Чувате едно и също нещо всеки ден: здравословното хранене е от решаващо значение за нашето благополучие! Но от време на време искате нещо вкусно! Като шоколад, например! Казват, че по -специално жените не могат да устоят на този бонбон … и няма нищо лошо в това! Особено когато става въпрос за черен шоколад!

Казват, че шоколадът е зеленчукът на душата. Обичате ли и шоколад? Да ?! А вие обичате ли тъмен шоколад? Ако обичате да закусвате шоколад, тогава отделете малко време и се оставете да се изненадате, защото днес бихме искали да подчертаем предимствата на черния шоколад. Можете също така да се възхищавате на някои факти! Внимание! Съществува риск внезапно да развиете глад!

тъмният шоколад е по -здравословен от млечния шоколад

Каква е разликата между тъмния шоколад и другите видове шоколад??

Шоколадът съдържа много съставки, всяка от които има отношение към свойствата на сладкото изкушение. Флаванолите са една от тях. Те са естествени растителни съставки, които имат положителен ефект върху здравето на сърцето.

Те принадлежат към семейството на флавоноидите. Те се намират в големи количества в тъмния шоколад и са това, което го прави горчив. В зависимост от съотношението на флавоноидите в шоколада се прави разлика между тъмния, пълномасления и белия шоколад: колкото повече флавоноиди има в шоколада, толкова по -тъмен е той. И колкото по -тъмен е шоколадът, толкова е горчив на вкус!

Зависи от това колко антиоксиданти има в шоколада, дали е здравословен или не. А при производството на шоколад флаванолите, силните антиоксидантни вещества, се намаляват. Така шоколадът има по -добър вкус!

Всяко блокче трябва да съдържа средно 53,5 mg флавоноиди, за да може да се говори за полза за здравето от черния шоколад.

Яденето на шоколад предимства и недостатъци

Защо черният шоколад е здравословен??

Според проучвания германците предпочитат да ядат млечен шоколад. Черният шоколад по някакъв начин остава малко в списъка. Но със сигурност е по -здравословно. Това е доказателство, че не всички сладкиши са вредни за здравето ни. Мъжете особено се радват на този вид шоколад. Проведени са множество проучвания, за да се определи дали черният шоколад е здравословен. И е доказано, че рисковете от инфаркт, инсулт и диабет могат да бъдат намалени с около една трета при редовна консумация на черен шоколад. Причините за това са няколко. Черният шоколад съдържа:

  • високо съдържание на какао – около 60-70%. Високото съдържание на какао прави черния шоколад здравословен. Какаото е друга здравословна съставка в шоколада. Но само какаото не прави шоколада здравословен, ако съдържа други нездравословни съставки.
  • малки количества приемлив подсладител – ксилитол, захар от кокосов цвят, мед, оризов сироп
  • най -добрите мазнини – органично кокосово масло, био какаово масло
  • по -малко мляко и захар

тъмният шоколад има по -малко мляко и захар

черен шоколад защо е по -здравословен

тъмният шоколад има повече какао

Милиони хора по света са под влиянието на шоколада. Но ако трябва да е шоколад, поне трябва да е черен шоколад! Тъй като тъмният шоколад е вкусната и здравословна алтернатива на конвенционалния шоколад. Ако му се насладите правилно, той също ще разтопи сетивата ви с удоволствие: енергийното съдържание на тъмния шоколад е същото като това на млечния шоколад – 540 килокалории. Така че яжте едно или две парчета от него на ден, за да можете да се възползвате от ползите за здравето на черния шоколад!

Желаем ви добър апетит!

положителни свойства на тъмния шоколад