Доскоро се смяташе, че само бързото бягане е ефективно. Но в действителност скоростта не е най -важното при джогинг, защото дори много бавното бягане може да доведе до успех в тренировките. Бавният джогинг, най-новата тенденция от Япония, доказва, че дори много бавно бягане може да бъде ефективно и здравословно.

Бавен джогинг – нова тенденция сред джогистите

Бавен джогинг Нико Нико Темпо Хироаки Танака бавен бягащ спорт

Колкото по -бавно, толкова по -добре

Бавен джогинг Нико Нико Темпо

Д -р Хироаки Танака, професор по здравни науки в японския университет във Фукуока, иска да промени мнението ни за „необходимостта от скорост“. Проф. Танака е съавтор на книгата „Бавен джогинг: Отслабнете, останете здрави и се забавлявайте с научно обосновано, естествено бягане„Заедно с Магдалена Яковска. Той обобщава теорията си с един прост съвет: бягайте достатъчно бързо, за да се усмихвате, докато бягате. Тази скорост се нарича „Нико-Нико-Темпо“ на японски и може да бъде много различна за всеки човек. Научете повече за това по -долу.

Книгата на Танака и Яковска

Бавен джогинг Нико Нико Темпо Хироаки Танака Книга

Японският професор д -р Хироаки Танака

Бавен джогинг Нико Нико Темпо Хироаки Танака Японски тенденционен спорт

Какво е бавен джогинг?

Бавното бягане, както подсказва името, е бавно бягащо упражнение, което прилича повече на ходене, отколкото на бягане. Само бягане, при което средната скорост е около 6 до 6,5 км в час, вече се счита за бавно бягане. Ако се движите по -бавно (4 до 5 км в час), това се нарича бавно джогинг.

Бягане с усмивка на лицето

Бавен джогинг Нико Нико Темпо Хироаки Танака

Бавен джогинг – произходът

Изобретателят на бавното бягане е японският професор Хироаки Танака. В продължение на много години той изследва как определени форми на физическа активност влияят върху здравето и благосъстоянието, но и как те са най-подходящи за обикновения човек. Основният му акцент беше върху лекотата на упражненията, общата достъпност и положителните ефекти върху тялото.

Бавното джогинг отчасти беше замислено като дейност за хора, които намират други спортове за твърде интензивни и напрегнати. Това беше особено важно за възрастните хора.

Самият Танака върви бавно по плажа

Бавен джогинг Нико Нико Темпо Хироаки Танака тича по плажа

Бавно джогинг – Правила

Темпото трябва да бъде такова, че да е лесно да говорите с друг човек, но най -важното без да показвате признаци на задух или умора. Докато бягате бавно, трябва да имате усмивка на лицето (Нико Нико означава „усмихнат“ от японски), това е първото правило на тази физическа активност.

Насладете се на открито, докато бягате!

Бавно бягане Нико Нико Темпо Хироаки Танака бавно бягане

Второто правило е да поставите крака си върху метатарзуса. При нормално бягане кракът пада върху областта на петата и след това се търкаля напълно по земята. При джогинг бавно целта е стъпването на крака върху метатарзуса, което се счита за най -естествената позиция. Освен това дължината на крачката е с около 2/3 по -къса, отколкото при традиционното бягане.

Да останем във форма и здрави – това е по -важно днес от всякога

Бавно джогинг Нико Нико крачка с усмивка

Третото правило се отнася до позата, която човек заема по време на бягане. Силуетът трябва да е изправен, с лице напред, а брадичката леко повдигната.

Дишането е напълно интуитивно и възможно най -естествено – това е четвъртият принцип. Тук не се използват сложни или специални дихателни техники, а човек просто разчита на нуждите на тялото да диша.

Последното, пето правило е редовността. За най-добри резултати е достатъчно да бягате 30-60 минути на ден.

Бягането за двама винаги е по -забавно

Бавно бягане Нико Нико Темпо бяга с Фройндлин

Бавно джогинг – ползи за здравето

Човек би си помислил, че такова неизискващо упражнение няма твърде много ефекти. Оказва се обаче, че джогингът бавно има много предимства. Това включва:

 • Подобряване на общото състояние, състоянието и стойката;
 • по-стройна фигура;
 • по -ефективна работа на дихателната и кръвоносната системи;
 • Ускоряване на метаболизма;
 • Облекчаване на ставната система;
 • Бавното бягане оказва значително влияние върху намаляването на риска от заболявания на начина на живот, като: Б:
 • Диабет;
 • Затлъстяване;
 • артериосклероза.

Движението означава здраве

Бягане, Приятели, Двойка, Поздравления, И, Честито, До, Завършете, Тяхното, Утро

Можете да изгорите много повече калории, докато бягате бавно, отколкото можете, докато ходите нормално. Ако бягате 3,5-5 км с бавен джогинг, изгаряте около 200-300 ккал. Същото количество калории може да се загуби при 7-10 км разходка.

Един невероятен ефект от бавното джогинг е неговият ефект върху психическата годност. Доказано е (чрез изследванията на професор Танака, изобретател на бавен джогинг), че някои видове упражнения могат да намалят риска от заболяване. Бавният джогинг, който се практикува три пъти седмично в продължение на час в продължение на шест месеца, увеличава броя на мозъчните клетки на трениращите.

Бягането и усмивката вървят ръка за ръка

Бавен джогинг Нико Нико Темпо Правете спорт за всички възрастови групи

Бавно джогинг е за всеки

Бавният джогинг е чудесна форма за упражнения за всеки. Въпреки това, хората, които предпочитат интензивни упражнения, може да не се насладят на тази форма на упражнения.

Това определено е спорт за хора, които:

 • тепърва започване на упражнения;
 • не може да се движи интензивно (поради здравословни проблеми);
 • Са на възраст 60-70 години или повече;
 • не харесва интензивното натоварване;
 • потърсете дейност, която можете да правите всеки ден.

Възрастните хора също могат да практикуват този спорт

Бавно бягане Нико Нико Темпо бавно бягане

Спортът в тенденцията от Япония все още не е стигнал до Германия, но това със сигурност ще се случи в близко бъдеще. Във всеки случай, бавното джогинг си струва да опитате.

Бавният джогинг е тенденция, която става все по-популярна при нас – повече във видеото по-долу

Бавен джогинг Нико Нико Темпо Хироаки Танака тича с приятели Ползи за бавен джогинг Нико Нико Темпо Хироаки ТанакаБавен джогинг Нико Нико Темпо Хироаки Танака правила