Главоболие, главоболие, мигрена … Това са типични оплаквания, за които чувате всеки ден. Не е чудно, че тези симптоми засягат милиони хора по света. В нашето динамично ежедневие хората постоянно са подложени на стрес, който може да има различни ефекти върху здравето им. Главоболието може да бъде слабо или силно, да бъде много остро и след това бавно да отшуми. С главоболие изпитвате дискомфорт и потискащ натиск в слепоочията и се чувствате неудобно. Концентрацията му пада, а с това и работната му мотивация. Лекарите и практикуващите лекари отдавна изследват причините, които причиняват главоболие при хората. И потърсете облекчение. Днес ние искаме да направим един скромен принос към темата и да ви разкрие тайните на лечебните сили на природата. Вместо да използваме изпитани обезболяващи лекарства за главоболие, сега ще ви покажем други начини за борба с неприятната болка. По -долу представяме някои лечебни билки и обясняваме техните лечебни ефекти срещу главоболие.

Главоболие означава остри болки в слепоочията, които причиняват дискомфорт

лечебни билки за главоболие естествени средства за главоболие

Причините за главоболие са изключително разнообразни и точно по този начин те могат да бъдат излекувани. Например, седенето твърде дълго пред компютъра също може да причини главоболие. Честите причини за това неразположение включват висока консумация на алкохол и цигари, много стрес, малко сън, липса на течности, хормонални промени, лошо качество на въздуха в помещенията и чувствителност към времето.

При тежки и хронични главоболия са необходими медицински прегледи, за да се предпише адекватно лечение. В такъв случай потърсете съвет от семейния си лекар! Днес не говорим за лекарства, които се борят с главоболието. Разглеждаме отблизо природните средства, които помагат при тези заболявания. Джинджифил, маточина, розмарин, ванилия и лавандула определено помагат за облекчаване на главоболието. Искаме незабавно да съобщим за лечебната сила на тези билки. Точно като предварителна информация, искаме да подчертаем, че тези лечебни растения се приготвят предимно и се приемат като чай. Приготвянето на чай е лесно, но лечебният ефект може да бъде много голям!

Следните лечебни билки имат облекчаващ главоболие ефект. В дългосрочен план тези средства могат да ви помогнат да се отървете напълно от главоболието си.

Джинджифил (Zingiber officinale)

Джинджифилът е известно лекарство от незапомнени времена, което също често и широко се използва при приготвянето на множество ястия и десерти. Корените на растенията могат да бъдат намерени пресни или изсушени на пазара. Лечебните свойства на билката могат да бъдат проследени до съставките, които съдържа. В допълнение към gingerol, zingiberen и borneol, те съдържат и много витамини, например витамин С, магнезий, калий, калций, желязо, натрий и фосфор. Чаят от джинджифил има малко горещ, но много приятен вкус. Действа срещу главоболие, но помага и при гадене и повръщане.

  Трябва да имате пресен джинджифил у дома през цялото време

лечебни билки за главоболие джинджифил в чай

Лавандула (Lavandula angustifolia)

Лавандулата е широко разпространена в тази страна и може да се види в много ферми през лятото. Лилавите му цветя се забелязват веднага, а отличителният му приятен аромат омагьосва сетивата. Ароматът на лавандула има успокояващ ефект и подобрява настроението. В натуропатията облекчаващият му ефект при главоболие е отдавна известен и е безспорен. Изсушени листа от лавандула могат да се използват за приготвяне на ароматен чай, който има аналгетичен ефект при главоболие. Той също така има антидепресант и успокояващ ефект. Етеричното масло от лавандула се използва широко в ароматерапията. Получава се от пресни цветя на лечебната билка. Количеството лечебни съставки и цялостният състав на маслото от лавандула зависят от почвата и климата, т.е. от мястото, където се отглежда лавандулата.

Естествена помощ срещу мигрена и главоболие

лечебни билки за главоболие лавандула

Мелиса (Melissa officinalis)

Казват, че листата на маточина миришат на лимон, поради което това лечебно растение все още се нарича маточина. Първоначално идва от южните страни в средиземноморския регион. Името му идва от гръцки и означава медоносна пчела. Причината за това е, че финият аромат на това лечебно растение привлича пчелите. Лечебните свойства на маточина са били известни още през Средновековието, оттогава до днес се използва за успокояване на свръхстимулираната нервна система. Листата на лечебното растение съдържат етерично масло, компонентите на което са цитрал, линалоол и гераниол, розмаринова киселина, флавоноиди и уролова киселина. Този отличен състав успокоява разгневени нервите, облекчава главоболие, виене на свят и шум в ушите. Успокояващият ефект на маточина винаги е на преден план при използването на тази лечебна билка. Лечебен чай, приготвен от листата му, ви кара да си почивате вечер и ви гарантира добър сън. Маточината също помага при нервен стомах и липса на апетит.

Християнската музикантка от Средновековието Хилдегард фон Бинген нарече балсама средство, което „прави сърцето радостно“

Борба с главоболието Melissa officinalis листа

Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Нашият любим в този списък с билки за главоболие е розмаринът. Смятан е за универсален в медицината. Розмаринът също идва от средиземноморския регион. В днешно време мирише приятно навън в немските градини или поне в кутията с билки, често се използва като подправка и лечебните му свойства не подлежат на съмнение. Етеричните масла могат да бъдат намерени във високи концентрации в розмарина. Неговите ценни съставки включват танини, горчиви вещества, флавоноиди и смоли. Ето защо ароматът на розмарин е много освежаващ. Ако имате главоболие, можете леко да разтриете няколко листа розмарин или две капки масло от розмарин върху дланта си и да вдишате аромата на лечебната билка. Това се бори с главоболието, помага при мигрена и облекчава напрежението в слепоочията.

 Гръцката богиня Афродита все още оценява лечебната сила на розмарина

лечебни билки за главоболие масло от розмарин за главоболие

 Ванилия (Vanilla planifolia или Vanilla fragrans)

Деликатно ароматизираната ванилия има много ефекти върху нашето здраве. Подправката има положителен ефект върху нервната система. Преди векове дори е бил наричан „тоник за мозъка“. Ванилията все още е била известна като средство за облекчаване на главоболие в древен Египет. Днес лекарите и натуропатите знаят много повече за успокояващите ефекти на ванилията. Ваниловата киселина повишава нивата на адреналин и норадреналин и ние се чувстваме спокойни и щастливи. Маслото от ванилия се използва постоянно в ароматерапията, подобрява настроението и отпуска тялото. Също така е доказано, че шушулките ванилия могат да се използват успешно за борба с мигрена и главоболие. екстракт ванилия съдържа евгенол, което е етерично масло с аналгетични и антисептични свойства. Прикаченото видео също показва, че ванилията е истинска магическа отвара.

Ванилията се бори с главоболието и е полезна за психиката ви

лечебни билки за главоболие Vanilla fragrans

Продължавайте да научавате малко повече за лечебните растения и техните ефекти и да се отървете от главоболието си завинаги!

 Облекчете главоболието с природни средства Rosmarinus officinalis

лечебни билки за главоболие джинджифил Zingiber officinale

облекчаване на главоболие без лекарства Lavandula angustifolia

облекчаване на главоболие с натурален розмарин

лечебни билки за главоболие аромат на розмарин

борете се с главоболието с естествени средства

главоболие облекчаване на Melissa officinalis листа за чай