Здравословни и вкусни – риба и морски дарове

Рибата и различните видове морски дарове са свързани в повечето случаи с морския бриз и слънчева светлина, дългите разходки по плажа и усещането за горещо лято. Морските дарове, които са популярни сред малки и големи по целия свят, се считат за вкусен, но в същото време здравословен и питателен деликатес. В Япония хората живеят средно най -дълго – предвид факта, че техните хранителни навици и интереси се определят главно от риба и морски дарове, ориз и соя, тези статистически данни дават най -голямото доказателство за високата хранителна стойност на морските дарове. Японците ядат 50 пъти повече риба, 17 пъти повече ориз и 3 пъти повече зърно от европейците. В допълнение, морските дарове се разглеждат като диетична храна – японската кухня съдържа 2 пъти по -малко калории в сравнение с ежедневната диета на други нации. През последните години изследователи откриха вкаменени черупки от миди в пещера в Южна Испания. От това беше направено заключението, че дори неандерталците, като Homo sapiens, са яли не само месо, но и морски дарове преди повече от 150 000 години. Доста удивително, нали …?

Видове морски дарове – какво точно знаете за морските дарове?

вкусни за ядене видове морски дарове

Морските дарове са доста богати на много основни хранителни вещества, витамини и минерали – съдържат почти толкова протеини, колкото и месото, но са с по -ниско съдържание на калории. Освен това всички видове морски дарове съдържат множество антиоксиданти, важни аминокиселини, които ускоряват метаболизма и следователно лесно и бързо се преработват от организма.

Морските дарове ви осигуряват незаменимите омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини и имат високо ниво на витамини А, D, Е и В, калций и йод. Цинкът помага на кожата да я хидратира в горещите летни дни. Морските дарове предпазват организма от хронична пневмония и вирусни инфекции и имат положителен ефект върху имунната система.

Приближете се до морския свят!

Имате нужда само от лимон, чесън и магданоз, когато приготвяте морски дарове, за да създадете уникален вкус, който няма да бъде забравен дълго след това. Ако добавите малко водка или бяло вино, докато готвите, можете да премахнете понякога тежката миризма на море! Но какво точно ви харесва най -много от разнообразната гама от морски дарове?

Видове морски дарове – миди се отличават със своя изискан вкус!

морски дарове вкусни миди

  • Мидите са един от най -популярните морски специалитети и са вторите най -често извличани морски дарове (след стриди) от водите на света. Около 25 000 вида миди са известни на света, като мидата от черен боб и белият бурец са сред най -ценените. И какво можем да кажем за известните миди? Без това френската кухня отдавна би загубила безпогрешния си чар! Но как е измислено името на този вид миди? През Средновековието поклонниците в Камино де Сантяго събират миди от плажа и ги окачват на дрехите си като доказателство, че всъщност са посетили святото място. Мидите сега обитават морското дъно с дълбочина от 5 до 40 метра във водата на брега на Атлантическия океан на Франция и Испания.

Раците могат да бъдат закупени в магазините по всяко време и приготвени по вкусен начин

рак на морски дарове

  • Раците се предлагат в магазините целогодишно – както пресни, така и замразени. Тези морски дарове са богати на фосфор и желязо.
  • Стридите трябва да се почистват старателно с четка, преди да се консумират – първо ги измийте, след това ги отворете с остър нож и накрая измийте месото отново доста добре. Тези морски дарове имат много добър вкус, дори когато се консумират грубо с малко лимонов сок. Те са истински деликатес и също се считат за афродизиак!
  • Днес познаваме повече от 2000 вида скариди. Скаридите от Дъблинския залив са най -големите екземпляри, следвани веднага от кралските скариди (гигантски скариди) и тигровите скариди, които са най -често срещаните в Германия. С помощта на малко чесън, бяло вино и зехтин можете да превърнете тези морски дарове в страхотно ястие. Внимателното почистване преди готвене също е задължително тук и не бива да се подценява!

Видове морски дарове –

Скаридите се приготвят бързо и оставят незабравим послевкус в устата!

видове морски дарове от скариди

  • Омарът е най-голямото раково живо същество – в света са известни около 163 вида. Тези морски дарове са доста удобни в студена вода. В Канада най -големият омар в историята беше изваден от океана – с тегло 20 кг и на възраст над 100 години, екземплярът омагьоса и изуми целия свят едновременно! Винаги избирайте най -големите омари на пазара, за да получите повече от тяхното вкусно месо.
  • Калмарите обитават тропическите езера и са предпочитан морски деликатес.
  • Приготвянето на октоподи е истинско предизвикателство за неопитен готвач; първо трябва да сготвите тези морски дарове, след това можете или да ги запържите, или да ги изпечете – всичко зависи от вашия собствен вкус!
  • Сепията предпочита топлата солена морска вода; преди готвене, трябва да ги поставите в марината.

Видове морски дарове – стридите винаги трябва да се почистват

почистване на морски дарове видове стриди

С малко лимонов сок може да се насладите и на грубата консумация на стриди

видове морски дарове миди

Видове морски дарове – омарите са доста вкусни

вид морски дарове омар

Експериментирайте с рецептите и пригответе различни Ястия с морски дарове също

Насладете се на вкусни видове морски дарове

Видове морски дарове – морските дарове са популярни сред малки и големи

морски дарове рибен омар

Калмарите могат да бъдат нарязани на филийки, панирани и след това пържени

видове морски дарове калмари

Видове морски плодове – салата с октопод 

вид морски дарове октопод

Спагети от морски дарове има навсякъде

видове морски дарове спагети