Витамините са жизненоважни за нашето здраве. Редовната консумация гарантира правилното функциониране на организма и нашето благосъстояние. Голям брой витамини са от съществено значение за хората: известни са 13 витамини, които организмът ни не трябва да пропуска. Всичко това ни подтикна да се задълбочим малко повече в темата за витамините. Искате ли да участвате?

Вземете достатъчно витамини и бъдете здрави!

витамините и тяхното огромно значение за нашето здраве

Защо витамините са важни?

Витамините са органични вещества, от които организмът ни се нуждае, за да изпълнява жизненоважни функции. Те не се образуват в човешкото тяло или само в малки количества и затова трябва да се приемат с храна.

Витамините са отговорни за нормалното протичане на метаболитните процеси в организма: Те участват в структурата на тъканите и в производството на енергия.

Витамините също имат способността да предотвратяват образуването на свободни радикали. Така предотвратявате развитието на множество различни заболявания. Витамините също повишават устойчивостта на организма.

От какви витамини се нуждаем?

Витамините се намират в храни на растителна основа и се съдържат и в животински продукти. Съдържанието на витамини в различните храни зависи от няколко фактора и не е фиксирано. Географският произход, времето на годината, степента на зрялост, начинът, по който се съхранява храната и как се приготвя, са от голямо значение. Те се диференцират според поведението им на разтворимост. Витамините А, D, Е и К се определят като мастноразтворими, докато витамините В1, В2, В6, В12, С и фолиевата киселина са водоразтворими. Те трябва да се приемат редовно, докато първата група може да се съхранява в тялото.

Всеки витамин трябва да изпълнява различни задачи в човешкия организъм. Нека да видим за какво отговарят някои от най -важните витамини.

Витамин А – Този витамин е особено важен за зрението. Той също играе значителна роля в растежа. Липсата на витамин А води до нощна и цветна слепота. Витамин А се намира в сирене, масло, маргарин, черен дроб, жълтъци, моркови, зеле, спанак, червен пипер, магданоз и кайсии.

Яжте моркови за добро зрение

витамини витамин А е важен за зрението

Витамин D – Витамин D позволява на калция да се включи и участва в изграждането на костите. Основно животински продукти като риба, яйца, мляко и масло са богати на този витамин.

Постоянно следете нивата на витамин D

витамини витамин D се съдържат в месни яйца млечни продукти

Витамин К – Този витамин контролира съсирването на кръвта и също участва в образуването на кости. Кисело зеле, спанак, брюкселско зеле, слънчогледово олио, червено зеле и пилешки вътрешности са богати на витамин К..

Кои плодове и зеленчуци са богати на витамин К.?

витамините витамин К са важни за организма

Витамин Е. – Витамин Е се счита за антиоксидант. Той е важен за клетъчните биологични процеси в организма, като клетъчното образуване. Намира се в пшеничните зародиши и други растителни мазнини.

 Витамин Е и неговото значение за човешкия организъм

витамини витамин Е и неговите свойства

Витамин Ц – Витамин С все още е известен като аскорбинова киселина. Това е важно за нашия организъм, защото подпомага метаболитните процеси в клетките. Той участва в образуването на важни хормони и определени вещества в кожата и лигавицата и също така укрепва тъканите. Например, витамин С е особено важен за образуването на колаген. А колагенът е отговорен за еластичността на кожата, връзките, сухожилията и кръвоносните съдове. Дефицитът на витамин С може да има различни негативни ефекти върху организма като кървене от кожата и лигавиците; груба, кафява, лющеща се и суха кожа; лошо зарастване на рани; Болки в ставите и крайниците; Слабост и умора; повишена чувствителност към инфекция; разхлабени зъби и депресия. Яжте редовно цитрусови плодове и пресни плодове и зеленчуци, за да получите този витамин. Когато има изключителен недостиг на витамин С, се случва това, което е известно като скорбут.

Пресните плодове и зеленчуци съдържат достатъчно количество витамин С.

витамини и здраве кои витамини трябва да приемате витамин С

Витамин В1 – Този витамин играе важна роля за правилното функциониране на нервната система. Благодарение на този витамин е възможна регенерация на нервната система след заболяване или травма. Той също така участва в производството на енергия от храната. Витамин В1 се съдържа в зърнени храни, бобови растения, картофи и месо.

 Погрижете се за витамин В6

витамини витамин В1 в храната

Витамин В2 – Витамин В2 е от основно значение за метаболизма. Той е много важен за метаболитно богатите органи като черния дроб, сърцето и бъбреците. Витамин В2 участва в преработката на храната в енергия. Напуканите ъгли на устата, възпалението на венците и общото чувство на умора са възможни симптоми на дефицит на витамин В2. Месо, риба, чушки, грах, гъби, сирене, мляко и пълнозърнести храни ще ви помогнат да получите този витамин.

Витамин В2 в никакъв случай не трябва да се изключва от менюто!

редовно приемайте витамини витамин В2

Витамин В6 -Натрупването и превръщането на протеини е възможно с помощта на този витамин. Растежът и развитието са свързани с количеството витамин В6 в организма. Образуването на хемоглобин също зависи от витамин В6. Кожните заболявания и гаденето се лекуват с този витамин. Приемът на този витамин помага за укрепване на имунната система, с лоша концентрация или нарушения на ученето, както и с нарушения на съня и депресия. Намира се в месо, яйца, масло.

Витамин В6 се намира в редица храни

витамини витамин В6, който се съдържа в много продукти

Витамин В12 може да се съхранява в тялото. Той е важен за функцията на нервните клетки, цялата нервна система зависи от този витамин. Витамин В12 също е много важен за мозъка. Организъм, добре снабден с витамин В12, развива деменция и болестта на Алцхаймер и Паркинсон и множествена склероза по-рядко или по-бавно. Месо, масло, черен дроб, мляко, бира и херинга са храни, богати на витамин В12.

Обърнете внимание на необходимото ниво на витамин В12 в организма

витамините витамин В12 се съдържат в яйцата и млечните продукти

Фолиева киселина – Това е поредният витамин от семейство В. Нашето тяло непрекъснато образува нови клетки; процеси като клетъчно делене и клетъчна регенерация се нуждаят от фолиева киселина. Витамин В12 е отговорен за количеството фолиева киселина в организма, защото също така активира фолиевата киселина. Бременните жени имат по -голяма нужда от фолиева киселина. Спанакът, аспержите, бананите, ядките, пълнозърнестите храни и черният дроб са сред продуктите с високо съдържание на фолиева киселина.

Не забравяйте да снабдите тялото си с достатъчно фолиева киселина

Витамините са важни за нашето здраве Консумирайте фолиева киселина

Защо има недостиг на витамини?

Дефицитът на витамин може да има различни и различни причини. Някои от тях са:

  • неправилна диета
  • вегетарианска или веганска диета
  • неправилно съхранение или приготвяне на храна
  • недостатъчна абсорбция в червата
  • повишена нужда от някои витамини
  • Липса на светлина

Хранете се здравословно и не се страхувайте от липса на витамини!

приемайте правилно витамини и живейте здравословно

Дефицитът на витамини трябва да се приема сериозно, тъй като може да доведе до значителни здравословни проблеми. Ранните етапи на витаминен дефицит се наричат ​​латентен витаминен дефицит, а напредналите – манифестни витамини. В началото е трудно да се определи, че нивото на витамин е по -ниско, отколкото би трябвало да бъде. Могат обаче да се видят някои типични симптоми, които дават това. Дефицитът на витамини може да причини умора, депресивно настроение, емоционална лабилност, лоша концентрация и нарушена краткосрочна памет. Едва в напредналите стадии се появяват разпознаваеми симптоми, които показват недостиг на определен витамин. Например, можете да разпознаете липсата на съответните витамини по следните симптоми:

  • Нарушенията на минерализацията на костите показват липса на витамин D.
  • повишената склонност към кървене показва липса на витамин К.
  • Зрителните нарушения показват липса на витамин А.
  • Отслабването на имунната система и повишената податливост към инфекции означават възможен дефицит на фолиева киселина, витамини А, В6 или С.

Витамините оказват огромно влияние върху нашето физическо и психическо здраве. Те са не само полезни за тялото ни, но и осигуряват цялостното ни благосъстояние. Затова живейте здравословно и избягвайте евентуалния недостиг на витамини!

витамини какви витамини съдържат различните храни