Обичаме нашето синьо сирене за закуска или с вино. Нашите чувства при вида на мухъл в спалнята или в апартамента изобщо са напълно различни. Направо сме ужасени. Тъй като формите не само изглеждат грозно, но и се знае, че са доста нездравословни. За съжаление, този неканен гост нахлува в много домакинства в тази страна твърде често и се чувства удобно там. Често остава незабелязано за дълго време под стенни покрития и тапети или зад мебели и отнема повече време, преди дори да го откриете. Опасността дебне в четирите ни стени, без да осъзнаваме това и е постоянна заплаха за здравето и благосъстоянието ни. Какви са причините и какво може да се направи по въпроса ?

Причините за образуването на мухъл в спалнята са многобройни. Някои са по -сериозни и изискват повече време и пари, като например структурни повреди и счупени водопроводи например. Други обаче са много по-прости и могат да се борят много лесно и бързо по добре обмислен начин. Често това е просто въпрос на правилна вентилация и отопление. Има и някои страхотни домашни средства, както и домашни аксесоари и приспособления, които могат да ви помогнат да се борите с мухъл у дома. Останете с нас и разберете повече!

 Премахнете плесента в спалнята

мухъл в спалнята съвети за премахване

Голям вреден потенциал

Отдавна е известно, че мухълът и спорите на мухъл са опасни за здравето и са научно доказани. Особено при чувствителни хора, но и като цяло за всички нас, мухълът може да причини различни затруднения в дишането като суха кашлица, задух и астма. Освен това се благоприятстват алергиите и инфекциите, които дори могат да причинят рак.

Е, с плесента у дома наистина не е за глупост! Трябва да действате възможно най -бързо и ефективно.

Мухълът няма място по стените ви

премахване на мухъл в съветите на спалнята

Мухъл в спалнята: възможни причини

Обратно към въпроса за възможните причини за поява на мухъл в дома и особено в спалнята. По принцип или външните условия, вашите собствени действия, или и двете заедно са виновни за растежа на мухъл. Когато става въпрос за малки плесенясали участъци, по принцип бихте могли сами да изпробвате няколко неща, за да предприемете действия срещу мухъл. Но ако формите са твърде упорити или вече са се разпръснали по дъската, е необходимо да се консултирате с експерт.

Формата често остава по -дълго скрита под тапета

мухъл в спалнята какво да правя

Най-честите причини за мухъл в спалнята:

 • Строителни дефекти или други грешки при строителството или ремонта
 • Образували са се топлинни мостове – ако има лоша или липсва топлоизолация, във връзка със съдържанието на влага в помещението
 • течащи или счупени водопроводи
 • неправилно отопление и вентилация
 • Монтажът на прозорци е неправилен и насърчава кондензацията

Стенните ъгли са особено изложени на риск от мухъл

мухъл в съветите на спалнята

Обяснено просто: Влажността на въздуха се натрупва върху студените стени или прозорци под формата на кондензна вода – така наречената кондензна вода и това създава рай за плесени с течение на времето, особено в ъглите на външните стени и на перваза на прозореца. При условията, споменати по-горе, мухълът в спалнята е просто неизбежен.

Формата дори не спира пред решетъчната ви рамка

дървена ламелна рамка за премахване на мухъл в спалнята

Проветрявайте и загрявайте правилно

Основното правило гласи: Има риск от мухъл от 60 % влажност в помещението. Ето защо трябва да направите някои неща правилно. Много от съвременните сгради вече имат добре функционираща централна вентилационна система и това може да бъде достатъчно в някои случаи. Така или иначе, винаги трябва да се уверите, че въздухът в помещението се обменя адекватно, защото това също премахва влагата навън.

Формите също обичат вашите възглавници и завеси

Форма за възглавници от домашен текстил в спалнята

Важни съвети за правилна вентилация и отопление:

 • Винаги проветрявайте добре сутрин, веднага след ставане
 • няколко пъти на ден – проветрявайте за около 10 минути
 • често генерират “въздушен поток” – през противоположни прозорци или врати – известен също като кръстосана вентилация
 • Не оставяйте прозорците постоянно отворени – поради ненужно разхищение на енергия
 • стайната температура през зимата не трябва да пада под 16 градуса
 • най -добре е да поддържате стайната температура между 19 и 20 градуса, така че стените да не се охлаждат прекалено много и да насърчават кондензацията и образуването на мухъл

Слънцето и чистият въздух са най -добрите убийци на плесени

чист въздух срещу мухъл в спалнята

Пуснете свежия бриз в стаята

премахване на мухъл в спалнята вентилация на леглото балкон

Домашни средства за мухъл в спалнята

В допълнение към предлаганите в търговската мрежа препарати за отстраняване на мухъл, за щастие има и някои домашни средства, които могат ефективно да помогнат срещу мухъл. За съжаление, те са по-подходящи само за случаите, когато заразяването с мухъл е слабо. За по-големи площи трябва да използвате конвенционални продукти против мухъл от специализирани търговци на дребно.

Внимание! Винаги носете със себе си дихателна защита и гумени ръкавици или, ако е възможно, защитно облекло и изхвърлете гъбите и кърпите, използвани веднага след отстраняване на мухъл.

Четири ефективни домашни средства за мухъл:

 • оцет
 • Денатуриран алкохол
 • алкохол
 • Водороден пероксид

Винаги носете маска и гумени ръкавици, когато се борите с мухъл

премахнете плесента в спалнята с препарат против мухъл

Докато оцетът е едно от най -добрите домашни средства за мухъл, той наистина не работи в спалнята. Оцетната киселина реагира на вар и по този начин се неутрализира. Това създава още по -благоприятна почва за размножаване на мухъл по варовити стени. Можете да използвате оцет само върху дограмата и някои други гладки повърхности в стаята. Винаги бъдете внимателни и предварително проверете повърхността за чувствителност на скрито място.

Денатурираният алкохол и алкохолът очевидно имат по -голям шанс за успех с мухъл в спалнята, дори по стените. Препоръчваме да разредите денатурирания алкохол с вода в съотношение 3:1 и да изчеткате или напръскате заразените места с този разтвор. След това оставете да изсъхне добре и третирайте отново. Внимание! Алкохолът и спиртът са запалими, така че винаги проветрявайте добре и не палете свещи или цигари по време на работа.

По следите на белия кон в спалнята

мухъл в спалнята празни килери

А за водороден пероксид (H2O2), който не се различава от течно съединение на водород и кислород, трябва да използвате поне 5% разтвор. Можете да намерите този окислител в аптеки, фризьорски салони или дори в някои строителни магазини. Същото важи и тук: Вземете предпазни мерки – носете гумени ръкавици и маска за лице и винаги проветрявайте добре. Хубавото на водородния прекис е, че не е запалим. Трябва обаче да бъдете внимателни, когато използвате този химикал.

Надяваме се, че вашата спалня скоро отново ще изглежда чиста и чиста

спите по -добре премахнете плесента в спалнята

Допълнителни съвети за предотвратяване на мухъл

След като сте премахнали досадната мухъл в спалнята, препоръчително е да вземете някои допълнителни мерки в допълнение към правилното проветряване и отопление. Например, така нареченият изсушител е идеална идея за предотвратяване на мухъл. Тъй като тези устройства са в състояние да поемат цялата допълнително генерирана влага от въздуха. Би било много полезно да си вземете хигрометър. Тези измерватели на влажност струват малко и са идеалният начин винаги да имате точна представа за влажността в помещението.

Съвременните изсушители се борят с мухъла във вашия дом

дехидратирайте мухъл в спалнята съвети

Лампите от хималайска сол също са на устните на всички от известно време, а не само когато става въпрос за предотвратяване на мухъл. Солените кристали в светлините имат забележителното свойство да пречистват въздуха и да абсорбират влагата едновременно.

Освен това солените лампи придават на вашата спалня повече комфорт и сигурност

Лампа от хималайска сол срещу мухъл в спалнята

Освен това, разбира се, можете да изберете и подходяща боя против мухъл или за закрепване на климатични панели за стаи от калциев силикат или за използване на минерална мазилка по стените. Всички тези предпазни мерки определено ще подобрят вътрешния климат на вашата спалня и в повечето случаи ще предотвратят появата на мухъл. И ако мухълът е упорит и продължава да се появява, тогава специалистът трябва да дойде.

Погрижете се добре за вашия спящ оазис!

   здрави съвети за сън мухъл в спалнята

Отстранете всяка плесен и се почувствайте отново по-добре

премахнете плесента в спалнята здравословни съвети

Съвременните изсушители ще ви помогнат в това

Модерен дехидратационен мухъл в спалнята