Son Doong, което означава „пещера на планинската река“ на виетнамски е най -голямата известна пещера в света, разположена в провинция Quang Binh на Виетнам. Пещерата е образувана преди 2-5 милиона години с ерозията на варовик от речна вода под планина. След първоначално откриване на пещерата от местен фермер през 1991 г., докато се спасява от буря, която впоследствие не може да намери пътя си обратно, по -късно пещерата е преоткрита с негова помощ и изследвана от британския ръководител Хауърд Лимбърт и екипа му от пещерняци. Пещерата Son Doong е дълга 5,5 мили, широка 650 фута и висока на 500 фута. Пещерата Son Doong, пълна със собствени реки и джунгла, е монументално произведение на природата.

1. Най -голямата пещера в света:

син Дунг пещери

С дължина 5,5 мили, ширина 650 фута и височина 500 фута, пещерата Son Doong е пет пъти по -голяма от пещерата Phong Nha, по -рано считана за най -голямата пещера във Виетнам, а през 2009 г. официално счупи рекорда като най -голямата пещера в света, биеща бившия държач на плочки – Малайзия Еленска пещера.

2. Къмпинг вътре в Son Doong:

Чудесата на пещерите Son Doong-Вътре в Son Doong

Пещерата Son Doong наскоро е отворена за обществеността за обиколки с екскурзовод. Посетителите лагеруват във входа на масивната пещера по време на шестдневно пътуване, организирано от туристическа компания Oxalis. Огромността на пещерата може ясно да се види на тази снимка, на която къмпингуващите и изглеждат джуджета от размера на мамута на пещерата.

3. Самостоятелна пещера:

Чудесата на пещерите Son Doong-самостоятелна пещера

Пещерата Son Doong, съставена от мрежа от най -малко 150 отделни пещери, е самодостатъчна, тъй като има собствено езеро, река, водопади и джунгла.

4. Най -голямата пещера:

Чудесата на пещерите Сон Дун-най-голямата пещера

Обиколката вътре в Son Doong разкрива чудесата на тази мива, включваща ровене в вдлъбнатините на пещерата, за да се чуди чудовищната пещера, една от тях е Ръката на кучето, която е огромен сталагмит, наподобяващ кучешка лапа.

5. Предизвикателна задача:

Чудесата на пещерите Сон Дун-предизвикателна задача

Да стигнеш до пещерата Сон Дун не е лесен подвиг. Това е предизвикателство, колкото и само приключение. Това е дълго и мъчително пътуване, което отнема ден и половина през гъстата необитаема джунгла. При достигане на пещерата трябва да се спуснете още 260 фута по въже, преди да пристигнете до входа й. Предизвикателна задача за всеки, който иска да изследва това природно чудо.

6. Перли на природата:

Чудесата на пещерите-перли на природата Son Doong

Друго чудо, което може да се види в пещерата Son Doong, са редки пещерни перли с размерите на бейзболни топки. Тези несъвместими по размер перли се образуват в продължение на стотици години от кристални отлагания на калцит върху пясъчни зърна. Пещерните перли Son Doong бяха открити от група, която се изправи пред предизвикателството да се спусне на вода 260 -метровата капка до пещерата по време на туристическа експедиция.

7. Гигантска пещера:

Чудесата на пещерите Сон Дун-гигантска пещера

Огромният размер на тази гигантска пещера е толкова голям, че в нея лесно могат да се поместят цели градски улици и небостъргачи. Неговите зашеметяващи и уникални образувания непрекъснато се оформят от водата и варовика, които са го издълбали преди милиони години. Има места в пещерата, където покривът се е срутил, правейки впечатляващ прозорец и позволявайки на подземните екосистеми в джунглата да процъфтяват.

8. Удивителни характеристики на Son Doong:

Чудесата на пещерите Сон Дун-поразителни характеристики на Сон Дун

Пещерата Сон Дун е дом на редки видове фауна, които не могат да бъдат намерени никъде другаде. Древни вкаменелости могат да бъдат намерени и дълбоко в пещерата. Пещерата е толкова голяма, че надвисналите й сталактити образуват свои собствени облаци отгоре, а реката тече през тях долу.

9. Туристически дейности:

Пещерата Son Doong vietnam sensevietnam.com

Туристи видяха да се разхождат по пейзаж, покрит с водорасли. Мнозина смятат, че преминаването през великата пещера Сон Дун е изпитание, но тръпката в края й не прилича на нищо подобно. Виетнамското правителство в крайна сметка отвори пещерата, за да я види светът, след като тя беше напълно и задоволително проучена. Обиколка на това велико чудо не е евтина. Това ще ви струва 3000 щатски долара и коварен преход през гъстата джунгла.