Експресивното писане, наричано още емоционално или терапевтично писане, е прост и добре доказан метод за самопомощ. Така пишете душата си празна или, казано по друг начин, изпразвате всичко натоварващо върху бял лист хартия. Спомените и негативните емоции се обработват устойчиво по този начин и скоро се чувствате много по-леки и по-спокойни. Резултатът: много по-комфортно отношение към живота, повече отвореност към социалните контакти и по-силна имунна система.

Експресивното писане като метод за самолечение

изразително писане здравословно

Кога и как работи експресивното писане?

Експресивно писане след Джеймс Пенебейкър съществува от доста време. Дори първите проучвания на Pennebaker и Beall (1986) със студенти ясно показват положителни ефекти. Оттогава са проведени множество изследвания не само в психологията и медицината, но и в много други области.

Всички те многократно потвърждават, че емоционалното, терапевтично писане в много случаи има положителен, благоприятен ефект върху тялото и душата.

Кога експресивното писане е особено препоръчително??

  • при посттравматични стресови разстройства
  • с леки депресивни настроения
  • като превенция на депресия и психосоматични заболявания
  • с изпитателна тревожност или страх от сцената
  • със стрес и вътрешно безпокойство

Експресивното писане е подобно на писането на дневник

дневник експресивни съвети за писане дневник

Защо експресивното писане е толкова ефективно?

Предварително трябва да сте наясно, че потискането на чувствата и мислите, ако те са стресиращи, има определено отрицателно въздействие върху здравето. Постоянното размишление натоварва психиката и може да доведе до депресия или различни психосоматични заболявания. След това всичко това се отразява в тялото. Резултатът може да бъде отслабена имунна система, повишена раздразнителност и хронични нарушения на съня.

С духовното освобождение чрез експресивно писане обаче, той се контролира успешно. Емоциите и мислите, както и травматичните преживявания се изразяват с думи и по този начин се структурират или обработват по -добре. Този процес освобождава мисленето и освобождава повече познавателни ресурси, което в същото време също означава, че има повече работна памет. Чувствате се по -спокойни, по -концентрирани и по -продуктивни. Тогава социалното взаимодействие работи много по -добре. Отново се отваряте за другите и света.

Пишете си здрави!

изразително писане срещу страх

Какви са границите на експресивното писане??

Колкото и да е прост и ефективен този метод, за съжаление има и случаи, в които той няма ефект или дори може да бъде контрапродуктивен. Не трябва да се използва експресивно писане, особено в случай на тежки физически и психични заболявания като сърдечна недостатъчност, психоза или тежка депресия (Horn, Mehl и Deters 2012). Защото погледът отвътре изисква по -стабилно физическо и психическо състояние, за да се проникне по -ефективно.

Човек трябва да бъде много съзнателен, когато пише

изразително писане в дневника

Кратко ръководство за експресивно писане

Методът наистина е доста прост. Търсите тихо място, където да се чувствате комфортно и да останете необезпокоявани. Изключете мобилния си телефон и пишете на тема по ваш избор за около 15-20 минути в продължение на три до пет последователни дни. Това трябва да бъде емоционално заредена тема – неразрешен проблем, известен страх, любовна болест, проблеми във връзката, развод или смърт на любим човек и т.н..

Експертите обаче препоръчват да изчакате поне месец или два след конкретното преживяване, преди да започнете експресивно писане. Емоционалният заряд в този метод е доста голям и може да бъде твърде разстройващ. Ако случаят е такъв, трябва да прекъснете писането и да продължите на по -късен етап. Не трябва да насилвате нищо. Разбира се, емоционалното писане не замества необходимата психотерапия и ако проблемът продължава дълго време въпреки писането, трябва да се консултирате със специалист.

Тихите любими места са най -подходящи за изразително писане

изразително писане залез край морето

Заключение:

Експресивното писане е много ефективен инструмент за самообучение за емоционална обработка на ежедневните преживявания, травми и стрес. Това „изпразва“ душата и води до трайно чувство на щастие. Постоянното размишление е ограничено и едно е много по -ефективно и съсредоточено. При писане се създават нови невронни връзки и нови информационни и енергийни потоци. Друго логично следствие: имунната система е подсилена и човек води много по -спокоен и пълноценен живот.

Внесете изразително писане в ежедневието си!

изразително писане в дневника терапевтичен ефект

Можете да го пробвате и на лаптопа

изразително писане на лаптопа в кафенето

Направете го специално преживяване

експресивно писане на луксозна хартия и мастило

В допълнение към ценните канцеларски материали, можете да сварите вкусно кафе, например

изразително писане пиене на турско кафе

Следваща медитация увеличава благоприятния ефект от писането

експресивна писателска медитация и йога

При децата изразителното писане може да бъде заменено с рисуване

детска терапия експресивни игри за писане и рисуване