Какво представляват пребиотиците и какво са пробиотиците и каква роля играят за нашето здраве? Защо се чуваме с тях толкова често всеки ден и колко често трябва да бъдат част от нашата храна. Въпреки количеството информация, все още има хора, които не се чувстват сигурни по тази тема и искат да научат повече за нея. Затова днес бихме искали да представим 10 пробиотични храни и все пак да открием разликата между пребиотик и пребиотик. Дори децата знаят, че пробиотиците трябва да се приемат след лечение с антибиотици. По този начин вие натрупвате здрави гъбички и бактерии в собствения си чревен тракт. Пробиотичната храна или препаратите поддържат имунната система силна и осигуряват добро храносмилане. Нашата чревна флора също се нуждае от храна и ние знаем това под термина пребиотици.

Пробиотични храни – какви са те и защо са толкова добри за нас?

пробиотична храна пробиотици мисо супа соя

10 пробиотични храни, които са важни за нашето здраве

Когато чуете думата пробиотик, веднага се сещате за таблетките, които купувате с антибиотиците в аптеката. Възрастните хора свързват пробиотика с млечни продукти. А ежедневието ни всъщност е богато на храни, които не само са вкусни, но и се оказват здравословни.

По -долу бихме искали да споменем най -известните пробиотични храни!

Пробиотиците са важни за правилното протичане в чревния тракт 

пробиотична храна пробиотици в стомаха

Сурово кисело зеле

Много от нас са гледали как се прави кисело зеле. Всички знаем колко е вкусно киселото зеле. По принцип киселото зеле не е нищо повече от бяло зеле, което се запазва чрез млечнокисела ферментация. Вековната техника на ферментация сега се практикува в много култури. Скъпоценното зеле се запазва по -дълго. Внимание! Ако искате да се възползвате от пробиотичните свойства на киселото зеле, не забравяйте да го ядете сурово. Всяко ястие с кисело зеле има фантастичен вкус, но не съдържа здравословни бактерии след загряване на зелето.

В суровото кисело зеле има живи култури, които обогатяват чревната ни флора 

пробиотична храна пробиотици кисело зеле

Мариновани краставици

Подобно на киселото зеле, популярните кисели краставици са в саламура, което ги прави дълготрайни. И тук работят млечнокиселите бактерии. Внимание! Киселите краставички в оцет не съдържат никакви живи бактерии и следователно не са пробиотици.

Маринованите краставици, ферментирали в саламура, а не маринованите краставици, се считат за пробиотични храни 

пробиотична храна пробиотици кисело зеле

Колкото по -свежо е киселото мляко, толкова повече живи бактерии трябва да има в него

пробиотична храна пробиотици кисело мляко

кисело мляко

Киселото мляко е направено от мляко и това отново е ферментация на млечнокиселите бактерии. Кремообразният млечен продукт подобрява тайно чревната флора, но трябва да е възможно най -свеж. В идеалния случай ще ядете кисело мляко, приготвено от пълномаслено мляко!

Тъй като ябълковият оцет се произвежда и чрез ферментационни процеси, той е една от пробиотичните храни 

пробиотична храна пробиотици ябълков оцет

Ябълков оцет

Ябълковият оцет също се произвежда чрез ферментация и дори е бил използван като дезинфектант от древните римляни. Ябълковият оцет също има предписани почистващи и детоксикиращи свойства, поради което се използва много в натуропатията и медицината.

пробиотична храна пробиотици ябълков оцет бистър

кефир

Освен че е здравословна напитка за благополучие, кефирът съдържа много полезни и полезни бактерии, минерали и витамини. Кефирът е полезен за чревната ни флора, но и за растежа на костите и като защита срещу различни инфекции.

Кефирът се счита за напитка за добро усещане, която е много здравословна и укрепва имунната система

пробиотична храна пробиотици гъба кефир

пробиотична храна пробиотици кефир

В азиатската кухня откриваме, че ферментацията е също толкова често срещана в Европа 

пробиотична храна пробиотична мисо супа

Мишо

В азиатския регион откриваме много храни и напитки, които се ценят за здравето благодарение на ферментацията. Мисо е популярна съставка в японската кухня. Пикантната паста се прави чрез ферментация на ориз и зърнени храни и има специфичен вкус. По -младите поколения обичат мисо, защото пастата е изцяло веганска. Японската паста мисо е не само богата на пробиотици, но също така съдържа много фибри и протеини.

Мисо пастата е добра находка за всички вегани и приятели на здравословното хранене 

пробиотична храна пробиотици мисо паста

Kombutcha

Друга напитка, която е много здравословна. Чаят Комбуча е сладка и ферментирала напитка, която обикновено се пие студена. В допълнение към факта, че чаят е пробиотик, той може да убие патогени, да регулира кръвната захар и да осигури здравословен детокс.

С напитката Kombutcha утолявате жаждата си и детоксикирате тялото си едновременно 

пробиотична храна пробиотици комбуча чаена гъба

пробиотична храна пробиотици чай от комбуча

Темпе

Tempeh може да се използва като заместител на месо, както и тофу. Той е с високо съдържание на фибри, протеини и минерали, като калий, фосфор и магнезий. Не на последно място, темпе е чудесен пробиотик и представлява ферментирала соя.

Ферментиралата соя може да замени месото и рибата и да поддържа стомаха ви здрав 

пробиотична храна пробиотици темпе

пробиотична храна пробиотици темпех мисо яде

пробиотична храна пробиотици темпех печен

Саламурено сирене

Почти всички видове сирена са пробиотични храни и често могат да се консумират, ако се понасят добре. Червата ни обичат сиренето и дори има проучвания, които могат да определят живи култури до ректума. Краве или овче сирене са видове сирена, които купувате в саламура и които могат да изчезнат възможно най -бързо с пресен хляб и добро вино. Уверете се, че имате разнообразна диета и разчитайте на първокласно качество!

Сиренето със саламура съдържа достатъчно пробиотици, които можете да следвате почти до ректума

пробиотична храна пробиотици саламурено сирене

Червата ни обичат много добро сирене 

пробиотична храна пробиотици саламурено сирене моцарела4

Кимчи

Киселото зеле от азиатския регион става все по -известно и все по -популярно с всеки изминал ден. Корейското ястие се приготвя от китайско зеле, но много зеленчуци, които са ферментирали от млечнокисели бактерии и се съхраняват по подобен начин, сега се наричат ​​просто кимчи. Кимчи, богато на витамини и хранителни стойности, дори се предлага от азиатците за закуска.

Много ферментирали зеленчуци сега се наричат ​​просто кимчи

пробиотична храна кимчи

Обърнете внимание на произхода на храната си, разчитайте на добро качество и най -важното – слушайте тялото си! В повечето случаи той знае какво е добро за него. Бъдете здрави и укрепвайте тялото чрез пробиотични сили, независимо дали те влизат в организма чрез храната или чрез препарати.

пробиотична храна пробиотици кисело зеле ферментирала храна

пробиотична храна пробиотици кисело зеле сурово