Ben je een fanatieke natuurexpeditie-liefhebber? Of je nu een natuurliefhebber of een toerist bent, de tijgerreservaten in India die in dit artikel worden genoemd, zullen iedereen op dezelfde manier fascineren. Tijger is het nationale dier van India en speelt een cruciale rol bij het vertegenwoordigen van het culturele en natuurlijke erfgoed van het land. Deze majestueuze dieren fascineren niet alleen elk oog dat ze ontmoeten, maar worden ook beschouwd als een charme voor de reservaten.

Hoewel er in het hele land veel nationale parken beschikbaar zijn, hebben we enkele van de beste tijgerreservaten in India samengesteld die je helpen om het bezoek van deze schoonheden ongetemd te maken.

Tijgerreservaten in India

Top 12 tijgerreservaten en nationale parken in India:

Tijgers staan ​​​​op de rand van uitsterven met de enorme afname van hun aantal. Er zijn echter verschillende tijgerreservaten in heel India opgericht om de tijgers een natuurlijke habitat te bieden, waardoor ze gedijen. Hier is een lijst van enkele van de beste tijgerreservaten in India die je helpen de schoonheid van deze koninklijke dieren in het wild te ervaren.

1. Kanha-tijgerreservaat:

Kanha-tijgerreservaat in Madhya Pradesh wordt beschouwd als een van de beste in India omdat het eruitziet als de stampende grond van Mowgli en enorm en pittoresk is. Van de naar schatting 6000 tijgers wereldwijd leven er 500 in het 30.000 km2 grote gebied van het Kanha-tijgerreservaat. Het wordt beschouwd als het hart van enkele van de meest delicate leefgebieden van tijgers, en een van de bedreigde diersoorten die je alleen in dit park kunt vinden, is het Barasingha-hert. Je kunt ook verschillende wilde dieren zien zoals een stekelvarken, chinkara, chital, gaur, driestrepen palmeekhoorn, gewone langur, jakhals, wild varken, luipaard, enz., pracht en natuurlijke houding als je op safari gaat.

Dichtstbijzijnde stad: Mandala.

Hoe te bereiken:

 • Per vliegtuig: Het dichtstbijzijnde vliegveld bij Kanha Tiger Reserve is Nagpur, Maharashtra. Het is goed verbonden met alle binnenlandse luchthavens.
 • Op de weg: Er zijn dagelijks bussen beschikbaar vanaf Jabalpur, Raipur, Bilaspur, Nagpur. U kunt ook privétaxi’s huren, die vijf uur rijden vanaf Nagpur en drie uur vanaf Jabalpur.
 • Per spoor: Jabalpur, Gondia, Nagpur heeft treinroutes die vanuit verschillende steden verbinden met het Kanha-tijgerreservaat.

Beste tijd om te bezoeken: november tot juni.

Bijzondere attracties: Safari’s in het wild.

2. Bandipur-tijgerreservaat:

Bent u op zoek naar een ideaal toevluchtsoord vanuit Bangalore en Mysore? Dan kan het Bandipur-tijgerreservaat in Karnataka een perfecte keuze zijn. Dit tijgerreservaat heeft dichte bossen, waardoor het een van de beste tijgerreservaten in Zuid-India is en tijgers in hun natuurlijke habitat beschermt. Bovendien maakt de relatief grote populatie tijgers ze gemakkelijk te spotten. Bovendien broeden en dwalen olifanten, bizons, antilopen, leeuwen in hun natuurlijke habitat, waardoor het een onvergetelijke reis wordt die wereldwijd veel toeristen trekt.

Dichtstbijzijnde stad: Mysore.

Hoe te bereiken:

 • Per vliegtuig: Het dichtstbijzijnde vliegveld bij het Bandipur-tijgerreservaat is de internationale luchthaven van Bangalore, en u kunt het nationale park bereiken door taxi’s te huren.
 • Op de weg: Er zijn KSRTC-bussen die u helpen dit park gemakkelijk te bereiken. Het is ook verbonden met de rijksweg, waardoor navigatie beter beheersbaar is met een persoonlijk voertuig.
 • Per spoor: Mysore-stad is het dichtstbijzijnde treinstation en u kunt een bus of taxi nemen om het nationale park Bandipur te bereiken.

Beste tijd om te bezoeken: Tussen juli en september tijdens moessons. Tussen maart en mei tijdens de zomers.

Bijzondere attracties: Je kunt veel olifanten zien.

3. Bandhavgarh Tijgerreservaat:

Nog een ander tijgerreservaat in MP, in het district Umaria, is het Bandhavgarh-tijgerreservaat. Het is een van India’s beste en beroemdste tijgerreservaten en volgens de laatste telling zijn er 63 tijgers, de hoogste dichtheid aan tijgers in het gebied. Ook hier kun je van tevoren tickets boeken en tijgers spotten in de Tata zone 1. Daarnaast herbergt het reservaat 242 soorten vogels, resusapen, luiaards, Bengaalse tijgers, witte tijgers, leeuwen, herten, enz. een gedenkwaardige.

Dichtstbijzijnde stad: Jabalpur.

Hoe te bereiken:

 • Per vliegtuig: De dichtstbijzijnde luchthaven is in de wijk Jabalpur en u kunt een taxi nemen om het Bandhavgarh-tijgerreservaat te bereiken.
 • Op de weg: Er zijn staatsbussen van Madhya Pradesh beschikbaar die verbonden zijn met alle grote steden.
 • Per spoor: Het dichtstbijzijnde treinstation bij het Bandhavgarh-tijgerreservaat bevindt zich in Umaris en is verbonden met alle grote steden in India.

Beste tijd om te bezoeken: Oktober tot juni.

Bijzondere attracties: Plan een reis naar het Bandhavgarh-fort op de klif met uitzicht op de Vindhya-bergen door een auto te huren.

4. Corbett Tiger Reserve:

Het Corbett-tijgerreservaat, gelegen in Uttarakhand in het noorden van India, is een van de eersten die bedreigde tijgersoorten in stand houdt en valt onder de ‘Project Tiger’. Hoewel Corbett een van de beroemde nationale parken is, is het ook het minder dichtbevolkte tijgerreservaat in India. Het park staat bekend om zijn grote olifantenpopulatie in de buurt van de Ramganga-rivier en heeft een stoffige atmosfeer. U kunt echter ook naar verschillende zoogdieren en een grote verscheidenheid aan terreinen kijken in het nationale park Corbett.

Dichtstbijzijnde stad: Nainital.

Hoe te bereiken:

 • Per vliegtuig: Het dichtstbijzijnde vliegveld is Delhi, en u zult het tijgerreservaat per trein of over de weg moeten bereiken.
 • Op de weg: Er zijn verschillende bussen en taxi’s beschikbaar die je naar het tijgerreservaat brengen.
 • Per spoor: Het dichtstbijzijnde treinstation bij het reservaat is Ramnagar en is verbonden met alle spoorwegen naar Delhi.

Beste tijd om te bezoeken: november tot juni.

Bijzondere attracties: U kunt de dieren in het wild bekijken vanaf de enorme graslanden en uitkijktorens.

5. Dudhwa-tijgerreservaat:

Het Dudhwa-tijgerreservaat in UP strekt zich uit over de districten Bahraich en Lakhimpur. Het wordt bepaald door de Mohana-rivier en deelt de noordoostelijke grens met Nepal. Het Dudhwa Tiger-reservaat herbergt naar schatting 106 tot 118 tijgers en werd in 1987 onder de bevoegdheid van “Project Tiger” gebracht. U kunt genieten van het uitzicht en de natuur van dit reservaat tijdens een jeepsafari die elk jaar van november tot juni wordt georganiseerd.

Dichtstbijzijnde stad: Lucknow.

Hoe te bereiken:

 • Per vliegtuig: De dichtstbijzijnde luchthaven is Lucknow en u kunt het nationale park per trein of bus bereiken.
 • Op de weg: Er zijn verschillende bussen, taxi’s beschikbaar vanaf Lucknow die je naar het Tiger-reservaat brengen.
 • Per spoor: De dichtstbijzijnde spoorlijn is Dudhwa, Palia en Mailani, verbonden met vele andere grote steden.

Beste tijd om te bezoeken: december tot april.

Bijzondere attracties: In de Dudhwa . kunt u de beste zoutboombossen ter wereld observeren

6. Tadoba Tijgerreservaat:

Tadoba is een van de oudste Maharashtra-tijgerreservaten die in 1955 werd gecreëerd. De grenzen van de diepe vallei, uitgestrekt in weiden en meren in het vlakke landgebied in de dichtbeboste heuvels, zorgen voor een schilderachtige plek. Naast een bloeiende populatie tijgers herbergt het ook luiaards en luipaarden, 200 soorten vogels. De kliffen, grotten en talus fungeren als een natuurlijke schuilplaats voor veel wilde dieren.

Dichtstbijzijnde stad: Chandrapur.

Hoe te bereiken:

 • Per vliegtuig: De internationale luchthaven Dr. Babasaheb Ambedkar in Nagpur ligt op 140 km afstand van het nationale park Tadoba. U kunt taxi’s huren om het park te bereiken.
 • Op de weg: De dichtstbijzijnde steden van het Tadoba National Park zijn Chimur en Chandrapur. Alle grote steden zijn via de weg verbonden met dit nationale park.
 • Per spoor: De dichtstbijzijnde spoorlijn van dit nationale park is het treinstation van Chandraaapur en is goed verbonden met alle grote steden.

Beste tijd om te bezoeken: februari tot juni.

Speciale attracties: Je kunt een glimp opvangen van de centrale Indiase jungle.

7. Nagarhole Tiger Reserve:

Het Nagarhole-tijgerreservaat ligt in het Mysore-district van Karnataka, heet officieel Rajiv Gandhi National Park en herbergt ongeveer 48 koninklijke tijgers en een opwindende verscheidenheid aan flora en fauna. Het aangrenzende nationale park Bandipur, het nationale park Madumalao en het nationale park Wayanad vormen het grootste beschermde gebied in Zuid-India. Het ongerepte Kabini rivier Nagarhole nationaal park en tijgerreservaat hebben drie grote roofdieren die naast elkaar bestaan ​​in hoge dichtheden: tijger, luipaard en wilde hond. Het heeft ook de grootste concentratie van herbivoren in Azië en is de thuisbasis van ‘s werelds grootste congregatie van Aziatische olifanten. Bovendien is het een perfecte plek om te wandelen en te raften, aangezien watervallen en rivieren het omringen.

Dichtstbijzijnde stad: Mysore.

Hoe te bereiken:

 • Per vliegtuig: Mysore is het dichtstbijzijnde treinstation en je kunt taxi’s nemen om het tijgerreservaat te bereiken.
 • Op de weg: KSRTC biedt bussen die u 30 km van het nationale park brengen, waarna u een taxi kunt nemen om het park te bereiken.

Beste tijd om te bezoeken: Oktober tot april.

Bijzondere attracties: U kunt verschillende bloemenvegetatie bekijken en genieten van raften op de rivier, wandelen.

8. Pench Tiger Reserve:

Pench Tiger Reserve, ook wel het Mouwgli-heiligdom genoemd, had Rudyard Kiplings beroemde boek Jungle Book geïnspireerd. Hoewel de schrijver nooit de jungle heeft bezocht, liet hij zich inspireren door alle geschriften en verhalen over andere delen van India. Gelegen op de grens van Maharashtra en Madhya Pradesh, is het 1000 km lange stuk dicht bos een thuis voor vele soorten flora en fauna. Het Pench-tijgerreservaat heeft 25 tijgers en je kunt ze spotten aan de oevers van de rivier de Pench.

Dichtstbijzijnde stad: Nagpur, Jabalpur.

Hoe te bereiken:

 • Per vliegtuig: De internationale luchthaven Dr. Babasaheb Ambedkar in Nagpur en de luchthaven Jabalpurrr zijn het dichtst bij het nationale park Pench.
 • Op de weg: Seoni is het deel van Madhya Pradesh dat meerdere manieren biedt om het nationale park Pench te bereiken.
 • Per spoor: Het dichtstbijzijnde treinstation bij het nationale park Pench is het treinstation Seoni.

Beste tijd om te bezoeken: Tussen februari en april. Het reservaat is gesloten in de maanden juli, augustus en september.

Bijzondere attracties: Trekking op de heuvels.

9. Madumalai Tijgerreservaat:

Gelegen in het Nilgiris-district van Tamil Nadu, speelt het Madhumalai-tijgerreservaat een belangrijke rol door deel uit te maken van het Nilgiris-biosfeerreservaat, op de drielandenpunt van drie staten, Karnataka, Tamil Nadu en Kerala, verspreid over 321sq.km. Het vormt een groot beschermd landschap voor vlaggenschipsoorten zoals de tijger en de Aziatische olifant, omdat het een gemeenschappelijke grens heeft met het Wyanad-wildreservaat in het westen, het Bandipur-tijgerreservaat in het noorden, de Nilgiris North-divisie in het zuiden en oosten, de Gudalur-bosdivisie op de zuidwesten.

Dichtstbijzijnde stad: Ooty.

Hoe te bereiken:

 • Per vliegtuig: De dichtstbijzijnde luchthaven bij het Madhumalai-tijgerreservaat is Coimbatore en er zijn vluchten beschikbaar naar alle grote steden.
 • Op de weg: Er zijn verschillende bussen en taxi’s beschikbaar naar alle grote steden vanuit Ooty.
 • Per spoor: Het dichtstbijzijnde treinstation is Ooty en er zijn regelmatige verbindingen met alle grote steden.

Beste tijd om te bezoeken: Oktober tot mei.

Bijzondere attracties: Het biedt kleurrijke trekvogels en een fantastische vogelpopulatie.

10. Sathyamangalam Tijgerreservaat:

Het Satyamangalam Tiger Reserve ligt op de kruising van de oostelijke en westelijke ghats in Tamilnadu, India. Door de ligging van dit reservaat beschikt het over een gevarieerde flora en fauna. Het is een thuis voor ongeveer 54 tijgers en werd in 2013 uitgeroepen tot tijgerreservaat. Sandelhoutbomen komen veel voor in dit reservaat, en het heeft loofbossen gecombineerd met doorn-, tropische en oeverbosgebieden voor vegetatie. Je kunt olifanten, gaur, blackbuck, vierhoornige antilopen, luipaarden, hyena’s en wilde honden waarnemen, afgezien van tijgers. De 27 haarspeldbochten in de Sathyamangalam-Dhimbum ghat-weg maken de rit opwindend.

Dichtstbijzijnde stad: Coimbatore.

Hoe te bereiken:

 • Per vliegtuig: De dichtstbijzijnde luchthavens van het tijgerreservaat zijn Coimbatore, Mysore en Bangalore.
 • Op de weg: De dichtstbijzijnde treinstations van het tijgerreservaat zijn Chamrajnagar, Erode, Coimbatore.
 • Per spoor: Er is een netwerk van wegen die zorgen voor vervoer naar het Sathyamangalam-tijgerreservaat.

Beste tijd om te bezoeken: Oktober tot januari.

Bijzondere attracties: In dit natuurreservaat kun je verschillende flora en fauna observeren.

11. Kaziranga tijgerreservaat:

Kaziranga National park, gelegen in Kanchanjuri Assam, is een door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Kaziranga tijgerreservaat heeft niet alleen tijgers, maar ook een immense vogelpopulatie. Je kunt Indische neushoorns, Aziatische olifanten, Bengaalse tijgers, waterbuffels en moerasherten zien – grote vijf zoogdieren die Kaziranga tot een van de zeldzame nationale parken van India maken. Hoewel er ongeveer 86 tijgers zijn, is het een uitdaging om ze te spotten vanwege het hoge olifantsgras. Kaziranga heeft ook meer dan 1000 olifanten en is een beroemde verblijfplaats van 70% van ‘s werelds waterbuffels.

Dichtstbijzijnde stad: Tezpur, Guwahati.

Hoe te bereiken:

 • Per vliegtuig: De internationale luchthaven Guwahati en de luchthaven Jorhat zijn de dichtstbijzijnde luchthavens bij het Kaziranga-tijgerreservaat.
 • Op de weg: De hoofdingang van het Kaziranga-park bevindt zich in een klein stadje in Kohora en is verbonden met de NH37, die verbinding biedt met alle grote steden.
 • Per spoor: Furkating is een van de dichtstbijzijnde treinstations bij het Kaziranga-park en is verbonden met veel grote treinstations in de stad.

Beste tijd om te bezoeken: november tot april.

Bijzondere attracties: Je kunt genieten van het prachtige landschap en misschien heb je een kans om een ​​eenhoornige neushoorn te zien.

12. Sundarban-tijgerreservaat:

De aanvankelijke negen tijgerreservaten die bij het begin van het Project Tiger in 1973 werden gevormd, hebben het Sunderban Tiger Reserve als een van hen. Het Sunderban-tijgerreservaat in West-Bengalen biedt prachtige estuaria, brullende rivieren, koninklijke Bengaalse tijgers, waardoor een natuurlijke cirkel ontstaat. Het is het meest uitgestrekte mangrovebos ter wereld, met een populatie van 400 tijgers. Het geeft je de meest rauwe en meest authentieke natuurervaringen waar de geest van het landschap en dieren samenkomen. Je kunt luipaarden, chital, vissende katten en nog veel meer zien, behalve tijgers.

Dichtstbijzijnde stad: Calcutta.

Hoe te bereiken:

 • Per vliegtuig: De internationale luchthaven Netaji Subhash in Dumdum, Kolkata, is de dichtstbijzijnde luchthaven bij het nationale park Sunderban.
 • Op de weg: Er is een goed aangelegde interface van wegen van Kolkata naar Sunderbans.
 • Per spoor: Canning is de dichtstbijzijnde treinstationverbinding en er zijn de hele dag door verschillende lokale treinen vanuit Kolkata.

Beste tijd om te bezoeken: september tot maart.

Bijzondere attracties: Je krijgt bedreigde diersoorten te zien zoals de zoutwaterkrokodil, de Olive Ridley-schildpad, de Ganges-rivierdolfijn.

Als je een tijgerfanaat bent en een reis naar een tijgerreservaat plant, hopen we dat de informatie in dit artikel over de beste tijgerreservaten in India je heeft geholpen bij het maken van een keuze. Plan dus zonder meer een reis en geniet van het observeren van deze majestueuze wezens in hun natuurlijke habitat. Vergeet niet om de informatie met je vrienden te delen, en laat ons weten of het nuttig was!

Vrijwaring: De informatie die we in dit artikel hebben verstrekt, is gebaseerd op louter onderzoek en de website is niet verantwoordelijk voor de authenticiteit en nauwkeurigheid van de informatie.

FAQ:

1. Wat is het grootste tijgerreservaat in India??

antw: Het grootste tijgerreservaat in India is het Nagarjunsagar-Srisailam Tiger-reservaat. Dit reservaat strekt zich uit over het district Kurnool, het district Prakasham, het district Guntur, het district Nalgonda en het district Mahbubnagar.

2. Welke staat heeft het hoogste aantal tijgers??

antw: In de leeftijdsgroep van 1,5 jaar heeft Madhya Pradesh het hoogste aantal tijgers (526), ​​waarvan 408 grote.

3. Wat zijn de andere staten met een aanzienlijke tijgerpopulatie??

antw: Andere staten met aanzienlijke tijgerpopulaties zijn:

 • Uttarakhand – 442 tijgers.
 • Karnataka – 524 tijgers.
 • Tamilnadu – 229 tijgers.
 • Maharashtra – 190 tijgers.
 • Kerala – 136 tijgers.
 • Uttar Pradesh – 117 tijgers.

4. Wat is de nieuw toegevoegde Tiger Reserve??

antw: Het nieuw toegevoegde tijgerreservaat in India is het Srivilliputhur-Megamalai (hoge golvende bergen) tijgerreservaat. Het combineert het Meghamalai natuurreservaat en het Srivilliputhur grijze eekhoorn natuurreservaat en zet het Periyar tijgerreservaat in Kerala voort.