Какво означава за вас здравословното хранене и колко често можете да приготвяте здравословни ястия за себе си и вашите близки? Достатъчно здравословно ли е, ако пазаруваме само на седмичния пазар и в магазините за здравословни храни? Нашето устойчиво потребление подкрепя регионалната икономика, което е много похвално. Но как да приготвим нашата биологична храна и колко от нас знаят, че например ядките трябва да се накисват, преди да се консумират? Често харчим много пари за добра храна, но едва ли знаем как можем да извлечем максимума от храната си.

Съзнателното хранене казва, че трябва да накиснете ядките, преди да ги консумирате

накисване на ядки здравословно хранене активна храна

По принцип за всички ядки може да се каже, че са здрави. Необходимо е само да се знае в какви количества и под каква форма ядките са полезни за здравето и общото ни благосъстояние. В малките ядра има толкова много добра енергия и тя иска да бъде внедрена правилно. Сега бихме искали да продължим и да ви кажем как да накиснете известните и непознати ядки и ядки и защо това е важен акт.

Възползвайте се от тази суперхрана и научете как най -добре да ядете ядките

накиснете ядки тиквени ядки

 Накисване на ядки – защо е толкова важно??

Всички знаем колко здравословни са суровите ядки. Те ви зареждат и съдържат „добри мазнини“, към които се стремим всеки ден, когато избираме диетата си. Но колко от нас са накиснали ядки, преди да ги ядат? Много зърна или бобови растения се накисват по разбираеми причини преди готвене. Това подпомага храносмилането и увеличава удоволствието от яденето. Но какво да кажем за суровите ядки и защо трябва да лежат за известно време във водата, въпреки че не готвите истински ястия с тях?

Активирайте ядрото и поемете доброто и здравословно натоварване

Накиснете ядките, за да активирате здравословно бадемите

В допълнение към здравословните вещества, ядките, ядките, бобовите растения и зърнените култури съдържат и много токсични вещества. Токсините предпазват сърцевината от вредители и увеличават шансовете за оцеляване на съответното растение. Това, което помага на ядките, е вредно за тялото ни. Това е една от основните причини, поради които трябва да накиснете ядките в чиста вода, преди да ги консумирате. Простото измиване не е достатъчно, за да се подготвят ядките за правилна консумация. Освен това ядките се различават не само по вкус, но и по време на накисване.

Накиснатите и сушени ядки са много по -лесни за храносмилането и имат още по -хрупкав вкус 

накиснете ядки бадеми здравословно0

Как накисвате правилно ядките??

Все повече хора откриват хубавото на суровата храна. Някои превключват хранителните си навици изцяло на веганска диета. Стремежът към нещо здравословно отдавна не е тенденция, а начин на живот, който междувременно стана нормален. Ето защо е още по -важно да знаем как можем да постигнем най -доброто за тялото си чрез храната си.

Освен ядки, можете да накиснете зърнени храни, бобови растения и семена

Накиснете ядки орехов нахут

Щипка висококачествена сол и малко оцет във водата правят ядките още по-гладки 

Ползи от накисване на ядки0

Независимо дали искате да ядете ядките сурови или да приготвите вкусни десерти с тях, трябва да накиснете ядките във водата за няколко часа преди консумация. Освен факта, че токсините се отделят в ядката и се измиват от водата, по време на накисването се случва и нещо друго, което би трябвало да представлява голям интерес за нас. Когато влезе в контакт с вода, ядрото започва да живее правилно. Дори се казва, че ядките или ядките са “активирани”.

Твърди се, че семената от чиа, дюля и лен “секретират слуз” при накисване

Накисване на ядки здравословно 0

Ядките първо се измиват и едва след това се накисват в чиста вода

Накиснете ядки Накиснете орехи0

Накиснете ядките – да вървим!

Планирайте средно половин ден предварително, ако имате нещо специфично за ядки. Вземете желаното количество ядки и използвайте голям стъклен или керамичен съд, за да ги накиснете. Изплакнете добре ядките под течаща вода! Поставете ядките в контейнера и след това го напълнете с чиста вода. За още по -добри резултати можете да добавите щипка висококачествена сол и малко ябълков оцет към водата. След като времето за накисване изтече, измийте ядките няколко пъти и след това се насладете.

Планирайте да ядете ядки около 1 ден предварително

Накиснете ядки орехови слънчогледови семки

Много повече минерали за нашето тяло

Ако накиснете ядките, преди да ги консумирате, ще получите много повече от техните здравословни свойства. Важни минерали като магнезий, желязо, калций или цинк вече могат да се абсорбират от организма. Ако не накисвате и не ядете ядките, се случва следното: Фитиновата киселина (която е добра за ядките, но лоша за нас) защитава сърцевината, но предотвратява усвояването на гореспоменатите минерали и те се екскретират от тяло неизползвано.

Накиснете желаното количество ядки и ги оставете във водата толкова дълго, колкото е указано 

Накиснете ядките в чаша

Време за накисване на различните видове ядки

Колкото по -често ядете ядки, толкова по -внимателно трябва да ги подготвите за консумация. Ако само от време на време се наслаждавате на ядки, спокойно можете да пренебрегнете накисването. “Само дозата означава, че нещо не е отрова”

Ядките и ядките са с различна твърдост и се нуждаят от различно време за накисване. Например, меделн или лешници се накисват по -дълго от кашуто или орехите.

След накисване оставете ядките да изсъхнат на въздух

накисване на ядки сушене на здравословна храна

За екзотични сладкиши можете да накиснете всички ядки и сушени плодове заедно 

накиснете изсушените ядки

За по -добър преглед, накратко изброяваме различните ядки и ядки и съответните им времена накисване по -долу:

Бадеми 8-12 часа

Лешници 6-8 часа

Орехови ядки 6-8 часа

Пекани 6-8 часа

Ядки от макадамия 8-12 часа

Кашу 4-6 часа

Шам-фъстъци

Тиквени семена 6-8 часа

Слънчогледови семки 2-6 часа

ленено семе 8-12 часа

Чиа семена 8-12 часа

сусам 4-6 часа

Кожицата на бадемите може да се обели за по -мек вкус 

накисване на ядки здравословна храна бадеми0

Накиснатите орехи могат да бъдат преработени в източни деликатеси 

накиснете ядки орех

По -добре е да се придържате към посочените часове. Ако оставите ядките и ядките във водата за малко по -дълго, възможно е някои от тях вече да поникнат и е по -вероятно да бъдат изядени като кълнове.

Твърде дългите времена накисване водят до поникване и след това можете да приготвите вкусна салата с кълнове 

Накиснете кълнове от ядки0

Изплакнете добре всички зърна и семена и ги накиснете, ако е възможно 

накисване на ядки здравословно хранене просо0

Следващия път ще научите как да приготвяте веганско ядково мляко и масло и кои ценни хранителни стойности могат да бъдат усвоени от тялото ни.

Дотогава всичко най -хубаво и до скоро!

Можете да направите вкусно мляко от ядки и ядки

Накиснете ядките кашу

Можете също така сами да си направите бадемово мляко и рецептата ще дойде скоро

накиснете ядки бадемово мляко

накиснете ядките направете сами менделово мляко0

Накиснете ядките, направете си собствено масло от ядки0