Косата ви е отпусната и слаба? Счупва ли се и лесно ли пада? Може да имате ниско съдържание на аминокиселини! Докато обикновено се фокусираме върху желязото, витамините и хранителните вещества, ролята на аминокиселините за растежа на косата е по-малко известна за нас. Те се наричат ​​градивни елементи на косата, които са от решаващо значение за поддържане на здрава и обемна грива.

В тази статия ще разкрием имената на есенциалните аминокиселини, необходими на косата ви, и също така ще разберем как всяка от тях допринася за растежа на косата. Но преди това нека да разберем връзката между аминокиселините и човешката коса.

Какво представляват аминокиселините и как са от полза за косата ни?

За да разберем дали аминокиселините са полезни за косата, трябва да разберем какви са тези агенти. Косата ни до голяма степен се състои от протеин, наречен кератин. Липсата или намалените нива на този агент могат да разрушат структурата на косата ви и да причинят косопад поради накъсвания. Кератинът се състои от аминокиселини, които могат да се набавят от различни храни и добавки. Тези хранителни вещества играят решаваща роля за укрепване на косата, подобряване на нейната еластичност и също така помагат за по -добро кръвообращение. По този начин предотвратяват загубата на коса поради увреждане.

Аминокиселини за растеж на косата

Топ 6 аминокиселини за растежа на косата:

Аминокиселините се разделят на две групи-основни и несъществени. Основните аминокиселини са тези, които не могат да бъдат генерирани от организма и трябва да бъдат получени от външни източници. Несъществените аминокиселини могат да се произвеждат вътрешно от други хранителни вещества. Сред тях някои аминокиселини са от решаващо значение за растежа на косата. Ето подробности:

1. Глутамин:

Глутаминът е една от ключовите аминокиселини, която допринася за стабилния растеж на косата при хората. Въпреки че се произвежда естествено от тялото, производството постепенно намалява с възрастта. Това е причината скоростта, с която расте косата ни, се забавя при хората на средна и по-възрастна възраст. Препоръчва се да се увеличи приемът на протеинови храни като яйца, зеленчуци, леща и т.н., за да се балансират нивата на глутамин.

2. Цистеин:

Цистеинът е незаменима аминокиселина, която трябва да се извлича от външни източници. Той е отговорен за изграждането на повърхността на косата и подобряването на нейната еластичност. Тази аминокиселина играе ключова роля в снабдяването на сярата с вашите клетки на косата, която е основен компонент на кератина. За да постигнете по -дълга и здрава коса, трябва да увеличите нивата на цистеин, като консумирате храни като броколи, пиле, мляко, кисело мляко и др..,

3. Метионин:

Метионинът е естествен антиоксидант, който може да се бори със свободните радикали, които водят до оксидативен стрес на вашите клетки на косата. Той помага за изграждането на повърхността на косата ви, като подпомага образуването на колаген. Метионинът също може да позволи по -добро кръвоснабдяване на вашите фоликули. Някои важни източници на тази аминокиселина са риба, яйца, зърнени храни, сусам и др.,

4. Лизин:

За да се постигне здрава, подскачаща коса, колагенът е абсолютно необходим. Това е вид протеин, който прави косата ви еластична и силна. Лизинът е много важен за производството на колаген, за да придаде правилната форма и обем на вашите нишки. Дефицитът на тази аминокиселина може да доведе до отслабване на косата и в крайна сметка до косопад. В такива случаи е препоръчително да се използват външни добавки за косопад, заедно с храни като месо, леща, ядки, спирулина и др..,

5. Аргинин:

Аргининът е полу-незаменима аминокиселина, което означава, че се произвежда естествено от организма и при някои условия може да са необходими външни добавки. Аргининът може да насърчи по -доброто кръвообращение в нишките на косата, за скалпа да абсорбира по -добре всички жизненоважни хранителни вещества. Проучванията също така разкриват, че тази аминокиселина може да предпази косата ви от увреждане, дължащо се на химически обработки и избелване. Естествените източници на този агент са червеното месо, ядките и млечните продукти.

6. Тирозин:

Смята се, че тирозинът е антисивяща аминокиселина, която може да защити естествения цвят на косата ви. Тя се синтезира от тялото от друга аминокиселина, наречена фенилаланин. Също така, облекчавайки стреса и депресията, той контролира ненормалното падане на косата, свързано с разстройства на настроението. Този агент може да бъде получен от изкуствени добавки или от млечни продукти като сирене, пуйка, риба и др.,

Сега, след като сте разбрали значението на аминокиселините за вашата коса, е време да се съсредоточите върху хранителните вещества. Включете много естествени храни, които покриват всички гореспоменати аминокиселини. Ако имате работа с хронични заболявания или дългосрочни лекарства, които влияят на аборта или производството им, трябва да използвате добавки. Консултирайте се с Вашия лекар относно търговските наименования и ограниченията на дозата, за да се насладите на лъскави кичури!