Спелтата е един от многото различни видове древна пшеница, която наскоро отново стана модерна и модерна. Много от тях са били изяждани до по -ново време – 18/19 век. Тогава по различни причини, включително индустриални, те изчезнаха на заден план. Сега хлябът със спелта и други здравословни видове хляб, като лимец, се преоткриват. Но защо се пише възможно най -здравословната алтернатива на обичайните видове хляб? Можете да откриете това сами с помощта на нашата статия!

Номер 6 на снимката е написан

различни видове пшеница и също спелта

Хлябът със спелта се е ял преди 8000 години

Хлябът от спелта или някои продукти, направени от спелта, вероятно са били ядени преди 8000 години. Този продукт съдържа много протеини, фибри, минерали и витамини. Всички тези здравословни съставки се намират там в много по -голяма степен, отколкото в обикновения хляб.

Резултатът е, че не се нуждаете от толкова много допълнителни продукти, за да се чувствате здрави, пълни и пълни с енергия. В допълнение към вече изброените съставки, хлябът от спелта и спелта съдържа желязо, фосфор, цинк, магнезий и манган. Освен това, хлябът от спелта е богат на витамин В6 и фолиева киселина. Наред с други неща, консумацията на спелта и други здравословни видове хляб, като лимец, означава, че в бъдеще ще се нуждаете от много по -малко животински протеини. Следователно можете Яж по-малко месо и все така останете здрави и в добра форма.

Хляб със салата и салата – това винаги е добра комбинация!

Спелта с пресни зеленчуци

Ползи за здравето – Подобрете работата на стомашно -чревната система

Как точно се подобрява нашето здраве чрез консумация на хляб от спелта и други продукти от спелта? Те със сигурност ще стимулират храносмилането ви. Здравите влакна насърчават обработката на храната. Например хлябът от спелта се препоръчва силно за хора, които страдат от заболявания като синдром на раздразнените черва, които в момента са толкова широко разпространени. Всички стомашни проблеми се влияят положително от консумацията на спелта.

Брашно от спелта и зърна от спелта

Спелта - зърна и брашно

Ето как изглеждат зърната от спелта отблизо!

Хляб от спелта - зърната, от които е направен

Подобрете кръвообращението

Както вече беше посочено, хлябът от спелта съдържа голям дял желязо и цинк. Комбинацията от двете стимулира транспортната функция на кръвоносните съдове. Разпределението на хемоглобина също се подобрява значително. В края на краищата всички видове тъкани и органи са успешно наситени с кислород.

Дикелов хляб с много вкусни зърна

пълен с различни семена хляб от спелта

Намаляване на холестерола и регулиране на хормоните

Консумирането на хляб от спелта значително намалява лошия холестерол. В този случай това се дължи и на големия дял диетични фибри в комбинация с другите ценни съставки. Витамин В3, известен също като ниацин, играе ключова роля в регулирането на функциите на надбъбречната кора. Ендокринната система е много чувствителна към дефицита на ниацин. Липсата му или твърде ниските количества влияят негативно на хормоналния баланс.

Ястие от хляб със спелта със сигурност би било възможно и като топла храна!

Спелта с грах и сирене - страхотно ястие

Здраве на костите и развитие на клетките

Диетолозите препоръчват консумацията на хляб от спелта за предотвратяване на проблеми с остеопороза. Минералите в този вид пшеница могат да помогнат за противодействие на това и други костни заболявания. Високите нива на протеини и други полезни съставки карат клетките успешно да се делят. Освен това много важни за организма тъкани се поддържат в тяхната поддръжка и развитие от съставките в спелтата. По този начин, както вече беше споменато, костите и кръвоносните съдове се насърчават. Освен това има много положителен ефект върху мускулите. Фосфорът играе основна роля в структурата и разделянето на ДНК клетките.

Торта от брашно от спелта е възможна идея за здравословен десерт

Спелта - приготвени сладкиши

Укрепва имунната система, помага в борбата с диабета

Витамин В1, известен още като тиамин, съзнателно подпомага работата на имунната система. Това също означава, че защитните механизми работят по -добре. Психологическият и физически стрес са ограничени. Обичайните въглехидрати са опасни за диабетиците. Въглехидратите в хляба от спелта обаче са много здравословни. Те се разграждат бавно и не предизвикват нагли промени в нивата на кръвната захар. Поради голямото количество фибри, те също се обработват особено добре. Нивата на глюкоза и инсулин в кръвта се държат под контрол.

Опитвали ли сте тортила със спелта??

Спелта - идея за тортила - много вкусна

Насладете се на спелта в различни форми

Има много начини, по които можете да се насладите на спелта. Разбира се, най -простият би бил под формата на хляб от спелта. Можете обаче да го използвате за приготвяне на вкусни пици или тортили. Дори пита – много тънък хляб може да се изпече от него. Така че дюнер кебаб или фалафел с пица от спелта би било възможно. Можете също така да готвите спелтата и да я използвате за приготвяне на различни салати и други ястия. Толкова голямо разнообразие от начини, по които можете да се възползвате от добрите свойства на тази древна пшеница. Разгледайте нашите идеи!

Или може би такива вкусни питки?

Тънки питти от спелта - вкусни

Комбинирайте спелта с вкусни зеленчуци!

Ястие от спелта и патладжан - много вкусно

Пише се за закуска? Това със сигурност би било чудесна идея!

Спелта и други вкусни съставки - разбъркайте

Искате ли здравословни мъфини? Ами тези, направени от спелта?

Хляб от спелта - вкусни рецепти за печене

Хляб от спелта с масло би бил вкусна и здравословна закуска

Хляб от спелта, готов за консумация

Хляб от спелта готов за закуска

Вземете и хляб от спелта със салата!

Хляб от спелта и вкусна салата

Спелтата може да се смесва с други видове брашно

Вкусен хляб със спелта на масата

Още две страхотни рецепти за торта със спелта като идея

вкусна торта, приготвена от висококачествено брашно от спелта

Хляб със спелта вкусна сладка торта

Хлябът от спелта може да съдържа различни зърнени храни и ядки

Хляб от спелта с нарязани филийки

Сега се предлагат и макарони със спелта

Юфка с хляб и пликчета със спелта

Хляб от спелта - страхотни юфка с различни съставки

Малките ролки от спелта също биха били вкусни за мнозина!

Различни видове ролки от спелта

няколко филии вкусен хляб от спелта

Идея за комбиниране с хляб от спелта

Нещо хрупкаво със сигурност може да се изпече от спелта

Вкусни филийки - спелта и страхотни идеи

Нещо обилно със спелта? Със сигурност работи! Ето някои идеи, за които можете да се сетите!

Миди и спелта - страхотна и вкусна идея

Пица със сирене и салата от хляб от спелта

Различни ястия с вкусна спелта