Случвало ли ви се е това преди? Гледате спокойно към синьото небе или морето и все още забелязвате всякакви досадни мъхчета. Или малки, прозрачни петна летят във вашето зрително поле. Те не болят, но и не са особено удобни, защото замъгляват ясния ви поглед. На първо място: същото се случва с много други хора и това явление не е необичайно. Нарича се толкова красиво: Mouches volantes (на френски означава „летящи комари“) и всъщност не би трябвало да е причина за безпокойство. В тази статия бихме искали да разгледаме по -отблизо какво точно се крие зад тези оплаквания, какво да вземем предвид и как да ги лекуваме.

Лентата в окото е особено забележима при светъл, монохромен фон

муши поплавъци изглед към небето

Какво представляват плаващите очи?

В англоговорящия свят това широко разпространено зрително разстройство е известно още като „плаващи“. Експертите го познават като непрозрачност на стъкловидното тяло. Тъй като това име всъщност обяснява причината за този очен феномен, който се намира в стъкловидното тяло на окото. А именно: нашите очни ябълки се състоят от така нареченото стъкловидно тяло, което има прозрачно, подобно на желе вещество.

Това от своя страна се състои от 98% вода. Други компоненти също са хиалуронова киселина и фина мрежова структура, изработена от колагенови влакна. С течение на времето, тоест с напредването на възрастта, тези влакна започват да се слепват и цялата колагенова мрежа бавно се свива. Тези бучки хвърлят сенки върху ретината, които се носят напред-назад. След това ги възприемаме като плаващи петна или пух в нашето зрително поле.

Така са устроени очите ни

мушове поплавъци структура на очите

По принцип плаващите се считат за безвредни. Въпреки това се препоръчва повишено внимание, ако те внезапно станат по-големи или твърде много, или ако получите проблясъци на светлина в очите си. След това трябва незабавно да отидете на офталмолог и да се прегледате. Посещението при лекар като цяло не вреди на зрителните смущения от всякакъв вид. Това е единственият начин да се изключат сериозни заболявания, като наранявания на ретината или дори отлепване.

И в този случай посещението при офталмолог винаги си заслужава

Mouches volantes причиняват непрозрачност на стъкловидното тяло

Какви са причините за такава непрозрачност на стъкловидното тяло??

Както бе споменато по-горе, се казва, че основната причина за плуване е свързана с възрастта. Експертите обясняват, че плътността в стъкловидното тяло се дължи главно на нормалните процеси на стареене. Често обаче засяга и по -млади хора и дори деца. В такива случаи това може да се дължи на генетични причини или прекомерно натоварване на очите, например при работа на екран. По принцип непрозрачността на стъкловидното тяло също е много по -често срещана при хора с късогледство.

Затова трябва да правите редовни почивки, когато работите на екрана

муши поплавъци urschen pc работа

Какви лечения има?

Отстраняването на стъкловидното тяло е най -радикалното решение, което всъщност е сложна операция. Това обаче се предприема само в изключително тежки случаи и включва много рискове и странични ефекти. Съществува обаче сравнително нова процедура, която би трябвало да помогне. Това е съвременен лазерен метод, който е напълно безболезнен, но все още не се плаща от здравноосигурителните компании. Все още не се е установил толкова добре и все още се смята, че не е напълно безвреден, тъй като не могат да се изключат странични ефекти. Ако няма други очни нарушения, наистина трябва да помислите два пъти за поемането на риска.

Миопията е по -вероятно да бъде засегната от поплавъци

муши плаващи симптоми симптоми причинява лечение

Естествени средства и съвети

Въпреки че все още няма научни изследвания за това, много страдащи съобщават за различни естествени мерки и трикове, които им дават значително облекчение в случай на непрозрачност на стъкловидното тяло. Повечето от тях се отнасят и за предотвратяване на поплавъци.

 • Вземете хиалуронова киселина като капсули или използвайте като капки за очи;
 • консумират повече антиоксиданти;
 • извършвайте редовно детоксикационни лечения;
 • Увеличете омега-3 мастните киселини в храната;
 • Витамин С и цинк;
 • Пий повече вода.

Бързото разглеждане наляво и надясно няколко пъти също трябва да осигури облекчение

mouches floaters причинява лечение

Освен това някои класически упражнения за очи също би трябвало да помогнат, поне в краткосрочен план. Както и следните трикове:

 • избягвайте бели или светли, монохромни стени у дома;
 • боядисвайте стените със заглушени цветове или ги тапетирайте с шарени тапети;
 • обзаведете дома си с повече стенописи, растения и други текстурирани аксесоари за дома;
 • носете по-тъмни или поляризирани слънчеви очила при жарко слънце или сняг;
 • практикувайте техники за релаксация като автогенен тренинг или прогресивна мускулна релаксация.

С такава красива панорамна картина облачността е още по -досадна

красива панорама с плувки

Разликата е доста голяма

панорама със и без поплавъци

Добрата новина: Експертите съветват просто да дадете на мозъка време да свикне с плаващите. Той е много интелигентен и адаптивен и ще се научи да игнорира досадните непрозрачности на стъкловидното тяло в дългосрочен план. В допълнение, те бавно изчезват от центъра на вашето зрително поле с течение на времето, защото колагеновата мрежа в стъкловидното тяло се свива още повече.

Но не позволявайте това да ви притеснява!

муши поплавъци мъх в окото

Така че, по-добре изяснете всичко това с вашия офталмолог, за да сте в безопасност и не позволявайте на няколко “летящи комари” да ви повлекат надолу!

Насладете се на времето и живота си!

Насладете се на ваканцията си, въпреки че мушките плават