Нека погледнем под повърхността на водата

Популярните произведения на изкуството на надарените скулптори обикновено се излагат в музеи, паркове или по улиците на големи метрополии, така че тези впечатляващи скулптури и статуи са лесно достъпни за широката публика. Дълбоко в тъмните води по целия свят, обвити в мистерии, има безброй други произведения на изкуството, чиято загадъчна история и смислени послания ви примамват да изследвате света на водата. Всяка година тази малко известна подводна магия привлича хиляди водолази под своето заклинание и им разкрива своите дълбоко скрити тайни! От необичаен ъгъл на видимост атрактивна гледка се разкрива под вода; ценните художествени съкровища са оживени и ни напомнят за нашия социален ангажимент за опазване на океана! Всеки трябва да участва в борбата срещу замърсяването на водите, защото биологичното разнообразие спешно се нуждае от нашата незаменима помощ и подкрепа!

В следващите няколко реда ще ви запознаем с няколко интересни подводни фигури, които биха могли да послужат като необичайна идея за следващата ви туристическа дестинация!

  • Красивата, тънка фигура на Амфитрита, съпругата на Посейдон и страхотната фигура на рифовата охрана вдъхновяват водолазите на 15 метра. дълбоко във водата близо до Каймановите острови. Въпреки очевидната си грация, фината русалка има наистина невероятно тегло от 272 кг.! Но как двете произведения на изкуството са дошли на света? Тъй като Джей и Нанси Ийстбрук искаха да превърнат своето училище за гмуркане в истински магнит за посетители, те дойдоха с идеята за необичайните обитатели на водата като полезна маркетингова стратегия. Няколко месеца по -късно двете митологични фигури са създадени в ръцете на канадския скулптор Саймън Морис. Освен че спират дъха на водолазите, те служат и за благотворителни цели – определена сума от таксата за гмуркане отиват в екологичен фонд за опазване на подводния свят при всяко гмуркане.

Водният свят има да разкрие много неподозирани тайни

Разгледайте и се насладете на водния свят

Тази тънка и на пръв поглед крехка фигура на русалката чака като приказка на морското дъно за любопитни водолази

приближи се до водния свят

Внушителните фигури не са просто гледка, а имат за цел да ни напомнят за отговорността ни към природата и околната среда 

пазачът на рифа пази морското дъно

  • „Когато слънцето извади колоритните нюанси от богатата палитра от подводни растения, растящи върху статуите, изведнъж се чувствате претоварени от тази грандиозна гледка!“ Джейсън Тейлър е английски скулптор и създател на първия в света подводен музей! Близо до Канкун в югоизточна Мексико, неговите над 500 героя предават важните си послания, повдигат наболелите въпроси на днешния ден и преместват във фокуса ни съвременните политически и екологични проблеми на съвременното общество!
  • Фигурата на Атлас близо до Бахамите се счита за най -голямата подводна фигура на земята и е друг от шедьоврите на Тейлър. С тегло от 60 тона тази уникална фигура е едновременно вълнуваща и шокираща. Тя подчертава липсата на жизненоважна защита на океаните и тяхното биоразнообразие и ни призовава да вземем необходимите мерки възможно най -бързо! В непосредствена близост до фигурата има нефтена рафинерия, чиято вредна мръсотия се изхвърля само върху кораловия риф. Тъй като петролът плава около скулптурата, Тейлър се надява, че туристите и правителството ще окажат по -голям натиск върху рафинерията и ще намерят алтернативно депо.

Воден свят – Най-голямата подводна скулптура се намира близо до Бахамите

най-голямата подводна скулптура

Произведението на изкуството е потопено в края на 2014 г. и местоположението му е подбрано умело

подводният най-голям шедьовър

  • Cristo degli abissi (Христос на бездната) в залива Сан Фрутуосо, Лигурия е създаден на същото място, където първият италиански ловец Дарио Гонзати загуби живота си при водолазна катастрофа през 1950 г. 2,5 м. висока бронзова статуя на Христос е на 10 м. дълбоко под морската повърхност и ежегодно привлича хиляди посетители, които искат да отдадат последната си почит на онези, които са посветили живота си на изследване на подводния свят и никога не са се отказали от тази изгаряща страст!

Христос приветства всички любители на гмуркането с протегнати ръце

скулптурата, посетена на мезита

Христовото подводно чудо

Джейсън Тейлър и неговите герои обитават океанското дъно от 2006 г.

Канкун Мексико и неговите забележителности

Воден свят – забавната игра на слънчева светлина и вода приканва цветните корали да танцуват

 красотата на природата

С течение на времето се създава уникален естетически ефект

невероятни форми и цветови комбинации

Скулптурите са изработени до най-малкия детайл, но последният и най-важен елемент е добавен от самата вода

интересни култури под вода

много интересна игра на светлина и вода

Героите на Тейлър предизвикаха много дискусии през последните години, тъй като изразяват различни горещи аспекти на нашето ежедневие

грандиозния музей под водата

По интересен и иновативен начин героите изразяват безбройните неотложни проблеми на нашето общество

английският скулптор и неговото изкуство

Поради своята изразителност, статуите предизвикват силни емоции у зрителя и го карат да се замисли за своя мироглед

силното послание на героите

Цифрите изглеждат замръзнали в мислите си

невероятно изкуство в Мексико

Воден свят – можете да се разпознаете в много от тях

направи снимка

Джейсън Тейлър и неговите шедьоври

открийте шедьоври под вода

подводният свят разкрива своите тайни

потопете се и открийте нов свят на водата

отидете под земята и открийте нов свят