Краткотрайното усещане за парене, което изпитвате в очите си, обикновено се дължи на леко дразнене, което ще изчезне, след като сълзите ви ги отмият. Въпреки това, ако усещане за парене продължи повече от няколко часа, това може да означава сериозен проблем, като например: Б. сухота в очите, блефарит или алергична реакция. Единственият начин за диагностициране и лечение на парещи очи е да посетите вашия офталмолог. Имаме обаче някои полезни съвети за вас, преди да посетите вашия офталмолог.

Защо имате парещи очи?

Изгарящите очи имат възможни причини и полезни съвети за здравето на очите

Защо очите ми горят?

Парещите очи имат възможни причини и полезни съвети за конюнктивит

Какви очни заболявания причиняват изгаряне на очите?

Сухи очи

Сухотата обикновено е основната причина за усещане за парене в очите. Здравите сълзи се състоят от баланс на масло, слуз и вода. Ако тези компоненти не присъстват в правилното количество и пропорция, очите ще станат сухи и раздразнени, което може да доведе до усещане за парене.

Вирусен или бактериален конюнктивит

Конюнктивитът е силно заразна вирусна или бактериална инфекция, която може да засегне едното или двете очи и се предава при кашляне или кихане. Симптомите включват сълзене, парене или сърбеж в очите.

Първо, определете причината за паренето в очите

Парещите очи имат възможни причини и полезни съвети

Блефарит

Блефарит е възпаление на клепачите, което причинява възпаление, зачервяване на клепачите и корички в основата на миглите. Симптомите включват усещане за парене или парене в очите, мрачни и сърбящи клепачи.

Какви фактори на околната среда причиняват изгаряне на очите?

Някои елементи също могат да причинят усещане за парене в очите, като например: Б. алергени, химикали, парфюм или малки частици в очите.

Алергии

Алергени във въздуха или във вашия дом, като напр Б. Косата на домашни любимци или мухълът може да причини сърбеж, сълзене и ужилване на очите ви.

Какво да направите, когато очите ви горят? 

Изгарящите очи имат възможни причини и полезни съвети относно факторите на околната среда

химикали

Някои химикали, открити в домакинските почистващи препарати, могат да причинят усещане за парене в очите. Летливите съединения, открити в аерозолни спрейове и дезинфектанти, са не само вредни за околната среда, но и дразнят очите.

Аромати

Някои хора, които са чувствителни към ароматите на парфюм, одеколон, шампоан или крем за кожа, могат да получат дразнене на очите, което води до усещане за парене.

 Вижте вашия офталмолог!

Изгарящите очи имат възможни причини и полезни съвети за сухи очи

Чужди частици в окото ви

Ако частиците се забият в очите, това не само боли, но и може да предизвика усещане за парене в очите.

Как мога да лекувам или облекчавам парещите очи?

Ако усетите парене в очите си, говорете с очния си лекар възможно най -скоро.

Въпреки това, като първа стъпка от лечението, можете да опитате да приложите хладни компреси върху очите си, за да облекчите усещането за парене. Ако върху клепачите ви се е образувал корички, използвайте топъл компрес, за да го омекотите и отстраните от окото.

Топлите и студени компреси помагат, когато очите са уморени

Изгарящите очи имат възможни причини и полезни съвети за компресиране

Ако усещането за парене е причинено от бактериална инфекция, важно е да не докосвате очите си излишно. Уверете се, че пръстите ви са чисти, преди да докоснете зоната около очите. Парещите очи също могат да бъдат облекчени чрез прилагане на фалшиви сълзи – но не използвайте други видове капки за очи, тъй като това може да предизвика повече дразнене. Ако забележите, че зрението ви се влошава или видите гъст зеленикав секрет, незабавно говорете с Вашия лекар. Чувствителността към светлина или болка в очите също трябва да бъде ясен предупредителен знак.

Изкуствените сълзи са добра идея за сухи очи

Изгарящите очи имат възможни причини и полезни съвети от изкуствени сълзи