Само мисълта за прозяване може да ви накара да се прозяете. Това е нещо, което всеки прави. И не само ние, хората, се прозяваме, но и животните. Не трябва да се опитвате да го потискате, защото ако се прозявате, това означава, че тялото ви се нуждае от това. Това е едно от най -заразните, неконтролируеми действия на човешкото тяло. Но защо се прозяваш??

Защо се прозяваш? Има ли научно обяснение?

Защо прозявате научни причини

Не просто прозявайте хората

Защо прозяваш прозяваща се котка

Защо се прозяваш?

Има много теории за това защо хората се прозяват. Популярна теория е, че прозяването помага на тялото да го снабди с малко повече кислород. Но това не е единственото научно обяснение защо човек се прозява.

Прозявката е неволен рефлекс, при който устата е широко отворена и белите дробове поемат много въздух. След това въздухът се издишва бавно. През това време тъпанчетата се разтягат и очите могат да се затворят плътно, което ги кара да се поливат.

Прозяването се счита за знак за скука или сънливост

Защо прозявате жена, когато се прозявате

Не е нужно да е мисъл или конкретно действие, за да предизвикате прозявка. Процесът е подобен за всички. Прозяването обикновено се случва преди или след сън, така че обикновено се разглежда като признак на умора. Прозяването също е често срещано сред хората, които вършат скучни или уморителни неща.

Прозяването има и социален аспект. Прозяването изглежда е заразно при хората и някои животни и тази инфекциозност е добре документирана, но слабо разбрана.

Прозяването е естествен рефлекс

Защо прозяваш бебето заложено

Основни факти за прозяването:

  • Обикновено прозяването е реакция на умора или липса на стимулация.
  • Бебетата могат да се прозяват, дори в утробата.
  • Прозявката е заразна като част от естествения емпатичен отговор на човек.

Вашето тяло се подготвя за сън

Защо се прозяваш, когато заспиш?

Защо се прозяваш? – възможни причини

Прозяването обикновено се разглежда като знак за сънливост или скука, въпреки че това не винаги е така. Все още няма окончателно научно обяснение защо човек се прозява. Много предложени теории са възникнали и изследвани и те предоставят някои възможни причини.

  • Преди лягане: Прозяването може да се приеме като знак, че тялото се подготвя за сън.
  • Когато се отегчите: Прозяването, докато вършите скучна задача, може да е знак, че мозъкът преминава от високо към по -ниско състояние на будност.
  • След упражнения или упражнения: Прозяването след интензивни упражнения може да е знак за прехода от висока енергия към ниска енергия в мозъка.

Чувството на умора, скука и стрес е по-вероятно да накарат хората да се прозяват

Защо се прозяваш сутрешно кафе Уморена скука

Дихателна функция

Прозяването може да бъде функция на дишането. Прозяването е по -вероятно, когато кръвта се нуждае от кислород. Прозявката причинява голям приток на въздух и ускорен сърдечен ритъм. Така че прозявката може просто да служи за премахване на токсините от кръвта и да позволи свежо снабдяване с кислород.

За охлаждане на мозъка

Прозяването може да охлади мозъка. Прозявката води до разширяване на челюстта и увеличаване на притока на кръв към лицето и шията. Когато температурата на мозъка стане твърде много над нормата, дишането на въздух може да помогне за охлаждането му.

Като средство за комуникация

Някои изследователи смятат, че причината хората да се прозяват има повече общо с еволюцията. Преди човекът да може да общува с глас, той може да е използвал прозявки, за да предаде съобщение.

Прозяването определено е заразно

Защо се прозявате Прозяването е заразно

Прозяват ли се и животните?

Хората и шимпанзетата не са единствените животни, които се прозяват. Прозяват се всички гръбначни животни, от риби и птици до вълци и коне. Има обаче само два вида животни, освен хората, които се прозяват заразно. Това са шимпанзетата и семейството на вълци и кучета.

Пълната причина за заразното прозяване обаче не е известна.

При кучетата прозяването също е заразно

Защо прозявате причините кучето да е заразно

Можете ли да се прозяете твърде много??

Прозяването обикновено е безвредно, но е възможно да се прозявате твърде много. Прекомерното прозяване може да бъде причинено от редица различни нарушения, които изискват медицинска помощ.

Как можеш да спреш да се прозяваш?

Опитайте се да дишате дълбоко

Ако чувствате, че се прозявате прекомерно, опитайте да вдишате дълбоко през носа. Вашето тяло може да се нуждае от повече кислород.

Ход

Нарушаването на рутината също може да помогне за стимулиране на мозъка ви. Чувството за умора, скука и стрес е по -вероятно да накарат хората да се прозяват.

Охладете се

Можете също да опитате да се разходите на открито или да влезете в стая с ниска температура.

Скука на работното място?

Защо прозяваш скука Office

Има много теории, които отговарят на въпроса “Защо се прозяваш?” Последните проучвания и изследвания показват, че по този начин тялото регулира мозъчната температура. Това също може да означава прозяване, дори когато се чувствате уморени или отегчени.

Котките също могат да се чувстват отегчени?

Защо котките се прозяват, когато се прозяват?