В Китай го наричат ​​„билката на безсмъртието“. Известно също като Jiaogulan, това катерещо растение се оценява като изключително здравословно и вече набира все по -голяма популярност тук в Европа. Какво отличава това лечебно растение, как се грижи за него правилно и как може да се ползва, ще ви кажем днес в тази статия.

Jiaogulan може да се отглежда като градинско или саксийно растение

билка за безсмъртие от здраво катерещо растение

Защо Джаогулан е наречен „Билка на безсмъртието“?

Домът на Джаогулан (лат. Gynostemma pentaphyllum) е Югоизточна Азия. Растението процъфтява и е широко разпространено в страни като Индия, Тайланд, Япония и Виетнам. Отглежда се и в Европа от средата на 20 -ти век. Името си получава главно във връзка с южната китайска провинция Гуейджоу.

Повечето от хората в Китай, които са на повече от сто години, живеят там. Дълго време учените изследват какво трябва да бъде. След като са премахнати фактори като генетика и климат, става ясно, че редовната консумация на чай трябва да бъде основната причина за високата продължителност на живота. Хората в този регион на Азия винаги са пиели чай Jiaogulan. Казват, че растението действа точно като женшен, само много по -добре и по -силно.

Чаят може да се приготви както с пресни, така и със сушени листа

здравословна билкова чая от безсмъртие jiaogulan

Многобройните лечебни ефекти на Jiaogulan

Билката на безсмъртието принадлежи към семейството на тиквите и според традиционната китайска народна медицина е едно от десетте най-ефективни и здравословни растения за човешкия организъм. Това се дължи главно на ценните му съставки като сапонини, флавоноиди, полизахариди, микроелементи като цинк, магнезий и желязо, както и многото незаменими аминокиселини. Нищо чудно, че Jiaogulan има силен имуностимулиращ ефект с такова съдържание. Освен това растението се счита за ефективен адаптоген, който намалява оксидативния стрес и има балансиращ ефект върху тялото и душата. В допълнение към многото положителни свойства на лечебното растение, има и изразените ефекти против стареене и карциногени. Счита се, че Jiaogulan балансира хормоналния баланс, нивото на кръвната захар и кръвното налягане.

Забележително катерещо лечебно растение от Далечния изток

билка на безсмъртие jiaogulan здравословно лечебно растение

Но внимавай! Не бъркайте Jiaogulan с диво вино. Въпреки че те са доста различни, и двата имат доста сходни листа и са също толкова изоставащи.

Как правилно да се грижим за билката на безсмъртието?

Той е сравнително здрав и лесен за грижи за растението. Независимо от това, има няколко неща, които трябва да имате предвид. Джаогулан особено обича слънчеви и частично засенчени места в градината и може да издържа на температури до минус 15 градуса по Целзий през зимата. Ако искате да отглеждате далекоизточната билка в кофа, тогава би било препоръчително да я поставите в зимната градина или в помещение при температури между 10-15 градуса. Оптималната почва е песъчлива до глинеста, богата на хумус и неутрална или слабо кисела. Растението не обича преовлажняване, но не трябва да изсъхва, умереното поливане би било абсолютно правилно. Размножаването работи най -добре с резници или чрез разделяне на корените. Не забравяйте, че Jiaogulan е катерещо растение и винаги се нуждае от помощ за катерене, като рамка или решетка, когато расте.

Буйно зелено в градината или на балкона

градинско растение, изпъкващо билка на безсмъртието цзяогулан

Как се консумира Jiaogulan?

В Азия билката на безсмъртието се пие не само като чай, но и като цяло се ползва като храна. Ако искате, можете да добавите пресните листа на растението например към салати или смутита или да ги приготвите като спанак в много ястия. Леко сладкият вкус, особено със свежи, по -млади листа, напомня на сладник. Когато се изсуши, билката има тръпчив, горчив вкус и често се подслажда с мед или сироп от агаве в чая. По принцип само листата на растението се използват както за медицински, така и за кулинарни цели. Малките черни плодове, стъблата и корените обикновено са негодни за консумация.

В Азия jiaogulan се приготвя в много традиционни ястия

билка на безсмъртието цзяогулан

Ето как изглеждат малките плодове на лечебното растение

плодове билка на безсмъртие

Поканете тази далечноизточна екзотика във вашата градина или на балкона си. Насладете се не само на прясното му зелено, но и на многобройните му лечебни ефекти, които с право му дадоха името „билка на безсмъртието“.

Страхотно допълнение към повдигнатото легло

gynostemma pentaphyllum билка на безсмъртие

Можете също така да изградите винтовата помощ от стомана

катерещо растение лечебно растение билка на безсмъртие

балконско растение пълзяща билка на безсмъртие

Билката на безсмъртието също изрязва фина фигура във висящи кошници!

силно горещо растение jiaogulan билка на безсмъртие      jiaogulan китайска билка на безсмъртието  билка на безсмъртие в саксията

билка на безсмъртие укрепва имунната система  билка на безсмъртието jiaogulan увивно растение здраво

красиво катерещо растение цзяогулан билка на безсмъртие

билка на безсмъртието се нарежда растение