история на португалските мозаечни плочки azulejo

Стилът azulejo и връзки с историята Португалия

Азулехо представлява една от най -добрите форми на изобразителното изкуство в Португалия. Това е и един от най -добрите приноси на страната за световната култура. Това е много повече от декорация.

Азулехо отдавна е постигнал статут на изкуство. Наблюдението на неговите промени и развитие във времето може да разкрие много за историята на Португалия.

Идеи за вдъхновение направо от Португалия

история португалско знаме azulejo изкуство

 Стенна декорация Azulejo по улиците на Португалия

история на португалската мозайка плочки azulejo улично изкуство

Значението на думата

Буквалният превод на azulejo е квадратна плочка, която показва глазура от едната страна. Подобни творения се срещат в Турция, Испания, Италия, Холандия и Иран. Подобни произведения могат да бъдат намерени и в Мароко. Отличителното значение, което получава в Португалия, обаче, не може да се изпита в никое друго кътче на света. Защото тук той е бил използван непрестанно повече от пет века за облицовка на външните фасади на много сгради.

Типична облицовка на външните фасади на много сгради в Португалия

azulejo история на португалското изкуство за плочки

Началото

Първите плочки azulejo, използвани за напълно облицовка на голяма фасада, бяха внесени от Испания. Те бяха в така наречения испано-мавритански стил. Тези плочки са били внесени в Португалия от Севиля по онова време.

Историята на Португалия в снимки

azulejo são bento история на мозаечни плочки в Португалия

Изкуство, изработено от плочки azulejo 

история на португалия снимки мозаечни плочки azulejo изкуство

Дизайнът на веригата беше характерен за тези ранни модели. Те включват, наред с други неща, билкови и анимистични теми. В тяхната естетика и официален език изпитвате нещо средно между готически и чист възрожденски вкус. В Португалия обаче предпочитанието към тези типични мотиви избледнява с времето. Това, което остава трайно, е предпочитанието за обширна облицовка на фасади с плочки azulejo. Това прави стаите по -оживени и пълни, дори ако почти няма мебели или други видове обзавеждане.

Мотиви от ренесансовия живот

Azulejo Mercado Municipal Funchal history португалска мозаечна плочка

Развитие в историята

Скоро след първите паметници този вид декорация е поставена на много различни места. Можете да ги изпитате в християнски и монументални сгради. Поръчките растат, все повече художници се специализират в изработването на повтарящи се мотиви. Това изкуство се цени все повече и повече. Също и по отношение на цената.

Мозаечни плочки Azulejo

история португалска мозайка плочки azulejo синя тенденция

Можете да разпознаете плочките azulejo от 16 -ти и 17 -ти век по факта, че показват шахматни шарки. Те са направени от подреждането на едноцветни плочки по стените. Това създава поредица от декоративни мрежи на стената.

Декорацията на стени се разглеждаше като истинско изкуство

история на португалската мозайка плочки синьо azulejo изкуство

Много различни арт сцени

В същото време обаче на някои места не сте толкова дискретни. Напротив: те рисуваха големи сцени, които биха могли да изобразят битки и лов. Човек би могъл също да изпита митологични и религиозни представи. Той се превръща в основен белег на архитектурата на Лисабон по времето, когато Португалия придобива независимост от Испания. Това се случи през 1640 г..

Сцени, изобразяващи битки и лов

Сао Бенто история на мозайка от Португалия azulejo

През 18 век плочките azulejo идват в основата. Следват фрески. Те показват лек външен вид и разнообразни сцени. Характерен е моментът на изненада.

През 18 -ти век мозаечните плочки azulejo идват върху основата

история на португалска мозайка плочки azulejo фрагмент

След Френската революция и други колебания в историята тук се установява друга буржоазия. Той възприема традицията на плочките azulejo. Те също се появяват отново и отново във времената на индустриализация, но в опростен вид по фасадите. Дори през 20 -ти век и до днес тази традиция се пази отново и отново. Това може да се обясни с глобалната тенденция да се стреми към съзнателно възприемане на историята и традицията.

Дори през 20 -ти век традицията се пази отново и отново

azulejo история на мотиви от мозайка от португалска мозайка

Как изглежда сега? Така че следващия път, когато сте в Португалия, искате ли да се опитате да определите от кой период от историята на Португалия идват парчетата azulejo, които виждате??

Мозаечни плочки в стил Azulejo

azulejo история на португалска мозайка плочки син модел

Модел със сини плочки

история на португалската мозайка плочки синьо azulejo

 Разнообразие от дизайни на шарки

azulejo история на португалски мозаечни плочки синьо

Примерни идеи в цвят

azulejo история на мозайка от Португалия цветни

Стара традиция със съвременен вид

      история на португалските мозаечни плочки azulejo

Обзавеждащи идеи за модерната баня

история на португалската мозайка плочки azulejo съвети за обзавеждане

Плочки за баня в португалски стил азулехо

  история на португалската мозайка плочки azulejo изкуство

Простите геометрични фигури влизат в игра

azulejo история на мозаечни плочки в Португалия