Бихте ли искали съзнателно да защитавате околната среда чрез ежедневните си действия и по този начин да имате по -добра съвест? Тогава трябва да изберете екологично устойчиви детергенти, които по никакъв начин не са вредни за природата или здравето. Забележителните сапунени ядки са толкова практичен и дългосрочен евтин перилен препарат. Те идват първоначално от Индия и Непал и са доста популярни и популярни в тази страна от няколко години. Ето защо днес им обръщаме повече внимание. В следващите редове можете да разберете какви са предимствата на сапунените ядки, как се мият с тях и какви други приложения са възможни.

Сапунените ядки са екологично чиста алтернатива на химическите детергенти

измиване на ядки вместо химически препарати

Сапунени орехи – какво е това??

Това всъщност са плодовете на т. Нар. Сапунено дърво (Sapindus saponaria), наричано още Арита (на хинди: अरीठा, Arīṭhā). Сапунените ядки, или по -точно черупките им, съдържат сапонини, които служат за защита срещу насекоми и мухъл. Когато те влязат в контакт с вода, пяната е в изобилие.

Сапуненото вещество е много подобно на това в търговските детергенти, но за разлика от това не уврежда нищо и никого. Естествените сапонини не замърсяват околната среда и се понасят добре от много чувствителни хора и страдащи от алергии. Чудодейните ядки вече могат да бъдат намерени сравнително евтино на био пазари, световни магазини и дори в някои супермаркети. Обикновено идват при нас в красиви памучни торбички, които се използват при пране в пералнята.

Сапуненото дърво и неговите плодове – сапунените ядки

орехи дърво плодове

Някои от най -важните предимства на сапунените ядки с един поглед:

  • просто приложение
  • евтин и за многократна употреба
  • Спестява време и вода – няма нужда да изплаквате, защото няма остатъци
  • универсален за използване (вижте по -долу)
  • устойчиви и екологично чисти
  • се понася добре и безвреден за здравето

Купувайте само органични и / или справедливи сертифицирани сапуни!

пране на дрехи с ядки

Как да се измие със сапунени ядки

Нищо не е по-лесно от това. Просто опаковайте 5-6 сапунени ореха в памучната торбичка, завържете и поставете в пералнята. Поставете прането отгоре и продължете с процеса на пране както обикновено. Сапунените ядки са идеални за всяко пране, било то бяло или цветно, вълнено или копринено, лесно за грижа и т.н. Така че можете да перете с тях от 30°C до 90°C и да постигнете най-добри резултати при пране. Освен това дори не е необходимо да добавяте омекотител за тъкани, защото естествените сапонини имат изключително положителен ефект върху текстилните влакна, като правят прането много нежно и меко. Освен това цветовете също са добре запазени.

Допълнителен съвет: За да постигнете още по -добри резултати при измиване и да предотвратите появата на сива мъгла, можете да поставите малко сода за хляб в отделението за перилен препарат. Това също почиства добре вътрешността на пералнята и работи срещу варовик.

Измиването със сапунени ядки е супер лесно и ефективно

Сапунените ядки в пералнята измиват дрехите

Направете сами шампоан от сапунени ядки – инструкциите

Сапунените орехи са подходящи не само за измиване. Можете също така да го използвате, за да направите сами органичен шампоан, който е напълно без изкуствени добавки и микропластмаси. Много е лесно и бързо.

За това сте счупили:

(за около 300 мл шампоан)

  • 8 сапунени ядки без костилки
  • 2 чаши вода
  • 1 чаена лъжичка бадемово масло

Подготовката:

Стъпка 1: Доведете сапуните и водата да заврят в малка тенджера.

Стъпка 2: Оставете да къкри на среден огън за около 15 минути.

Стъпка 3: Свалете тенджерата от котлона и я оставете да се охлади напълно за няколко часа.

Четвърта стъпка: Изсипете течността от сапунените ядки в блендера, добавете бадемовото масло и разбъркайте за кратко енергично 3 пъти (импулсна функция).

Стъпка 5: Пресейте сместа през фино сито или филтър за кафе и изсипете в малка бутилка. завършен!

Домашният шампоан от сапунени ядки укрепва косата и се грижи за кожата

Направете сами шампоан от сапунен орех

Използвайте този шампоан по подобен начин на конвенционалния. Избягвайте контакт с очите и бъдете внимателни, когато миете косата на децата. Добрата новина: Сапуните всъщност са плодове, а не ядки. Ето защо те изобщо не са проблем за хората с алергия към ядки. Недостатъци: някои петна се оказват твърде упорити и изискват допълнително лечение. След измиване със сапунените ядки също няма благоприятен аромат. Но това може да се компенсира с няколко капки етерично масло и също е въпрос на вкус, а не истински недостатък.

Други употреби на сапунени ядки

Наистина е изненадващо колко многофункционални са всъщност тези „малини“. Освен почистващи препарати и шампоан, можете да ги използвате и като заместител на много други домакински продукти и козметика, като пяна за лице, течен сапун, кремове, препарат за изплакване за съдомиялна машина и др. Сапуните се използват и при мигрена, екзема и уморени очи, както и естествени репеленти срещу насекоми, например срещу листни въшки.

Така че, дайте шанс на тази екологична детергентна алтернатива и решете как и кога да използвате сапунени орехи. Пожелаваме ви много забавление с него!

Прясно измито пране, което не замърсява околната среда

пране на дрехи екологично чисти с пране

Вълшебни плодове с широк спектър на приложение

Измийте ядките здрави и екологично чисти

Черупката е пълна със сапонини

Измийте ядките екологично

Вместо памучни торбички обаче можете да използвате и тънки чорапи

процес на измиване на орехи с ленена торба

Запознайте се с тези истински съкровища на природата!

черупки измиват ядки след измиване