Кардамонът е екзотична подправка, която първоначално идва от югозападна Индия. Принадлежи към семейство Zingiberaceae и затова е тясно свързано с джинджифила. В допълнение, има две негови разновидности – Elettaria или зелен кардамон и Amomum, който включва черен, бял и червен кардамон. И двата подвида се предлагат главно на пазара под формата на сушени шушулки, пълни със златистокафяви до черни семена. Кардамонът се смята за кралицата на подправките и е третата най -скъпа подправка в света след шафран и ванилия. Той се използва от векове в традиционната Аюрведа (древноиндийска медицина), както и в унани и китайската медицина. Днес много от неговите ползи за здравето са доказани от съвременната наука. В следващите няколко реда ще се запознаете по -добре с кардамона и ще научите интересни факти за него. Ще ви покажем и как можете сами да приготвите традиционен чай от кардамон у дома.

В Индия чаят е много повече от вкусна и ароматна напитка, той е част от традицията и културата

Чай от кардамон - Колко здравословен е екзотичният подправка от Индия подправка чай с мляко

Чай от кардамон - Колко здравословна е екзотичната подправка от Индия зелените шушулки здравословна, ароматна красива

Това, което прави кардамона наистина толкова ценен?

Кардамонът се предлага на пазара в различни форми – цели сушени шушулки, прах, етерично масло или хранителни добавки. Кардамонът Elettaria е особено ценен и има пикантен цитрусов вкус, който може да бъде сладък и пикантен едновременно. Амомум кардамон, от друга страна, има почти опушен, подобен на ментол вкус.

Както семената, така и шушулката, която ги съдържа, имат богат аромат и често се използват в пикантни и пикантни ястия като например къри, но също така и в някои десерти като сладолед и в ароматни напитки като чай, какао и кафе. Въпреки това, поради интензивния си вкус и високата цена, най -добре е да използвате кардамон умерено в рецептите.

Кардамонът се използва не само в кулинарията, но и в медицината и козметиката. Тази екзотична подправка е богата на минерали като желязо, магнезий, селен, цинк, мед и манган. Други хранителни вещества включват калций, калий, витамини от група В пиридоксин, витамини С и А, евкалиптол, камфор, лимонен, алфа пинен, бета пинен и мирцен.

Използвайте често кардамон в кухнята?

Чай от кардамон - Колко здравословна е екзотичната подправка от Индия червени и зелени шушулки от кардамон

Растенията от кардамон достигат височина 2-3 метра и образуват малки зелени капсулни плодове

Чай от кардамон - Колко здравословна е екзотичната подправка от индийското растение кардамон Индия

Ползи за здравето от редовната консумация на кардамон

Това, което много хора не осъзнават, е, че освен че е удобна подправка с много вкусни приложения, кардамонът има и много ползи за здравето. Ето списък на някои от научно доказаните ползи за здравето от редовната консумация на кардамон:

  • Ароматната подправка има мощни противоинфекциозни свойства. Чаят от кардамон може бързо да неутрализира опасните микроби, които причиняват хранително отравяне. Проучванията показват също, че кардамонът има потенциал да се превърне в алтернатива на много антибиотици.
  • Екстрактът от кардамон може да понижи кръвното налягане и да регулира нивата на холестерола, което може да осигури защита срещу много сърдечни заболявания в дългосрочен план.
  • Чаят от кардамон притежава мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които помагат за изграждането на здрава имунна система.
  • Кардамонът има карминативни и стомашни свойства, така че може да се използва като ефективно средство за лечение на множество храносмилателни проблеми.

Подпомагайки храносмилането, чаят от кардамон също ви помага да отслабнете по -бързо

Чай от кардамон - Колко здравословна е екзотичната подправка от Индия йога допълва индийската традиция

С такава топка от подправки по-късно можете да извадите шушулките по-лесно

Чай от кардамон - Колко здравословна е екзотичната подправка от подправки за идеи за чай в Индия

  • Лабораторните изследвания показват, че кардамонът помага за регулиране на нивата на глюкоза и инсулин, като блокира храносмилателните ензими.
  • В древни времена хората са дъвчели сушените шушулки за лечение на различни орални проблеми като лош дъх, гингивит и др. Съвременните изследвания вече потвърдиха наличието на антимикробни свойства в кардамона, които помагат в борбата с често срещаните проблеми със зъбите. Етеричното му масло сега е популярна съставка във вода за уста, паста за зъби и дъвки.
  • Смята се, че кардамонът има успокояващи и антидепресантни свойства. Неговото етерично масло се използва широко в ароматерапията за намаляване на стреса и облекчаване на симптомите на ПТСР. Вдишването на етерично масло от кардамон също увеличава притока на кръв и усвояването на кислород.
  • Чаят от кардамон е чудесно средство срещу настинка или грип и може дори да облекчи гаденето.

Кардамонът Amomum е лесно разпознаваем по неговия размер и цвят

Чай от кардамон - Колко здравословна е екзотичната подправка от индийските шушулки кардамон в червени и зелени разлики

Традиционна рецепта за чай от кардамон

Приготвянето на чай от кардамон е бързо и лесно. Въпреки че не съдържа кофеин, може да се ползва ежедневно като алтернатива на кафето. Уникалният вкус на кардамона може да се комбинира чудесно с други подправки като джинджифил, канела, карамфил, черен пипер и черен чай. Традиционно в края на чая от кардамон се добавя малко пълномаслено мляко. За да си приготвите чаша чай от кардамон, са ви необходими само следните съставки:

  • 3-6 шушулки кардамон
  • 250 мл вода

Първо заври водата на котлона. Смачкайте шушулките в груб прах, за да освободите етеричните масла и активните компоненти. След това веднага ги добавете към водата и включете печката на най -ниската настройка. Оставете го да се стръми за 5 до 10 минути, след което прецедете натрошените шушулки. Вашият ароматен чай от кардамон вече е готов!

Кардамонът на прах бързо губи вкуса и аромата си

Чай от кардамон - Колко здравословна е екзотичната подправка от шушулките от кардамон в Индия, здрава и ароматна

По -добре да си купите прегради и да ги смилате с хаванче

Чай от кардамон - Колко здравословен е екзотичният подправка от Индия чай с канела и джинджифил с мляко

Както при всяка голяма промяна в ежедневната ви диета, редовната консумация на кардамон може да има краткосрочни странични ефекти. Също така, кардамоновият чай може да взаимодейства с определени лекарства, включително някои антидепресанти, лекарства за понижаване на холестерола и др. Затова е препоръчително да се консултирате с отговорния Ви лекар.

Чай от кардамон - Колко здравословна е екзотичната подправка от Индия с подправки