Een traditionele rangoli is gemaakt van een breed scala aan materialen zoals kolampoeder, gulal, voller aarde enz. Als het verkrijgen van de materialen echter gemakkelijk is, wat is dan beter dan de eenvoudige rijst? Rangoli-ontwerpen met rijst variëren van semi-permanente tot tijdelijke rangolis.

Mooie Rangoli-ontwerpen met rijst:

Hieronder staan ​​​​enkele van de beste rangoli-patronen met rijst.

Rangoli-ontwerpen met rijst

Dit is het meest ideale patroon voor de ingang van het huis. De geleidelijk naar buiten bewegende concentrische cirkels symboliseren de positieve sfeer die uit het huis zelf komt. De lege ruimtes tussen de concentrische cirkels zijn afwisselend gevuld met warme en koele kleuren. De randen en de ruimtes ertussen zijn ingewikkeld ontworpen om miniatuurpatronen te hebben. Op de buitenste halve cirkel zijn kleinere cirkels geplaatst die het Rangoli-ontwerp een richtinggevend kenmerk geven.

Rangoli met rijst voor Diwali

Dit is een voorbeeld van een bloemenrangoli-patroon. Het ontwerp is exclusief gemaakt voor de gelegenheid van Diwali. Een dubbellaags dik bloemblad is volledig gevuld met gekleurde rijst, voornamelijk blauw en violet. Bovendien is er een eenvoudig ontwerp gepresenteerd. Het midden bevat het symbool Om. Dit ontwerp is bij uitstek geschikt voor het midden van een kamer.

Bloemen Rangoli met Rijst

Dit bloemendessin implementeert gekleurde rijst en kaf. Met een centrale Diya wordt de charme van het ontwerp versterkt door het gebruik van kleine geslepen spiegels en parels.

Rangoli met rijst 4

Dit is misschien wel het meest simplistische ontwerp van een rangoli met rijst qua decoratie. Het ontwerp zelf is echter behoorlijk ingewikkeld. Dit ontwerp is populair onder de naam Alpana. Het is het populairst in West-Bengalen en is volledig gemaakt met behulp van rijstpoeder. In wezen een bloemmotief, de voeten in het midden van het patroon symboliseren de voeten van de godin Lakshmi, aangezien Alpana vooral populair is tijdens de Lakshmi-puja in West-Bengalen. Dit type rangoli met rijst is een symbool van zuiverheid en soberheid.

Rangoli met rijst 3

In wezen een spiraalvormig ontwerp, zijn de randen van de spiraal in overgang gekleurd met een donkerdere tint aan de buitenkant en een steeds lichtere tint naar het midden van het ontwerp. De grote centrale cirkel bevat op het snijpunt acht vierkanten die afwisselend geel en oranje gekleurd zijn. Dit is een typisch voorbeeld van Kolam, zeer populair in Zuid-India tijdens Pongal en Onam.

Diya Rangoli met rijst

In tegenstelling tot de vorige rangolis met rijst, implementeert dit ontwerp een vierkante basis. Het gebruik van kleuren is beperkt tot enkele gedurfde. Samen met gekleurde rijst is Gulal gebruikt om een ​​matte finish te creëren. In het midden staat een sierpot, verfraaid met kleine Diya’s. Vier Diya’s sieren de vier hoeken van het plein en symboliseren de verspreiding van licht in vier richtingen.

Pauw Rangoli met rijst

Visueel hebben pauwen de meest kleurrijke veren onder vogels. Het is om deze reden dat deze Rangoli de geest van feest viert met het thema van een pauw. Deze Rangoli maakt gebruik van de zeven basisgekleurde rijst om het thema tot leven te brengen. Bij dit ontwerp moeten de kleuren nauwkeuriger worden verdeeld vanwege het gebruik van meerdere tinten gekleurde rijst.

Rangoli met rijst 8

Misschien wel de meest ingewikkelde van deze ontwerpen, deze rangoli met rijst vereist een groot gebied en een groep mensen om het ontwerp te maken. Vier bladachtige structuren komen voort uit een centraal cirkelvormig patroon met prachtige ontwerpen. Dit ontwerp is bij uitstek geschikt voor plaatsen met een grote groep mensen.

Rangoli met rijst 9

Dit ontwerp is het meest geschikt voor een cultureel programma, zoals blijkt uit het thema. Een vrouw die een traditionele dans uitvoert, rechtvaardigt het thema.

Elk ontwerp van Rangoli op basis van rijst is uniek in die zin dat het de gelegenheid meer betekent dan alleen maar een kunstwerk te zijn. In ware zin houdt het echter levendig de traditionele heiligheid van India in stand.