De prachtige weelderige groene heuvels en de altijd kalme, zacht stromende rivieren van Himachal Pradesh zijn ook een trotse gastheer voor vele natuurreservaten. Nationale parken in Himachal Pradesh hebben veel te bieden. Voor al die liefhebbers, nog een reden om naar de Himalaya te reizen. De Himalaya is in het jaar 2014 door UNESCO vermeld onder ‘uitzonderlijke natuurlijke schoonheid en behoud van biologische diversiteit’. De bossen van Himachal bieden u een prachtig zicht om de ongerepte en wilde kant van de dieren te zien, waardoor u de meest opwindende ervaring achterlaat. De plaats is altijd interessant geweest voor alle trekkers en liefhebbers van avontuur om de rauwe kant van de Indiase dieren die het herbergt te ervaren. Bekijk enkele van de natuurreservaten in Himachal Pradesh die u meteen in uw lijst moet opnemen.

Natuurreservaten en nationale parken in Himachal Pradesh

Het verkennen van de natuur is een totaal nieuw niveau van avontuur. Voor degenen onder u die exotische dieren willen zien tijdens uw trektocht of bezoek aan Himachal, hier hebben we de 3 meest interessante parken opgesomd van de plaats die u zeker niet mag missen.

1. Groot Himalaya Nationaal Park:

Het Great Himalayan National Park ligt op 75 km van Kullu. Het is geaccrediteerd als een van de beste nationale parken in India en herbergt meer dan 375 soorten fauna en ongeveer 31 soorten zoogdieren en 180 vogels. De meest gespotte dieren zijn Himalaya vale gieren, adelaar, Himalaya bruine beer, sneeuwluipaard, blauwe schapen, Himalaya tahr, muskushert. Er zijn ook meer dan 15.000 inwoners, waaronder zo’n 160 dorpen die hier in de bufferzone liggen en afhankelijk zijn van de natuurlijke hulpbronnen van het park. Het park is alleen toegankelijk door te wandelen en het heeft vier hoofdingangen, Gushaini is de hoofdingang en Barshaini is het favoriete trekkingpunt om toegang te krijgen tot het park. De beste manier om van de hele reis te genieten is door te gaan wandelen.

Wanneer moet u bezoeken: April tot juni en september-oktober is de beste tijd. Vermijd de moessontijd. Het park rekent 50 INR voor Indiërs en 200 voor buitenlanders.

Hoe te bereiken: De beste manier om te bereiken is door te wandelen. Begin vanuit Barshaini en trek omhoog naar de Pin Parvati-vallei.

2. Nationaal Park Pin Valley:

Dit nationale park ligt op ongeveer 250 km van Shimla. Het is gelegen in het district Spiti en dit is waarschijnlijk de mooiste trektocht in de staat Himachal. Het strekt zich uit over 1150 vierkante voet en de hoogte varieert van 3500 m in de buurt van Ka Dogri tot 6000 m op het hoogste punt. Ondanks de grote hoogte herbergt het park nog steeds ongeveer 400 soorten planten, waaronder geneeskrachtige kruiden en specerijen. Het heeft ook pika, sneeuwhaan, lammergier, rode vos, marter, Siberische steenbok enz. Het is geopend van 06.00 uur tot 18.00 uur. elke dag.

Wanneer moet je bezoeken: Juli tot oktober is de beste tijd om het park te bezoeken.

Hoe te bereiken:Kaza is de dichtstbijzijnde stad bij het park en het heeft ook accommodatiefaciliteiten voor toeristen. Je kunt Kaza bereiken vanaf de luchthaven van Bhuntar en een bus nemen om de plaats te bereiken. Joginder Nagar is het dichtstbijzijnde treinstation, op ongeveer 350 km afstand.

3. Kalatop Khajjiar-natuurreservaat:

Dit heiligdom ligt in het Chamba-district en de hoogte varieert van 3910 tot 9164 voet. Het is vaak een populaire locatie in Dalhousie. Het park heeft dichte eikenbossen, deodar en blauwe dennen. Het heeft ook Barking Goral, luipaard, beer, jakhals, Himalaya zwarte marter en Serow zijn enkele van de in de volksmond gespotte dieren. Euraziatische gaai, kastanjebeklijster, witgevleugelde zwarte vogel enz. zijn enkele van de vogelsoorten die u hier zult vinden.

Wanneer moet je bezoeken: Maart tot mei en september tot november is de beste tijd om het heiligdom te bezoeken.

Hoe te bereiken: Het natuurreservaat ligt op slechts 10 km van Dalhousie en dus vindt u veel lokale bussen die u hierheen brengen. U kunt ook een taxi huren. Pathankot is het dichtstbijzijnde treinstation naar Dalhousie en de luchthaven Gaggal in Kangra is de dichtstbijzijnde luchthaven, op ongeveer 13 km afstand.

Do’s en don’ts tijdens een bezoek aan nationale parken in Himachal Pradesh:

Bekijk deze aanvullende tips om te weten wat u wel en niet moet doen in nationale parken en natuurgebieden:

  • Zorg er altijd voor dat je goed geïnformeerd bent over de plek door met een boswachter te praten
  • Bezoek het bezoekerscentrum om te weten welke plaatsen u in het nationale park moet vermijden om gevaren te voorkomen.
  • Plan uw reis altijd van tevoren om calamiteiten te voorkomen
  • Negeer nooit de waarschuwingssignalen
  • Bemoei je niet met dieren en blijf op veilige afstand van ze
  • Voer de dieren nooit en probeer nooit te dicht bij ze te komen
  • Pas op voor dieren zoals beren die voedsel kunnen ruiken
  • Draag altijd de juiste benodigdheden zoals medicijnen
  • Rook niet en laat geen onbeheerde vuren achter in de nationale parkzones

Als je dacht dat Himalaya alleen over wandelen en zuchten ging, zal het verkennen van de nationale parken je mening veranderen. Maak je klaar om de ongetemde en vrij gespierde dieren te verkennen. Pas op en zorg dat je altijd in een bende gaat. Vergeet niet om veiligheid voorop te stellen!