Het krijgen van een baby brengt veel extra verantwoordelijkheid met zich mee, zowel financieel als qua tijd. Naarmate elke nieuwe dag verstrijkt, leert de baby iets nieuws en de ouders ook. Dit omvat ook dagelijkse routineactiviteiten zoals het voeden van de baby en ervoor zorgen dat de baby gezond en gelukkig is. Boeren is een essentieel onderdeel van hetzelfde proces. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je een pasgeboren baby moet laten boeren.

Hoe een baby te laten boeren?

Wat is boeren en waarom is het belangrijk??

Boeren speelt een zeer belangrijke rol voor een baby omdat het dient om de lucht die vastzit in de maag van de baby vrij te laten. De lucht die de baby mogelijk heeft ingeslikt tijdens het voeden, vindt een uitlaatklep door te boeren. Hierdoor ervaart de baby minder ongemak, humeurigheid en minder gasproblemen. Dit creëert ook meer plaats in de maag van de baby zodat hij/zij effectiever en vollediger kan eten.

Hoewel de behoefte en het patroon van boeren van baby tot baby verschillen, hebben baby’s die borstvoeding krijgen over het algemeen minder boeren nodig dan baby’s die flesvoeding krijgen. Dit komt omdat baby’s die flesvoeding krijgen uiteindelijk meer lucht inslikken. Zelfs bij baby’s die flesvoeding krijgen, bepaalt het type fles dat wordt gebruikt voor het voeden een lange weg om te bepalen welke baby meer moet boeren en hoe vaak.

Wanneer moet je je baby laten boeren:

Gewoonlijk moeten baby’s tijdens de eerste paar maanden van het voeden worden geboerd, omdat ze nog steeds leren hoe ze effectief moeten voeden. Voorbij dit punt leren de meeste baby’s hoe ze steeds minder lucht moeten inslikken. Ze doen ook meer aan fysieke activiteit, zoals rechtop zitten en boeren daarom vaak alleen.

Over het algemeen nemen moeders die borstvoeding geven een pauze om de baby te laten boeren wanneer ze van borst wisselen. Ouders die flesvoeding geven, nemen vaak een pauze om de baby te laten boeren, afhankelijk van de hoeveelheid die de baby’s hebben gekregen. Boeren elke 60 tot 90 milliliter melk gevoed is de gebruikelijke praktijk. Voor baby’s met gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) is het echter raadzaam om elke 20 tot 30 milliliter te boeren.

Als de baby ongemak ervaart tijdens het voeden, de neiging heeft om chagrijnig te zijn, zich terugtrekt of ongemakkelijk beweegt, kan dit een teken zijn dat u uw baby op dat moment laat boeren. Als de baby echter tevreden lijkt en rustig slaapt tijdens of na de voeding, is het oké om hem met rust te laten. In zo’n geval moet men de baby niet dwingen te boeren. Als een baby last heeft van krampjes of andere periodes van langdurig huilen, is het normaal dat hij/zij meer lucht inslikt tijdens het huilen. Correcte oprispingstechnieken gaan een lange weg om dit te overwinnen.

Hoe een baby te laten boeren??

Ouders worden vaak geconfronteerd met het dilemma hoe ze een pasgeboren baby moeten laten boeren. Medische experts en kinderartsen suggereren dat er drie verschillende manieren zijn om een ​​baby te laten boeren. Moeders of voogden kunnen degene kiezen die bij hen en hun baby past om te beslissen wat de beste manier is om een ​​baby te laten boeren.

1. Borst- of schoudermethode:

How-To-Burp-a-Baby-Borst-of-Schouder-Methode

Bij deze methode kan men de baby zo in één arm houden dat de kin van de baby op de schouder rust. Met de andere, vrije arm moet je zachtjes over de rug van de baby aaien of wrijven en wachten tot de baby boert. Deze houding is zeer comfortabel voor de baby en zal daarom geen ongemak voor hem/haar opleveren.

U kunt uw baby ook hoger houden, zodat zijn/haar buik zachtjes op uw schouder rust. In een dergelijke situatie moet men ervoor zorgen dat de baby normaal ademt. Men moet voor de hoofd- en nekposities van de baby zorgen om te voorkomen dat de baby schade oploopt.

De ouders mogen een doek over hun schouder/rug leggen om te voorkomen dat hun kleding vuil wordt door spugen van de baby.

2. Babysitting op schoot Methode:

Hoe een baby-baby te laten boeren die op schoot zit

De baby moet op de schoot van de ouder worden gelegd, met het gezicht in dezelfde richting als de ouder. Een hand moet de borst, kin en kaak van de baby (zachtjes) ondersteunen. Laat de baby langzaam en voorzichtig naar voren leunen en wrijf/klop met de andere hand over zijn/haar rug. In dit geval voorkomt een slabbetje over de borst van de baby besmetting door spugen.

3. Baby op schoot leggen Methode:

Hoe een baby-baby die op schoot ligt te laten boeren

De baby moet op de schoot van de ouder worden gelegd, over de knieën, naar beneden gericht. Gebruik één hand om de kin en kaak van de baby te ondersteunen, en zorg ervoor dat het hoofdje op één lijn ligt met de rest van het lichaam, zodat er geen bloed naar het lichaam stroomt. Gebruik de andere hand om de rug van de baby te aaien/wrijven. Bij deze methode kan een doek/slabbetje op de schoot van de ouder worden gebruikt om te voorkomen dat de kleding bederft door spugen. Deze methode werkt zelfs als de baby op zijn/haar buik op het bed moet liggen, waarbij ervoor wordt gezorgd dat het hoofdje niet lager is dan de rest van het lichaam.

Aandachtspunten:

Hoe een baby te laten boeren-punten om op te merken

In elk geval moet de rug van de baby zachtjes worden geklopt in plaats van hard te bonzen.

Het gebruik van een doekje/slabbetje is optioneel, maar aan te raden omdat het rommel voorkomt als de baby spuugt.

Een baby ruw schudden tijdens het boeren in plaats van zachtjes te doen, kan neurologische schade veroorzaken en daarom moet voorzichtigheid worden betracht.

Wanneer moet je stoppen met boeren??

Een andere belangrijke vraag die moet worden overwogen, is wanneer je moet stoppen met het boeren van een baby. Na ongeveer 4 tot 6 maanden oud is de baby in staat om beter te eten. Naarmate er steeds minder lucht wordt ingeslikt, wordt boeren een onnodig ritueel. Dit komt ook omdat de baby’s door meer activiteit beter in staat zijn zichzelf te boeren. Ze beginnen een beetje te bewegen en gaan rechtop zitten. Ook, zodra de baby’s vaste en halfvaste stoffen beginnen te consumeren, neemt de behoefte aan boeren meestal af. Bij baby’s met terugkerende gas- en refluxproblemen kan het boeren echter voor een langere tijd worden voortgezet.

Uiteindelijk gaat het er niet om hoe je een baby moet laten boeren of hoe je een baby het beste kunt laten boeren, omdat de methoden en hun toepasbaarheid variëren van ouder tot ouder en van baby tot baby. Het is dus verstandig om vast te houden aan die methode die het beste werkt voor de baby en de ouder.