От нашата позиция на Земята слънцето изглежда като неизменна сфера. Но в действителност повърхността на слънцето е постоянно в движение и това може да причини огромни слънчеви бури. Те също могат да повлияят на живота на земята. Ще ви разкажем повече за това по -долу …

Какво знаете за слънчевите бури?

Слънчевата буря следва слънчевите изригвания

Повърхността на слънцето е постоянно в движение

Какви са последиците от слънчевите бури от слънчевите изригвания

Животът на земята е пряко свързан със слънцето

Изхвърляне на земя и коронална маса, илюстрация

Какво представляват слънчевите бури и как възникват?

Магнитните дейности могат да накарат плътни облаци от зареден, прегрят газ – предимно водород и хелий – така наречената плазма, да се издигнат над повърхността на слънцето. Понякога тези слънчеви изпъкналости или слънчеви бури могат да избухнат и да образуват бримки и колони, които лесно могат да достигнат височината на няколко земята, подредени една върху друга.

Бурята произхожда от атмосферата на слънцето

Какво представляват слънчевите бури, слънчевите изригвания, слънчевите петна

Бурната повърхност на слънцето може да бъде осеяна и със слънчеви петна – тъмни петна с размер на планетата, които представляват възли с интензивна магнитна активност. Слънчевите петна могат да продължат дни или месеци. Те се разширяват и свиват, докато мигрират в групи по повърхността на слънцето. През 19 век слънчевите астрономи установяват, че броят на слънчевите петна се увеличава и намалява по предвидим модел, наречен слънчев цикъл. Този цикъл се задвижва от обръщането на магнитните северни и южни полюси на Слънцето. Това е събитие, което се случва на всеки 11 години. Периодът с най -висока активност на слънчевите петна се нарича слънчев максимум, докато периодът с най -малка активност се нарича слънчев минимум.

Геомагнитната буря се нарича още слънчева

Какви са причините за слънчевите бури, слънчевите изригвания, слънчевите бури

Слънчевите петна са отправна точка за експлозивни изригвания, известни като слънчеви изригвания и гигантски заредени частици, наречени изхвърляне на коронална маса (CME). Въпреки че слънчевите изригвания и CME често съществуват съвместно, учените смятат, че те са две различни явления.

Според НАСА, слънчевите бури са „множество изригвания на маса и енергия на слънчевата повърхност“.

Колко безобидна е слънчевата буря от слънчева буря

Слънчевите изригвания са внезапни изблици на радиация, които се случват точно над повърхността на Слънцето. Електроните и заредените атоми се хвърлят в космоса. Тези блестящи изригвания се задействат от бързото освобождаване на натрупана магнитна енергия и обикновено се случват в близост до слънчевите петна, тъй като тук е най-вероятно линиите на магнитното поле на слънцето да се срутят. Слънчевите светкавици обикновено се категоризират в класове A, B, C, M или X, като клас X е най -мощният.

Изпъкналостите, слънчевите петна и изхвърлянето на коронална маса са причини за слънчеви бури

Какво представляват слънчевите бури, слънчевите изригвания, космоса

За разлика от това, изхвърлянето на коронална маса е огромни облаци от заредени частици, които се изхвърлят през горната атмосфера на Слънцето с милиони километри в час. Една единична CME съдържа милиарди тонове заредени частици и може да нарасне по -голяма от самото слънце.

По време на слънчева буря съхранената магнитна енергия изведнъж се освобождава от слънцето

Какво представляват научните обяснения на слънчевите бури

Какви последици могат да имат слънчевите бури за Земята??

Както слънчевите изригвания, така и CME могат да засегнат земята. Изригване може да проникне в горната атмосфера на Земята с мощна радиация и заредени частици. Това води до усилени полярни сияния до геомагнитни бури (слънчеви бури), които могат да повредят спътниците. Радиацията от факла също може да застраши астронавтите на орбита.

Слънчевите бури са естествен феномен в продължение на милиарди години

Какво представляват слънчевите бури

CMEs могат да бъдат още по -разрушителни. Когато CME е насочен към Земята, ударната вълна, която го предхожда, удря магнитния щит на Земята, магнитосферата и го деформира. Това може да причини пренапрежения на тока, които нарушават спътниците в орбита и дори парализират електрическите мрежи на земната повърхност.

Слънчеви бури може да повлияе на някои наземни технологии, като електрически мрежи и спътници в орбита

Космически земята слънчева буря слънчеви изригвания

Технологията не е единственото нещо, застрашено от слънчевата активност. Има и доказателства, че животът на земята може да бъде повлиян от събития на слънцето. Например, период на необичайно ниска активност на слънчевите петна от 1645 до 1715 г., известен като минимумът на Маундер, съвпада с Малката ледникова епоха в Европа, която е белязана от по-студено време, по-обилни снеговалежи и замръзване на големи водни тела като Темза във Великобритания и Балтийско море беше.

Някои силни слънчеви бури могат да причинят голям хаос

Слънчеви изригвания, изхвърляне на коронална маса

Как слънчевите бури могат да унищожат нашата цивилизация