е толкова продуктивен, колкото конвенционалното зърно, той се отличава със здравина и отличен вкус. От него можете да приготвите не само здравословен хляб и вкусни печени изделия, но и паста, супи или мюсли.

Емер (Фаро)

emmer farro стари зърна

Това ценно древно зърно е и един от историческите сортове пшеница. Той вече е бил известен в Месопотамия около 8 000 г. пр. Н. Е. Древните гърци и египтяни, както и римляните са използвали емера, наричан още фарро, като важна основна храна. Този вид зърно е богато на растителни протеини и много минерали. В допълнение, той е много по -поносим за хора с непоносимост към глутен в сравнение със съвременната пшеница. Това се дължи главно на факта, че глутенът в него има напълно различен състав и е много по -лесен за използване от човешкото тяло.

Оригинално изписано

стари зърна от спелта

Оригиналната спелта също е доста богата на протеини и много минерали. Въпреки че този вид зърно съдържа глутен, той се описва като добре поносим. Ценният протеин и високото съдържание на цинк ги правят важна част от здравословното хранене, както твърди Хилдегард фон Бинген (1098-1179). Оригиналната спелта има приятен орехов вкус и е отлична алтернатива на пшеницата. Един от най -популярните сортове тук в Германия е швабската строителна земя Spelz.

Първичен ечемик

стари зърнени сортове първичен ечемик здрави

Това древно зърно е било най -популярно около 3000 г. пр.н.е. И бързо се утвърди като алтернатива на емер и лимец. Ечемикът е също толкова богат на здравословни хранителни вещества, но има по -малко глутен. Поради тази причина той отдавна се използва главно като храна за селскостопански животни и като съставка в бира, малцово кафе и спиртни напитки. В момента обаче първичният ечемик отново се връща на мода и се възприема от много фитнес фенове и готвачи като здравословно, кулинарно вдъхновение.

Първична ръж (претоварено в гората зърно)

открийте древни зърна

В същото време пикантен и сладък на вкус, древната ръж е по-малко известен стар сорт зърно. Независимо от това, той вече е популярна съставка в меденки и се използва от някои пекари за ароматни хлябове или други сладкиши. За първи път древна ръж е открита в Близкия изток около 8000 г. пр. Н. Е. Култивиран. В тази страна зърното често се нарича зърно от претоварване на горите.

Теф (просо джудже)

teff джудже просо стари исторически сортове зърно

Известно също като просо джудже, това древно зърно, подобно на всички други сортове просо, е абсолютно без глутен. По -добре е обаче да не го ядете суров, тъй като тефът съдържа много танини. В някои случаи това може да доведе до храносмилателни проблеми при консумация на сурово просо. Най -големите райони за растеж на теф са в Източна Африка, особено в Етиопия. Оригиналното просо е идеално за каша и грис, както и за вкусни ориенталски питки.

Хорасанска пшеница (Kamut®)

kamut khorasan древни зърна

Не напразно, наричан още Камут® „Душата на Земята“, Хорасан е вид зърно, което е на повече от 6000 години. Предполагаемият им дом е Египет. Това древно зърно съдържа 30% – 40% повече протеини и минерали от пшеницата и има неповторим орехово -маслен вкус. Смята се, че Хорасан е възникнал като естествен пшеничен хибрид. Ушите и зърната му са значително по -големи от пшеничните и затова са идеални като гарнитура или в яхнии вместо ориз.

Хорасан е забележително древно зърно, което звучи почти митично

стари зърна хорасан камут

Не пропускайте тези завладяващи древни зърна. Разчитайте на добро органично качество и се възползвайте от многобройните им жизненоважни вещества, които са здравословен плюс за тялото и душата!

Горди житни класове от миналото

исторически зърна на хорасан камут

Ето как изглежда събраният лимец

Лимец древни зърна

Консумирайте правилно зърната на емер

farro emmer яжте стари зърна здравословно

Буйно зелено джудже просо

зелени стъбла teff джудже просо зърнени култури

И това са теф -зърната и брашното

теф стари исторически зърнени храни

Оригиналната спелта е подходяща и за яхнии и други ястия

стари исторически зърнени култури от спелта

Празнувайте завръщането на историческите зърна!

стари зърнени храни без глутен здрави