В тази статия прочетете за най -високата планинска верига досега – Хималаите и различни факти за Хималаите. Разположено в сърцето на Южна Азия, името Хималаи означава „Обител на снега.” Хималайската планинска верига е гордостта и радостта както на тибетския, индийския и непалския народ! Знайте различните забавни факти за Хималаите в тази статия. Високи над 7200 метра и разпръснати в омагьосваща дъга от около 2400 километра, Хималаите се движат от запад на изток. Това отделя индийския субконтинент от Тибетското плато.

Гордостта и славата на Хималаите идват от първата и най -изумителната си черта, която е най -високият планински връх в света – Еверест. В продължение на векове красотата на Хималаите привлича посетители навсякъде, за да се насладят на изящното творение на тази природа. Представихме ви някои интересни факти за туризма в Хималаите. Мечта е на всеки планинар и пътешественик да изследва великолепната планинска верига и да достигне нейния зенит. Повечето индуси и будисти смятат Хималаите за свещени за своята религия. Колкото и интригуващи да са снежните върхове, ето някои интересни и удивителни факти за Хималаите.

Красиви и интересни факти за Хималаите в Индия:

1. Най -младата планинска верига:

факти за Хималаите

Разглеждайки фактите за хималайската планинска верига, можем да заключим, че тази 70 милиона години млада планинска верига, Хималаите, е една от най -младите планински вериги, които докосват краищата на страните от Непал, Тибет, Индия, Китай и Пакистан. Образувано от континентален сблъсък между индийската и евразийската тектонски плочи, тестове, проведени от геолози през годините, осигуриха постоянно движение на тази огромна планинска верига с около 20 мм годишно. Поради това непрекъснато движение целият хималайски регион е предразположен към земетресения, свлачища и трусове.

2. Обителта на снега:

факти за Хималаите

Като третото по големина находище на лед и сняг в света, Хималаите се съдържат от заснежените планини на Хималаите, като по -високите региони са покрити със сняг през цялата година. Около планинската верига са разположени около 15 000 ледници с размери до 70 километра. Те също действат като резервоар за прясна вода.

3. Енергична екология:

факти за Хималаите

Най -високите вериги са постоянно покрити с лед и сняг, докато основата на планините се радва на тропически климат. Разнообразието във височина, съчетано с валежите и почвените условия и разнообразните текстури позволяват на процъфтяват значителни растителни и животински видове. Има разнообразна растителност, варираща от тропически широколистни гори в подножието на планините до алпийски гори по -нагоре.

4. Хималайски реки:

факти за Хималаите

Най -изумителният факт за реките тук е, че се казва, че те са дори по -стари от планинските върхове! Трите големи реки на азиатския континент: реките Инд, Яндзъ и Ганг-Брахмапутра наистина произхождат от Хималаите.

5. Връх Еверест:

Новозеландецът Едмънд Хилари и алпинистът от шерпите Тенцинг Норгай на 29 май 1953 г. се изкачиха на най -високия връх в света на 29 029 фута, първи постигнали този подвиг. Колкото и да е привлекателен, връх Еверест също се оказа смъртоносен, като отне живота на приблизително 150 души в неуспешния им стремеж да достигнат върха на тази безумно висока планина!

6. Дивата природа на Хималаите:

факти за Хималаите

Хималаите са дом на много животни. Най -забележителната от тях е тибетската синя мечка, която на дължина от 6 до 7 фута е най -голямата и най -рядката в света по рода си. Също така, домът на снежния леопард, Хималаите предлагат идеално местообитание на тези високопланински жители. Подножието на Хималаите изобилства с различни сортове елени, диви кози и овце, от които Великата тибетска овца е една от най -големите диви породи в света. Достига дължина от 4 до 4 и 1/2 фута.

7. Наименуване на Еверест:

Непалското местно име за Хималаите е „Samgarmatha“, което означава Богиня на Вселената или „Челото на небето“. Тибетците – „Chomolungma“. И накрая, връх Еверест е кръстен от сър Андрю Уо в чест на своя предшественик, полковник сър Джордж Еверест, който е бил уелски инспектор от Индия в началото до средата на XIX век.

8. Суверен в Непал:

Суверен в Непал

Непал е почти изцяло обхванат от Хималаите, които заемат почти 3/4 от територията на страната. Сред 15 -те най -високи върха в света, Непал съдържа 9 от тях, които надвишават 6000 метра височина.

9. Големите Хималаи:

Голямата Хималаи

Големите Хималаи се наричат ​​най -високата зона в Хималаите. Това е един от най-недостъпните райони в света поради своята обширна линия от снежни върхове и внушаваща страхопочитание височина, която надхвърля 20 000 фута!

Често задавани въпроси и отговори:

1. Какво е значението на Хималаите?

Хималаите помагат за ограничаване на валежите в индийския субконтинент и това прави района малко влажен. Този климат е изключително подходящ за различни форми на живот там!

2. Каква е температурата на Хималаите през този ден?

Климатът на Хималаите варира от тропическа среда до алпийски климат. Климатът на Хималаите е повлиян до голяма степен от индийския мусон, който посещава Хималаите от средата на юни до края на септември. Източният край на Хималаите и западните Хималаи са склонни да стават все по -сухи и по -сухи за по -малкия ефект на мусона. Южната страна на планината има зелен и влажен климат, докато северната страна е много по -топла и суха поради липсата на дъжд в сравнение.

3. Какви са някои от изтъкнатите физически черти на Хималаите?

Четиринадесет върха надвишават 8000 метра височина в Хималайските вериги.

Това са:

 • Еверест (8848 метра)
 • Годуин Остин (8611 метра)
 • Канченджанга (8586 метра)
 • Лхотце (8516 метра)
 • Макалу (8463 метра)
 • Чо Ою (8201 метра)
 • Dhaulagiri (8167 метра)
 • Манаслу (8163 метра)
 • Нанга Парбат (8125 метра)
 • Анапурна (8091 метра)
 • Гашербрум I (8068 метра)
 • Широк връх (8047 метра)
 • Гашербрум II (8035 метра)
 • Шиша Пангма (8013 метра).

Има още тридесет и шест планини над 7200 метра над морското равнище, но очевидно не можем да ги включим иначе списъкът ще бъде твърде дълъг! Това са някои интригуващи факти за хималайските планини за деца.

Хималаите са чудесно място за посещение, ако сте почитатели на планинските вериги и дивата природа. Хималайските факти за дете доказват, че дори децата могат да посетят това място. Те са задължителни за авантюристи и туристи и са еднакво естетични за хората, които искат спокойствие и утеха в живота. Ако посетите това райско място, моля, разкажете ни за опита си там. Споделяйте отзивите си. Надяваме се, че сте намерили нашите факти за полезни и ви пожелаваме успех за вашите приключения в тези величествени планини! Кажете ни, ако имате някаква обратна връзка за нас.