Тази статия ви дава цялата необходима информация за просото за отслабване. Известно е, че консумацията на пълнозърнести храни и просо помага за отслабване, тъй като те са заредени с фибри и биоактивни съединения и естествено не съдържат глутен. Те имат висока хранителна стойност и съдържат сложни въглехидрати. Продължете да превъртате, за да разберете как можете да отслабнете с тази суперхрана, известна още като „зърното на бедните хора“ поради ниската си цена.

Просо за отслабване

Видове просо:

1. Сорго или Джоуар:

Това просо е доста популярно в Индия. Съдържа поликозаноли, които намаляват нивата на холестерола. Той е богат на фибри, протеини и желязо и помага за отслабване.

2. Просо от лисича опашка или Korralu:

Той е богат на сложни въглехидрати, мед, желязо, фибри и регулира отделянето на захар в кръвта.

3. Просо от пръст или Раги:

Той е с високо съдържание на калций и други минерали и поради своята хранителна стойност може да замени пшеницата и ориза във вашата диета.

4. Перлено просо или Байра:

Известно е, че Bajra има изключително високо съдържание на желязо. Той също е пълен с фибри, протеини, калций и магнезий и помага за отслабване.

5. Просо от Barnyard:

Той има отличен антиоксидантен профил и е богат на калций, фосфор. Той помага за изграждането на кости и предотвратява сърдечно -съдовите проблеми.

6. Кодо просо:

Той има високо съдържание на минерали и ефективно намалява болките в ставите. Той също така регулира менструалния цикъл и подпомага здравословното отслабване.

7. Малко просо или Самалу:

Той е богат източник на витамини от комплекс В и осигурява здравословен метаболизъм.

8. Просо Просо:

Той е богат на протеини и фибри, заедно с минерали като магнезий, калий, фосфор и помага за предотвратяване на остеопороза.

Ползите от просото за отслабване:

1. Подпомага отслабването:

Просото стимулира загубата на тегло, тъй като е с ниско съдържание на калории и естествено без глутен. Те са богат източник на сложни въглехидрати и помагат на хората, които са здрави, да постигнат бързо фитнес целите си.

2. Потискащ апетита:

Те са заредени с фибри и ви държат сити за по -дълги часове, като по този начин намаляват нездравословното хранене между храненията.

3. Намалява сърдечносъдовите рискове:

Просото е с високо съдържание на калий, който регулира кръвното налягане и има кардиопротективен ефект. Те са богати на основни мазнини и предотвратяват отлагането на нездравословни мазнини в организма и намаляват сърдечносъдовите рискове. Фитонутриентите, присъстващи в просото, отделят ентеролактон при храносмилането, който е кардиопротективен.

4. Повишава имунитета:

Просото е чудесен източник на протеини и помага за ефективно укрепване на имунната система на организма.

5. Поддържайте нивата на кръвната глюкоза:

Той има нисък гликемичен индекс и е много полезен за хора с диабет тип 2. Просото е богато на магнезий, което кара много ензими за усвояване на въглехидратите. В резултат на това освобождаването на глюкоза в кръвта се регулира добре.

6. Противовъзпалително и антиоксидантно действие:

Просото е богато на антиоксиданти, за които е известно, че се борят с възпалението, водещата причина за сърдечно -съдови заболявания.

7. Предотвратява астмата:

Проучванията показват, че консумацията на просо редовно намалява честотата на детска астма.

8. Помага при храносмилането:

Високото съдържание на фибри в просото предотвратява храносмилането и намалява запек, подуване на корема и киселинност.

9. Висок хранителен профил:

Просото е питателно и е богато на витамини, минерали и микроелементи като фосфор, манган, селен, фолат, калий, мастни и аминокиселини.

10. Намалява риска от камъни в жлъчката:

Просото е богато на неразтворими фибри, като по този начин намалява появата на камъни в жлъчката и свързаните с тях усложнения.

Как да използвате просо за отслабване?

По -долу са изброени някои от начините, по които просото може да се използва за отслабване:

1. Брашно:

Просоното брашно може да се използва като заместител при приготвянето на чапати, палачинки, хляб, бисквити и др. Може да се използва и като сгъстител и стабилизатор за сосове и сосове.

2. Салати с просо:

Просото може да бъде включено в здравословни салати с редица зеленчуци, за да се увеличи хранителната стойност. Просто добавете малко вар и ще се насладите.

3. Като заместител на пшеницата и ориза:

Можете да консумирате просо вместо пшеница и ориз като основни зърнени храни, тъй като помага за отслабване и има безброй ползи за здравето.

4. Просо като грис Версия:

Просото се предлага и под формата на грис и може да се използва за приготвяне на вкусна upma.

5. Просена каша:

Това е подобно на khichdi и е много хранително, тъй като включва дал, който е богат на протеини и много зеленчуци.

Странични ефекти от консумацията на твърде много просо:

Освен ползите от просото за отслабване, когато се консумира в излишък, той може да покаже странични ефекти върху тялото.

Казват, че просото притежава гойтрогени, които пречат на активността на щитовидната жлеза и производството на тиреоидни хормони и води до увеличаване на щитовидната жлеза, известна като гуша. Затова се консултирайте с вашия диетолог, преди да включите просото в диетата си, ако имате дисбаланс на щитовидната жлеза.

Индийски диетичен план с просо:

Можете да консумирате просо за закуска, обяд или вечеря. Те могат да се използват като заместител на пшеницата и ориза, които са основен елемент в индийската диета. По -долу споделяме индийски план за диета с няколко здравословни рецепти.

Тези рецепти могат да се консумират 2-3 пъти седмично, като се редуват с рецепти от пшеница или ориз.

Закуска:

1. Просо Упма:

Просото може да се използва за приготвяне на грим вместо традиционното брашно от грис. Те се предлагат и под формата на фиде, което може да се използва за приготвяне на раги вермишели upma и т.н..

2. Палачинка от просо:

Брашното Ragi и bajra може да се използва за приготвяне на здравословни палачинки.

3. Просо понгал:

Сладък или солен понгал може да се консумира за закуска.

Обяд:

1. Като зърнени храни:

Просото може да замени пълнозърнестите храни и ориза като храна за обяд и може да се консумира с къри или самбар.

2. Хичди:

Тази рецепта може да се направи с всяко просо и е питателна, тъй като се добавят и дал и други зеленчуци.

Вечеря :

1. Каша:

Просовата каша е изключително полезна за храносмилането и отслабването и предотвратява натрупването на мазнини в организма, особено когато се консумира през нощта.

2. Чапати:

Те вече са доста популярни, особено байра и джовар ротис се консумират редовно в Индия.

Светът наскоро откри хранителните ползи, които просото може да предложи, и те се обявяват за супер храни на достъпни цени. Ползите от просото също са разнообразни – от укрепване на имунитета до намаляване на риска от сърдечно -съдови заболявания. Просото е невероятно гъвкаво и може лесно да се включи в диетата, за да доведе до здравословна промяна в начина ви на живот.

Опровержение: Съдържанието, написано тук, е само за информационни цели. Моля, не го считайте за медицински съвет и се консултирайте с Вашия лекар за професионален съвет, преди да използвате просо за отслабване в диетата си.

Често задавани въпроси:

1. По -добър ли е кафявият ориз или просото за отслабване?

Отговор: Кафявият ориз и просото имат невероятен хранителен профил и са еднакво полезни за отслабване и можете да опитате да ги включите в диетата си последователно.

2. Можем ли да ядем просо всеки ден?

Отговор: Изследванията са доказали, че яденето на просо всеки ден може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза, поради което тяхната консумация се ограничава до два или три пъти седмично.

3. Яденето на просо увеличава или намалява теглото?

Отговор: Просото има високо съдържание на фибри и биоактивни съединения, които помагат за отслабване.