Пакистанска кухня – интересен културен преглед на кулинарните изкуства в Пакистан

Ако обичате екзотични храни, определено трябва да опитате пакистанска кухня. Това беше силно повлияно от арабската и индийската култура и кулинарното изкуство. Но това не е всичко. Пакистанската кухня има много странности. Всички тези влияния водят до много интересна смес, която сега бихме искали да ви представим.

Къде се намира Пакистан?

Къде е Пакистан Карта Пакистанска кухня Ястия

подправки

Силните, предимно люти подправки характеризират тази кухня. До голяма степен те определят вкуса на храната. Дори ако се разменят само няколко, това се променя много.

Подобно на индийската кухня, в Пакистан се използват много люти подправки.

Трябва да харесвате пикантни храни, за да им се насладите. Използва се специфичен лют пипер. Този, който познаваме, има твърде нежен вкус.

Типични подправки в пакистанската кухня

Пакистанска кухня, типични подправки, ориенталски и индийски влияния

Други типични подправки са куркума, кимион, кориандър и джинджифил. Използва се и сместа от подправки garam masala. Това съдържа кориандър, канела, джинджифил, кимион и зелен кардамон.

Какви съставки и подправки определено ще ви трябват, когато сте Пакистански ястия искам да готвя?

подправки и съставки от пакистанска кухня за готвене на пакистански ястия

хляб

В Пакистан не сядате за важна храна без хляб. Пакистанците ядат така наречения хляб роти. Той е много здравословен, защото е направен от пълнозърнесто брашно. Прилича на пита и се пече във фурната или на специален котлон.

Хлябът Роти е името на типичния хляб в Пакистан, който е много подобен на индийския хляб

пакистанска кухня ястия пакистански роти хляб

Пакистански хляб 

типични ястия с хляб в пакистанската кухня

Популярни храни

Биряни е може би най -популярното ястие в пакистанската кухня. Произвежда се от ориз и телешко или агнешко месо. Трябва да добавите подправките кориандър, кимион, червен пипер, дафинов лист. Освен това трябва да подправите с индийско орехче, лют пипер и кардамон.

Пакистанското ястие, Biryani

типични ястия от биряни за пакистанска кухня

Кичари е друго типично ястие в пакистанската кухня. Тук смесвате червена или жълта леща с ориз. Освен това приемате лук, домати, картоф. Подправя се с кимион, джинджифил, къри, кориандър, куркума и индийско орехче. Вкусът не може да се сравни с нищо друго.

Кичари – ястие, приготвено с леща и ориз

Кичари Пакистанска кухня типични ястия

Традиционни пакистански ястия

пакистанска кухня типични ястия кичари

Вкусни десерти

Не липсват добри десерти в пакистанската кухня. Те съдържат много от подправките, които се срещат в обикновените ястия. Продължавате да използвате много ядки, кафява захар и мляко.

Пакистански десерт с шам фъстък и бадеми

Типични десерти от пакистанската кухня с бадеми и шам фъстък

напитки

Повечето пакистанци са мюсюлмани. Не пиете алкохол заради това. Роден вариант на турския Айран, който познаваме, е широко разпространен там. На сутринта тази напитка от кисело мляко е сладка, а на обяд – солена.

Освежаващата напитка от кисело мляко може да бъде сладка или солена

пакистанска кухня типични напитки сладки или солено ласи

манго ласи

пакистанска кухня типични напитки Mango Lassi

Това са някои типични примери от пакистанската кухня. Ако опитате тези, ще бъдете много запознати с техните вкусове. Определено ще ви хареса, но не забравяйте, има още много за експериментиране!

Агнешко ястие с чили и кориандър

пакистанска кухня типични ястия агнешко масаман къри

Пакистанските ястия се сервират с ориз и кисело мляко

Индийска и пакистанска кухня ястия типични подправки и храни

Пилешко ястие със спанак с хляб

ястия от пакистанска кухня, овкусени с кориандър

Dal Makhani – вкусно ястие от леща с кисело мляко

пакистанска кухня типични ястия dal makhani пакистанска кухня типични ястия aloo goshtПакистански ястия от Ориента Ястия от пакистанската кухня Chana Dal Vada CurryТипична храна за индийската и пакистанската кухня типични ястия от пакистанската кухня Baghare BainganПакистански нахут Пулао Ястия от пакистанска кухняпакистанска кухня типични ястия пиле тикатипични ястия с подправки в пакистанската кухняЯйца къри пакистанска кухня типични ястияпакистанска кухня типични агнешки ястия dumbay ki nihari