Допамин, серотонин и ендорфин – най -важните хормони на щастието par excellence

Какво е биохимията на щастието и как можем да го насърчим? Особено сега в тъмния сезон, много от нас са склонни да са безделни и с липса на енергия, което всъщност е съвсем нормално в определен момент. Но не се казва, че трябва да се задоволяваме с това, защото можете да се чувствате добре през всеки сезон и да имате бодро настроение. От една страна, това е въпрос на отношение и, от друга, малко на „химия на щастието“. Вече не е тайна, че т. нар. хормони на щастието са отговорни за чувството ни на щастие до голяма степен. Серотонин, допамин и ендорфин са имената на трите хормона, които имат подобряващ настроението и стимулиращ ефект върху нас. Как точно изглежда целият процес на създаване и освобождаване на „вестоносните вещества на щастието“ в мозъка, можете да видите по -долу с помощта на подробната инфографика.

допамин серотонин ендорфин лепило хормони пратеници

Разбира се, много е вълнуващо да разберем какво се случва в мозъка, когато сме щастливи. От практическа гледна точка обаче е също толкова интересно и важно да знаем как можем сами да „поддържаме“ нашите хормони на щастието, по естествен начин – например чрез антидепресантни храни и подходящи дейности.

допамин серотонин ендорфин щастливи пратеници невротрансмитери

Кои храни са особено ефективни за зимния блус??

Диетолозите са показали в многобройни проучвания колко важна е нашата диета за нашето физическо и психическо здраве. По отношение на хормоните на щастието, някои храни също могат да бъдат препоръчани като полезни. Например, някои от най-добрите храни, които допринасят за оптималните нива на серотонин, са фурми, смокини, кашу, орехи, овесени ядки и черен шоколад, както и други продукти, съдържащи протеини като камамбер, пармезан, мляко и тофу.

Като цяло омега-3 мастните киселини са отговорни за оптималния метаболизъм в мозъка и по този начин също за оптималната стойност на хормоните на щастието. Следователно храни като сьомга, скумрия, ленено семе, месо, млечни продукти и рапично масло са много здравословни и трябва да се консумират възможно най -често.

допамин серотонин ендорфин лепило хормони невротрансмитери

Кои дейности повишават нивото на хормона на щастието?

Преди всичко спортът и упражненията на открито имат много положителен ефект върху цялостната конституция на всеки човек. Увеличеното снабдяване с кислород също има положителен ефект върху отделянето на хормони на щастието и просто се чувствате в течение. Стресът, умората и лошото настроение правят път за весело настроение и жизненост. Танцуването, пеенето и свиренето заедно носят допълнително количество хормони на щастието, също като слушането на любимата ви музика или четенето на хубава книга. Що се отнася до хормоните на щастието, йога е универсалната. Йога на смеха по -специално ще ви вкара в добро настроение и положителни мисли за много кратко време.

Списъкът е дълъг. Можете също така да намерите своя много специален начин да се чувствате добре и щастливи! Празнувайте живота и бъдете здрави!

допамин серотонин ендорфин йога изгрев залез

допамин серотонин ендорфин блуждаещ изгрев хормони на щастието

Как възниква нашето чувство на щастие?Как възниква нашето чувство на щастие? – инфографика от Lottoland