Най -популярният плод в Германия очевидно е ябълката. Толкова сочно, толкова вкусно и най -вече изключително здравословно. Колко страхотно, че скоро отново ще бъде времето за ябълки! Тъй като пресните ябълки от сезона от вашата собствена градина или от био пазара са, разбира се, най -добрите. Преди всичко, старите сортове ябълки с високо съдържание на витамини и добри точки за толерантност, дори за страдащите от алергии. По време на глобализацията разнообразието от ябълки също намалява значително. И въпреки че конвенционалните сортове ябълки могат да бъдат намерени в супермаркета през цялата година, за мнозина това все още не е устойчиво решение, а точно обратното. Ето защо помолозите и биологичните производители също апелират към нас, потребителите, да спасим старите сортове ябълки, като ги купуваме по -често или дори ги засаждаме в собствената си градина. Прочетете повече за това по -долу.

Децата също отлагат старите сортове ябълки много по -добре от конвенционалните

стари сортове ябълки здрави и против алергии

Защо старите сортове ябълки са подходящи и за страдащите от алергия?

Не всички ябълки са еднакви. Защото сортовете ябълки, които могат да се намерят в супермаркета и на биопазара, се различават не само по отношение на готовността си за бране, консумация и срок на годност, но и по хранително съдържание и други компоненти. Ето защо всеки сорт ябълка има различен ефект върху чувствителните организми, какъвто е случаят например с страдащите от алергии.

Алергия към ябълки? За съжаление да. Около 2-4 милиона души само в Германия страдат от алергия към ябълка. Последните проучвания показват, че алергиите се причиняват главно от конвенционалните сортове ябълки и че старите сортове ябълки, от друга страна, почти нямат отрицателни ефекти върху страдащите от алергии. Защо така?

Насърчаване на разнообразието чрез потребление

стари сортове ябълки органични и здрави

Алергичните реакции се дължат на специфични протеини, известни още като защитни протеини, които все повече се натрупват в новите сортове ябълки. Те произвеждат плодовете, защото естествените полифеноли са били отгледани от тях. И защо? Тъй като прави ябълките по -хубави и не кафяви толкова бързо след нарязване. Полифенолите са от основно значение за ябълките, защото ги предпазват от мухъл и определят вкуса и цвета им. Порочен кръг, който вреди особено на нас, потребителите. Ето защо е препоръчително да се даде предпочитание на старите сортове ябълки, тъй като те съдържат и много полифеноли. Които, между другото, също са силни антиоксиданти и поради това са изключително здравословни за човешкия организъм.

Ето 5 стари сорта ябълки, които могат да бъдат намерени в Германия

За съжаление едва ли можете да получите старите сортове ябълки в супермаркета. По-вероятно е те да бъдат намерени във ферми или в добре заредени био магазини и в повечето случаи също зависят от региона. По-долу ви препоръчваме 5 популярни стари сорта ябълки, които все още са сравнително разпространени в тази страна и могат да бъдат закупени без много шум.

1. Оранжева ябълка на Кокс

стари сортове ябълки кокс оранжев

Красиво оцветен в кафяво-оранжев на жълто-зелен фон, този типичен английски сорт ябълки привлича със своята твърда, вкусна каша. Отгледана е през 19 век и също е популярна зимна ябълка в Германия. Ябълките Кокс също се отличават с особено приятния си аромат.

2. Ябълка Alkmene (Ранен Уиндзор)

стари сортове ябълки алкмене

Този сорт ябълка всъщност е кръстоска между Cox Orange и друг стар сорт ябълка, „тайният съветник Dr. Олденбург “. Може да се бере през септември и затова е един от ранните есенни сортове. В сравнение с Cox Orange, сортът понася много по -сух климат и има отличен вкус. Месото е твърдо и хрупкаво, а кожата е златисто-жълта до оранжево-червена.

3. Боскопска ябълка

стари сортове ябълки боскоп

Известен още като „красивият от Boskoop“, този прекрасен, стар сорт ябълка очевидно е една от зимните ябълки. Често едрите плодове имат високо съдържание на захар, но това се прикрива от тяхната киселинност. Това също прави ябълките с леко кисел вкус. Много любители на ябълки оценяват това, от всичко. Ябълките Боскоп също могат да се използват по различни начини – в ябълково пюре, в сладкиши, като печени ябълки или като ябълков оцет.

4. Есенна ябълка “Прима”

стари сортове ябълки страхотни

Този сорт ябълки от САЩ е донякъде плоско сферичен и много популярен сред мнозина. Кожата е гладка и жълтеникава до наситено червена. Месото е средно твърдо и много сочно. Отличен като вкусна трапезна ябълка. Ценните плодове могат да се ползват от септември.

5. Златна пармена ябълка

стари сортове ябълки здрави goldparmäne

Предполага се, че този сорт ябълка произхожда от Нормандия в началото на 16 век. Това го прави един от най-старите изобщо. Goldparmäne също е един от най -популярните сортове и се нарича “кралицата на елените”. Кожата им е жълтеникавочервена и има характерни ивици. Месото е доста сладко и има деликатен, ядков аромат. За съжаление, вкусните плодове са предразположени към много болести и вредители. В резултат на това те могат да бъдат намерени много рядко, извън търговското отглеждане.

Други добре изпитани и популярни стари сортове ябълки в тази страна са: Тайният съветник д -р Олденбург и Берлепш, както и регионално намерената Ингрид Мари, червеният Гравенщайнър или белият Кларапфел.

Добрите ябълки от Онтарио

стари сортове ябълки онтарио

Ябълките не трябва да изглеждат перфектно, за да бъдат здрави

стари сортове ябълки срещу алергия към ябълки

Дори малки неравности и натъртвания не са дефект в органичните ябълки

стари сортове ябълки, полезни и за страдащите от алергии

Защо не засадите ябълково дърво в собствената си градина?!

стари сортове ябълки в Германия

И събирайте вкусни, здравословни плодове с органично качество!

вкусни стари сортове ябълки здрави