Вече разгледахме темата за най -здравословните видове плодове. Сега е ред на зеленчуците. В много отношения зеленчуците всъщност са по -здравословни и по -питателни от повечето плодове. Например обикновеният жълт пипер, задължителен във всяка кухня, съдържа почти три пъти повече витамин С от портокалите. Като цяло броят на микроелементите (включително витамини, минерали и някои фитонутриенти) е по-висок в зеленчуците, отколкото в плодовете. От друга страна, в сравнение със зеленчуците, плодовете обикновено съдържат повече макроелементи (протеини, въглехидрати и мазнини), както и фибри и естествена захар. Така че, за да се поддържа здравословен начин на живот, човек трябва да консумира най -малко 5 порции плодове и зеленчуци всеки ден. Но кои са наистина най -добрите видове зеленчуци? В следващите няколко реда ще намерите нашите топ 5 научно доказани предложения за най -здравословните зеленчуци, както и начини да им се насладите в ежедневието. Просто прочетете нататък!

Идентифицирането на един-единствен, най-здравословен зеленчук е почти невъзможно

Най -здравословните зеленчуци Топ 5 на най -хранителните сортове Цветни зеленчуци Всички цветове на дъгата

Най -здравословните зеленчуци Топ 5 на най -хранителните видове зеленчуци здравословни хранителни

кресон

Кресът е истинска суперхрана и заслужава първото място в списъка „Плодове и зеленчуци на Powerhouse“. Това често пренебрегвано вечнозелено водно растение принадлежи към същото семейство като броколи, зеле, брюкселско зеле, карфиол, рукола и репички и съдържа около 50 жизненоважни микроелемента, включително витамини А, С, К, Е, фолиева киселина, желязо, калций, омега -3 и йод. От кулинарна гледна точка, кресонът е универсален зелен листен зеленчук с изискан, леко пиперлив вкус. Може да допълни перфектно всяка смесена салата, но се използва и в супи, яхнии, сосове и дори някои десерти. Можете да научите повече за необикновения крес тук Прочети.

Кресонът е признат от Хипократ за неговите ползи за здравето

Най -здравословните зеленчуци Топ 5 на най -хранителните видове прясно набран кресон

Крем супа с кресон и спанак

Най -здравословните зеленчуци Топ 5 на най -хранителните видове крем супа от кресон

Суровият крес има пиперлив вкус, подобен на горчица и уасаби

Най -здравословните зеленчуци Топ 5 на най -хранителните сортове здравословна салата от крес

китайско зеле

Китайското зеле, известно още като напа, целина зеле, спечелено бок и кимчи зеле, е част от семейство Brassica, което включва също брюкселско зеле, зеле и броколи. От древни времена е известен като здравословен зеленчук. Този годишен зеленчук е чудесен източник на хранителни вещества, витамини и минерали, включително витамини С, В3, В6, В9, както и мед, желязо, манган и калций. Китайското зеле има хрупкав, сладък вкус, подобен на целина и е една от най-търсените съставки в източноазиатската кухня. Може да се консумира суров в салати или да се готви в различни пържени картофи, супи, пълнежи, яхнии и др. Китайското зеле също е основната съставка в популярното корейско кимчи.

Пекинското зеле има мек и леко сладък вкус в сравнение с други видове зеле

Най -здравословните зеленчуци Топ 5 на най -хранителните сортове китайско зеле красиво здравословно

Напа е с много ниско съдържание на калории и популярна съставка в азиатската кухня

Най -здравословните зеленчуци Топ 5 на най -хранителните сортове китайска кол рецепта традиционна +

Можете също така лесно да си направите кимчи сами у дома

Най -здравословните зеленчуци Топ 5 на най -хранителните видове напа китайско зеле с бекон

Манголд

Манголдът често е цитиран като една от най -здравословните храни в света и всъщност с основателна причина. Той идва от средиземноморския регион и е тясно свързан с цвекло и спанак. Неговите наситенозелени листа и ярко оцветени стъбла са били използвани за медицински цели от древни времена. Този необикновен зеленчук има много ползи за здравето, благодарение на впечатляващия си списък от витамини, минерали и хранителни вещества. Те включват витамини К, С, А, Е, В6, рибофлавин, както и магнезий, манган, калий, желязо, натрий и мед. Шарфът често се консумира суров в салати или смутита, варен или задушен и добавен към други ястия. Горчивината на суровите листа се разсейва при варене и се заменя с вкусен вкус, подобен на този на спанака.

Брайдът се предлага в много цветове – бял, зелен, дори яркочервен, жълт и розов

Най -здравословните зеленчуци Топ 5 на най -хранителните сортове швейцарска манголда цветна вкусна красива

Този вид зеленчук е бил използван в древни времена за лечение на алергии, запек и обща болка

Най -здравословните зеленчуци Топ 5 на най -хранителните сортове салата от манголда, вкусно цветна

Сотиран швейцарски манголд с нахут и кълнове

Най -здравословните зеленчуци Топ 5 на най -хранителните видове ястие от швейцарска манголд

Морски зеленчуци

Морски зеленчуци като водорасли (водорасли, нори, dulse, wakame, kombu и др.), Както и водораслите Chlorella и спирулина са едни от най -хранителните храни на пазара. Те съдържат широк спектър от витамини, минерали, фибри, протеини, мастни киселини и антиоксиданти, които понякога се срещат само в морските зеленчуци. Хлорелата например е мощен хелатор, който свързва тежки метали и други токсини като живак и ги отстранява от океаните, а също и от телата ни. Повечето морски зеленчуци също са богати на йод, който е от съществено значение за функцията на щитовидната жлеза.

Когато става въпрос за използване на морски зеленчуци в кухнята, ще бъдете изненадани от тяхната гъвкавост. Освен че използват нори за приготвяне на суши, водораслите и водораслите в прясна, дехидратирана или на прах форма могат лесно да бъдат включени в много ястия като салати, пържени картофи, супи и яхнии. Морските зеленчуци имат широк спектър от приложения, особено в източноазиатската кухня. Актуална хранителна тенденция превръща тази суперхрана в здравословни закуски като чипс и джоб, на които можете да се насладите в движение.

Морските зеленчуци са общо класифицирани в три основни типа: кафяви, червени и зелени

Най -здравословните зеленчуци Топ 5 на най -хранителните сортове екзотични зеленчуци Japan Kelp

Най-здравословните зеленчуци Топ 5 на най-хранителните сортове салата от водорасли и водорасли

Той е особено популярен в източноазиатската кулинарна култура поради необичайния си вкус и текстура

Най -здравословните зеленчуци Топ 5 на най -хранителните сортове рецепти за култура от водорасли в Азия

Както при плодовете, почти е невъзможно да се идентифицира един -единствен най -здравословен зеленчук. Въпреки това някои сортове безспорно превъзхождат другите. В днешната статия представихме само 5 от най -важните суперхрани, но можете да намерите много други, които не само да имат добър вкус, но и да ви бъдат от полза.

Познайте най -здравословните зеленчуци и ги пригответе правилно

Най -здравословните зеленчуци Топ 5 на най -хранителните видове цветни зеленчуци на пазара гъвкав

Най -здравословните зеленчуци Топ 5 на най -хранителните видове манголда бяло злато розово