Пърхотът е досаден проблем, който може да атакува почти всеки! От възрастни до деца, всеки може да стане жертва на това заболяване на скалпа. Ако непоносимият сърбеж е едната страна на проблема, неудобните бели люспи, падащи по цялото ви рамо, са друга! Преди да намажете скалпа си с тежки химически продукти, препоръчваме ви да изпробвате тези безопасни домашни средства за пърхот!

Домашни средства срещу пърхот

Наред с това, ние също ще ви насочим защо скалпът ви е склонен към пърхот и какво предизвиква този проблем, заедно с типовете и етапите. Разбирането на това може да намали шансовете за лющене в бъдеще. Така че, ако искате да постигнете скърцащ чист скалп без люспи, прочетете заедно с нас!

Какво е пърхот?

Пърхотът е състояние на скалпа, при което се появяват люспести петна по горния слой на кожата. Причинява се от вид гъбички, наречени Malassezia и включва забележими симптоми като бели люспи, сърбеж и възпаление (1). Заедно със скалпа, ако този проблем засяга други области на тялото като вежди, гърди или клепачи, той се нарича себореен дерматит.

Какви са причините за пърхота?

Погрешно е схващането, че пърхотът се причинява поради лоша хигиена. Вместо това тя се причинява от множество фактори като начин на живот, диета, продукти и медицински състояния. Ето основните виновници зад този люспест проблем:

Микробни фактори:

1. Гъбични инфекции: Една от основните причини за пърхота е вид гъбички, наречени Malassezia. Те процъфтяват в себума на скалпа ни и го разграждат до олеинови киселини. Ако имате чувствителност към този страничен продукт, т.е. олеинова киселина, клетъчният растеж се удвоява, за да се премахне дразнителя. Това води до мъртви люспи по скалпа, наречени пърхот (2)

2. Бактериални инвазии: Последните проучвания показват, че бактерии като Propionibacterium acnes и Staphylococcus epidermidis имат най -голям принос за пърхота, отколкото гъбичките. Дисбалансът в нивата на организма причинява бели люспи по скалпа (3).

Други фактори:

3. Условия на скалпа: Ако скалпът ви пада или е „прекалено мазен“ или „прекалено сух“, вероятността от пърхот се увеличава.

4. Нередовно шампоаниране: Ако не миете косата си редовно, скалпът ви може да се задръсти с нежелани примеси, мъртви клетки и излишни масла. Това може да образува перфектна среда за растеж и размножаване на организмите.

5. Стрес: Стресът пряко допринася за пърхота. Чувството на безпокойство и нервност може да отслаби имунната ви система и да затрудни тялото ви да се бори с чужди нашествия.

6. Чувствителност към продуктите: Ако скалпът ви е алергичен към продукти за грижа за косата, има голяма вероятност да станете жертва на пърхот. Също така, натрупването на продукти върху скалпа може да запуши порите, което води до инфекции на скалпа и люспи.

Видове пърхот:

Има два основни вида пърхот, всеки от които е причинен от специфично състояние на скалпа. Научаването на тези неща ще ви помогне да предприемете правилните действия за лечение на проблема си.

1. Сух пърхот:

Причинява се до изчерпване на нивата на влага в скалпа, което води до сивкави бели люспи по скалпа. В това сърбящо състояние, люспите продължават да падат по цялото рамо, винаги когато си почесвате главата или четкате косата си.

2. Мазен пърхот:

Този пърхот се причинява, когато скалпът произвежда излишен себум, който реагира с дрождите, които се намират върху кожата на скалпа. Резултатът са мазни, лепкави и меки жълтеникави люспи, които могат да образуват слой върху скалпа. За да получите бързо облекчение от тези симптоми, трябва да използвате само продукт, специално предназначен за това състояние.

Лекува ли се пърхотът?

Пърхотът не е опасен проблем и няма да представлява значителна опасност за здравето. Лечимо е, ако предприемете коригиращи мерки в точното време. Това включва,

 • Идентифициране на симптомите на пърхот.
 • Диагностициране на вида пърхот.
 • Изборът на подходящ шампоан, лосион или продукт за грижа за косата за вашето състояние.
 • Използване на домашни средства за контрол на растежа на дрожди по скалпа.

10 ефективни домашни средства за лечение на пърхот:

Има много начини за лечение на пърхота, като естествените методи са най -безопасният вариант. Тези процедури са направени с ежедневни съставки, за да предложат бързо облекчение от сърбежа. Препоръчваме ви първо да опитате тези, преди да преминете към сурови химически продукти. Прочетете, за да научите подробно за всеки от тях:

1. Лимон за пърхот:

Лимон за пърхот

Лимонът е едно от мощните домашни средства за пърхот. Лимонената киселина в лимона помага на кожата на скалпа да възстанови нивото на рН. Това помага за контролиране на производството на масло върху скалпа, за да потисне растежа на клетките на дрождите. Лимонът също е богат източник на витамин С, който е мощен антиоксидант за борба със свободните радикали, които причиняват окислителни увреждания и насърчават образуването на здрава кожа на скалпа. Добавянето на кокосово масло, което е естествен противогъбичен агент, може да увеличи ефективността на лимоновия сок.

За да използвате лимон за пърхот,

Ще имаш нужда:

 • Лимонов сок – няколко капки.
 • Кокосово масло – 2 супени лъжици.

Време за подготовка: 2 минути.

Как се приготвя и използва:

 • Смесете лимонов сок с кокосово масло.
 • Нанесете го равномерно върху засегнатите области.
 • Масажирайте добре за 2-3 минути.
 • Оставете го да действа 20 минути.
 • Използвайте мек шампоан против пърхот, за да отмиете остатъците.
 • Изплакнете обилно с вода.

Колко често трябва да използвам: Два или три пъти седмично.

2. Сминдух за премахване на пърхота:

Сминдух за пърхот

Сминдухът е вековно естествено средство против пърхот, познато на много индианци. Според проучване е установено, че локалното приложение на покълнали семена от сминдух е много ефективно за намаляване на растежа на Malassezia Furfur (4). Тези семена също съдържат лецитин, който е основна мазнина, която може да хидратира скалпа ви и да укрепи космените фоликули. Високите количества аминокиселини, присъстващи в сминдух, могат да предотвратят сухота и падане на косата поради пърхот.

За да използвате сминдух за пърхот,

Ще имаш нужда:

 • Накиснати семена от сминдух: ½ чаша.
 • Лимонов сок: 2 супени лъжици.

Време за подготовка: 10 минути (без накисване за една нощ).

Как се приготвя и използва:

 • Смелете накиснатите през нощта семена от сминдух с малко вода.
 • Добавете лимонов сок и разбъркайте добре.
 • Разделете скалпа си и го нанесете равномерно върху засегнатите области.
 • Оставете го да действа 45 минути.
 • Изплакнете обилно с вода, без да оставяте следи от продукта върху скалпа.

Колко често трябва да правя това? Веднъж седмично.

3. Кисело мляко, за да се отървете от пърхота:

Кисело мляко, за да се отървете от пърхота

Друг често използван домашен лек за пърхот е извара или кисело мляко. Този млечен продукт е много ефективен за контролиране на възпалението на скалпа и предлага успокояващо облекчение от сърбежа. Въпреки че няма солидни доказателства, които да доказват, че изварата лекува пърхота, експертите смятат, че може би присъствието на млечна киселина разгражда мъртвите клетки и изяснява кожата на скалпа. Изварата също може да изглади косата ви и да подхрани фоликулите ви, като предотврати сухотата.

Ето как да използвате това естествено средство за пърхот:

Ще имаш нужда:

 • Извара – 1 чаша.
 • Лимонов сок – 2 супени лъжици.

Време за подготовка: 2 минути.

Как се приготвя и използва:

 • Смесете извара и лимонов сок, за да образувате гладка паста.
 • Нанесете го равномерно върху скалпа.
 • Оставете за 20-25 минути.
 • Изплакнете обилно с мек почистващ препарат.
 • Измийте с вода.

Колко често трябва да правя това? Веднъж седмично.

ЗАБЕЛЕЖКА: Ако имате много сух скалп, избягвайте използването на лимонов сок.

4. Сода бикарбонат за пърхот:

Сода бикарбонат за пърхот

Содата бикарбонат често се използва като по-евтина алтернатива на лекарствените формули против пърхот. Това е изсушаващ агент, който може да абсорбира излишния себум върху скалпа, за да го остави скърцащо чист. Содата бикарбонат също има антисептични свойства за контрол на инфекции, причинени от микроби (5). Трябва обаче да знаете и опасностите от използването на този агент. Експертите предполагат, че прекомерната употреба на сода за хляб върху косата може да причини чупливост.

Ето един от начините да използвате сода за пържене.

Нещата, от които се нуждаете:

 • Сода бикарбонат-2-3 супени лъжици.
 • Хладка вода – 1 чаша.

Време за подготовка: 2 минути.

Как се приготвя и използва?

 • Смесете содата за хляб с хладка вода, за да образувате гладка паста.
 • Нанесете го върху цялата засегната област на скалпа.
 • Оставете го за 5-10 минути.
 • Шампоан с нежен почистващ препарат за коса, последван от балсам.

Колко често трябва да правя: Веднъж или два пъти месечно.

ЗАБЕЛЕЖКА: Винаги правете кръпка тест на маската Сода за хляб, преди да я нанесете върху по -голяма площ. Ако почувствате дразнене или парене, избягвайте това лекарство.

5. Мултани Мити за пърхот:

Мултани Мити за пърхот

Мултани Мити или Земята на Фулър е естествена глина, която има абсорбиращи масла свойства. Той може да попие в излишния себум, мръсотия и примеси, които увеличават шансовете ви за пърхот. Този агент може също да предложи охлаждащо усещане на скалпа, за да получите незабавно облекчение от сърбеж и дразнене. Известно е също, че Multani Mitti подобрява кръвообращението за по -добро снабдяване на фоликулите с кислород и ги укрепва отвътре.

Да използвате Multani Mitti за пърхот,

Ще имаш нужда:

 • Мултани Мити – 1 купа.
 • Лимонов сок-3-4 супени лъжици.
 • Вода – за смесване.

Време за подготовка: 5 минути.

Как се приготвя и използва:

 • Направете тънка паста с Multani Mitti, лимонов сок и вода.
 • Нанесете го по целия скалп.
 • Оставете го да действа 30 минути.
 • Измийте с мек почистващ препарат.
 • Изплакнете с вода.

Колко често трябва да правя това? Веднъж или два пъти седмично.

ЗАБЕЛЕЖКА: Ако имате сух скалп, заменете лимоновия сок с алое вера или зехтин.

6. Алое вера за пърхот:

Естествени средства за пърхот от алое вера

Алое вера е отлично естествено решение за премахване на пърхота. Според проучване, Алое вера е заредено с много антибактериални и противогъбични средства, които предотвратяват размножаването на дрожди или бактериални клетки (6). Противовъзпалителните свойства на тази съставка могат да помогнат за по-добро заздравяване на рани, за да предложат бързо облекчение (7). Алоето има високо съдържание на вода и протеолитични ензими, които могат да предотвратят сух пърхот, като поддържат скалпа ви овлажнен.

Следвайте тези стъпки, за да използвате алое за пърхот.

Нещата, от които се нуждаете:

 • Натурален гел от алое вера-1 чаша.
 • Лимонов сок – 2 супени лъжици.

Време за подготовка: 5 минути.

Как се приготвя и използва:

 • Добавете лимонов сок към прясно извлечения гел от алое вера.
 • Смесете го добре, за да предотвратите бучки.
 • Нанесете тази смес равномерно върху скалпа.
 • Оставете да действа 25-30 минути.
 • Измийте мек почистващ препарат за коса и изплакнете с вода.

Колко често трябва да правя това: 1-2 пъти седмично.

7. Масло от чаено дърво за пърхот:

Масло от чаено дърво за пърхот

Маслото от чаено дърво е мощно решение, което може да лекува дори най -упорития пърхот. Според проучване маслото от чаено дърво съдържа много противогъбични свойства, което има силен ефект върху определена гъба, наречена P Ovale, която причинява пърхот (8). В същото проучване се посочва, че използването на 5% шампоан с масло от чаено дърво показа значително подобрение в намаляването на люспите и мазния скалп. Можете също да използвате разредена версия на чисто етерично масло от чаено дърво, за да постигнете подобни ползи.

Да направя това,

Ще имаш нужда:

 • Масло от чаено дърво-3-4 капки.
 • Кокосово масло – 2 супени лъжици.

Време за подготовка: 2 минути.

Как се приготвя и използва:

 • Смесете масло от чаено дърво с кокосово масло.
 • Нанесете го по целия скалп.
 • Оставете го да действа 15-20 минути.
 • Измийте го старателно с мек почистващ препарат против пърхот.
 • Изплакнете с вода.

8. Зехтин за пърхот:

Домашни средства за маслиново масло за пърхот

Зехтинът е отлично домашно средство за лечение на сух пърхот. Въпреки че не третира проблема директно, той работи като средство за поддържане на други съставки против пърхот като лимон, извара и др. Дори проучванията показват, че зехтинът подобрява ефикасността на много билкови агенти като мед, яйца, рициново масло за лечение заболявания, свързани със скалпа (9). Прилагането му директно върху скалпа може да намали счупените краища, сухотата и падането на косата.

Ето едно от най -добрите домашни средства за пърхот:

Ще имаш нужда:

 • Зехтин – 3 супени лъжици.
 • Мед – 2 супени лъжици.

Метод на приготвяне: 2 минути.

Как се приготвя и използва:

 • Смесете меда със зехтина.
 • Нанесете го равномерно върху заразения с пърхот скалп.
 • Оставете го да действа 30 минути.
 • Изплакнете обилно с мек почистващ препарат и вода.

Колко често трябва да правя това? Два пъти седмично.

9. Камфор и кокосово масло:

Средство от камфор и кокосово масло за пърхот

Прост, но ефективен аюрведичен лек за пърхот е инфузираното с камфор кокосово масло. Кокосовото масло съдържа мощни противогъбични средства за предотвратяване на гъбични инфекции. Освен това е отличен овлажнител поради своите омекотяващи свойства за лечение на сух и лющещ се скалп. Според проучване добавянето на камфор към всяко приложение против пърхот може временно да намали сърбежа на скалпа, разстройство на скалпа, свързано със Sebbohreic дерматит (10)

Ето как да приготвите и използвате това естествено лекарство у дома:

Нещата, от които се нуждаете:

 • Кокосово масло – 1 чаша.
 • Чист камфор-1-2 таблетки.

Време за подготовка: 5 минути.

Как се приготвя и използва:

 • В купа загрейте малко кокосово масло на слаб огън.
 • Добавете камфор към горещото масло и изключете пламъка.
 • Оставете за 3-4 минути, за да се разтвори напълно.
 • След като сте готови, нанесете го върху скалпа.
 • Масажирайте добре за 5 минути.
 • Оставете за една нощ за по -добри резултати.
 • Измийте го на следващата сутрин с мек шампоан.

Колко често трябва да правя това? Два пъти седмично.

10. Ябълков оцет:

Ябълков оцет за пърхот

Ябълковият оцет често е приветстван като еликсир за лечение на пърхот. Това е кисело вещество, което може да балансира рН на скалпа ви, за да предотврати неизправността на мастните жлези. ACV е също мощен антисептичен агент, който убива причинителите на инфекция микроби, които водят до проблеми на скалпа. Експертите също смятат, че AHA или алфа хидрокси киселини, присъстващи в ACV, могат да лекуват възпаление в скалпа и да възстановят здравето му. Също така е отличен почистващ агент, който може да премахне натрупванията на продукти и да разтвори мъртвите клетки и примеси по скалпа ви.

За да използвате ACV за пърхот,

Ще имаш нужда:

 • Ябълков оцет – 2 супени лъжици.
 • Вода – 1 чаша.

Време за подготовка: 2 минути.

Как се приготвя и използва:

 • Добавете ACV към чаша вода.
 • Сега измийте косата си с мек почистващ препарат.
 • Като последна стъпка използвайте разредения ACV, за да изплакнете косата си.
 • Не го мийте повече.

Колко често трябва да правя това? Два пъти седмично.

Допълнителни съвети за предотвратяване на пърхота у дома:

Наред с гореспоменатите домашни средства, трябва да следвате и тези важни съвети, за да намалите появата на пърхот в бъдеще:

 • Вземете балансирана диета, богата на цинк, селен, витамин С, В6 и други хранителни вещества, за да укрепите имунната си система. Това действа като първата линия на защита на тялото ви срещу инфекции.
 • Избягвайте използването на тежки химикали, запушване на порите продукти като кремове и масла върху скалпа. Това увеличава вероятността от пристъпи на пърхот.
 • Измивайте косата си с мек шампоан против пърхот поне веднъж или два пъти седмично. Уверете се, че скалпът ви е чист и без примеси.
 • Никога не нанасяйте балсам върху скалпа или корените. Мазната формула седи върху кожата и може да предизвика изригване.
 • Увийте памучен колан или шал около гривата си, за да предотвратите праха и замърсяването да седят върху скалпа ви
 • Ако домашните средства не работят, опитайте да отидете за аптечни лечебни шампоани, които съдържат салицилова киселина, цинков пиритион и т.н. Те обикновено са безопасни и ефективни.
 • Ако симптомите продължават, посетете дерматолог, за да потърсите експертно лечение.

Признаци, че пърхотът ви е под контрол:

За да проверите дали скалпът ви реагира на домашните средства против пърхот, можете да внимавате за тези признаци:

 • По -малко сърбеж по скалпа от преди.
 • Намалете тежестта на люспите и мъртвата кожа.
 • Контролиран себум върху скалпа.
 • Зачервяването и възпалението са под контрол.

Заключителни мисли:

Ако сте забелязали тези резултати, това е ясен знак, че сте на прав път. Пърхотът може лесно да се лекува, ако идентифицирате и предприемете навременни действия. Освен ако не е много тежко, когато се нуждаете от медицинска помощ, повечето случаи на пърхот могат да се лекуват у дома. Трябва редовно да следвате мерките и съветите, за да забележите видима разлика и да се отървете завинаги от проблема „люспест“!