Косата е много забележителна черта на нашето тяло със свой индивидуален характер. Няма съмнение, че и мъжете, и жените желаят еднакво красива и здрава коса. За съжаление замърсяването, стресът и вредният начин на живот увреждат косата ни по различни начини. Не е чудно, че индустрията за грижа за косата днес е бизнес с милиарди долари; в същото време тези натоварени с химикали продукти водят до вредни ефекти върху косата и тялото. В този сценарий аюрведичните лечения за растеж на коса и косопад намират популярност заради високата си ефективност и безопасни резултати.

Аюрведични средства за растеж на косата & amp; Косопад

Аюрведа е 5000-годишна медицинска наука в древна Индия, която използва растителни компоненти за лечение на различни заболявания. Системата на Аюрведа третира първопричината за заболяването, отколкото да се справя с повърхностните симптоми, което я прави най -ефективното медицинско лечение в света. Според аюрведическата система за грижа за косата, проблемите с косата са резултат от дисбаланси, причинени в организма поради различни фактори като неподходяща диета, стрес, вредна среда и т.н..

Нека разгледаме дошата или енергийния състав на тялото, причините за проблемите с косата и някои основни аюрведични средства за косопад.

Доши в Аюрведа:

Според аюрведичната наука тялото се управлява от три доши, а именно Вата, питта и Капха. Всеки дисбаланс в тези доши създава заболяване или разстройство в тялото, включително косопад. Има много причини за косопад при човек, за да разберем какво го причинява, трябва да разберем тялото и неговия дисбаланс. Тъй като типът на тялото и дисбалансът се променят от човек на човек, причината за падането на косата и нейният аюрведичен метод на лечение също се променят. Нека разгледаме трите доши по -подробно, по отношение на косопада:

1. Вата Доша:

Вата доша представлява въздушни и космически елементи в тялото. Той е отговорен за движението и жизнеността в тялото. Когато Вата доша е в баланс, косата расте бързо, изглежда тънка и е права или къдрава. Когато е дисбалансиран, той става сух, къдрав и непокорен с накъсани краища и косата може да стане тънка, да се счупи или да падне. Вата дисбалансът е свързан с хранителни дефицити и недостатъчно производство на естествени масла, които правят скалпа и косата сухи и недохранени.

2. Пита Доша:

Пита Доша представлява огнения елемент в тялото и отговаря за всички метаболитни дейности в организма. Когато Питта доша е в баланс, косата е мека, средна по дебелина и права. Когато е дисбалансиран, това води до падане на косата, оплешивяване, преждевременно побеляване, проблеми на скалпа като дразнене и възпаление. Дисбалансът на Пита се харесва при възпаление в тялото. Това възпаление може да увреди космените фоликули и корените, а също така да повлияе на производството на космени протеини и меланин.

3. Капха Доша:

Кафа доша представлява водните и земните елементи в тялото и е отговорен за стабилността и силата в тялото. Когато Кафа доша е в баланс, косата расте бързо, гъста, блестяща и блестяща. Когато тя е дисбалансирана, косата става мазна и безжизнена. Дисбалансът на Кафа е свързан с прекомерното производство на естествени масла, пот и натрупване на токсини в тялото, което прави скалпа мазен и токсичен за правилния растеж на косата.

Така че, според аюрведическата концепция, излишният дисбаланс на питта доша е причина за изтъняване на косата, падане на косата и оплешивяване. Дисбалансът на пита създава излишна топлина в тялото, причинявайки киселинност, обриви, гняв, стрес, тревожност и др. Известно е, че прекомерният прием на мазни и пикантни храни, горещите климатични условия, консумацията на месо, алкохол и пушенето влошават питата. Вата доша също причинява падане на косата и накъсване на косата поради лошия хранителен обхват до космените фоликули и косата.

Аюрведични средства за растеж на косата:

Различни фактори като хормонален дисбаланс, заболявания в тялото, висока температура, някои лекарства, емоционален и психически стрес и др. Предизвикват дисбаланси в питта и вата доши. Аюрведичното лечение лекува и подмладява телесните тъкани и системи, които влияят върху растежа на косата и здравето на косата. Нека разгледаме различните средства за лечение на косопад за Аюрведа.

1. Ашваганда:

Ашваганда е една от най -полезните аюрведични билки за косопад. Той има високи антиоксидантни свойства, които изхвърлят токсините в клетките на скалпа и засилват кръвообращението, като по този начин стимулират космените фоликули за растежа на косата. Той също така поддържа скалпа здрав и контролира проблемите на скалпа като пърхот. Свойствата на Ashwagandha са много ефективни при контролиране на хормона кортизол, който е отговорен за косопада и бавния растеж на косата, когато се секретира в излишък. Той също така лекува преждевременното посивяване, като стимулира производството на меланин. Ашваганда често се консумира вътрешно, за да успокои влошената пита и да балансира питта доша.

Съставки:

 • Три супени лъжици сушен прах Ашваганда.
 • Три супени лъжици сушен прах Amla.
 • Шест супени лъжици вода.

Време за подготовка: 25 минути.

Указания за употреба:

 • Смесете добре всички посочени съставки, за да образувате гладка паста.
 • Нанесете тази паста върху скалпа, като внимателно масажирате скалпа, покрийте и косата от корена до върха.
 • Оставете го да действа 30 минути.
 • Измийте с топла вода и мек билков шампоан.

Честота на използване: Три пъти седмично.

2. Bhringraj:

Bhringraj, както означава името, се счита за „краля на билките“ в Аюрведа. Успокоява нервната система и дава отлични ползи за тялото и косата. Тази билка се използва широко в аюрведични препарати за лечение на косопад и премахва оплешивяването. Маслото Bhringraj е ефективно аюрведично масло за коса, което се използва широко в масажи на скалпа за възстановяване на косата и подобряване на съня. Установено е, че лекува безсънието, като успокоява нервите и ума.

Съставки:

 • Шест супени лъжици прах Bhringraj или шепа пресни листа Bhringraj.
 • Вода според нуждите.

Време за подготовка: 20 минути.

Указания за употреба:

 • Смесете листата Bhringraj с достатъчно вода, за да образувате гладка паста.
 • Ако не можете да намерите листата на Bhringraj, можете да използвате изсушен Bhringraj на прах и да го смесите с достатъчно вода, за да образувате гладка паста.
 • Нанесете пастата върху скалпа, като внимателно масажирате скалпа, покрийте и косата от корена до върха.
 • Оставете го да действа 30 минути.
 • Измийте с мек билков шампоан.

Честота на използване: Три пъти седмично

3. Шикакай:

Shikakai, което означава „плод за коса“, се използва широко като измиване на коса в Аюрведа заради ефективните си почистващи свойства. Той е с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат за подобряване на здравето на скалпа и увеличават кръвообращението в скалпа. Това помага за стимулиране на космените фоликули и подпомага растежа на косата. Той помага за балансиране на естествените масла в скалпа и за лечение на състояния на скалпа като пърхот, сърбящ скалп и др. Аюрведичната пудра Shikakai е много добър балсам и прави косата гладка и мека.

Съставки:

 • Шест супени лъжици сушен прах Шикакай.
 • Вода, според изискванията.

Време за подготовка: 20 минути.

Указания за употреба:

 • Смесете Shikakai с вода, за да образувате гладка паста.
 • Изплакнете косата си и използвайте горната смес като шампоан.
 • Внимателно масажирайте скалпа, докато образува лека пяна.
 • Измийте с вода.
 • Повторете, ако е необходимо.

Честота на използване: Три пъти седмично.

4. Аюрведичен лек на Neem за растеж на косата:

Нимът е много важна съставка в Аюрведа, тъй като има отлични антибактериални и противогъбични свойства. За здрав и бърз растеж на косата, космените фоликули и корените трябва да са здрави и чисти. Нездравословни състояния на скалпа като пърхот, екзема, псориазис, мазен скалп, сух и сърбящ скалп и др. Засягат космените фоликули и корените, което води до падане на косата и лош растеж на косата. Neem помага при лечение на състояния на скалпа и прави скалпа здрав и чист. Той помага за подобряване на кръвообращението в скалпа и укрепва космените фоликули и корените, като по този начин насърчава растежа на косата.

Съставки:

 • Шест супени лъжици сушен прах от ним.
 • Вода, според изискванията.

Време за подготовка: 20 минути.

Указания за употреба:

 • Смесете нима на прах във вода, за да получите гладка паста.
 • Нанесете пастата от neem върху скалпа и косата старателно.
 • Внимателно масажирайте скалпа.
 • Оставете го да действа 30 минути.
 • Измийте с мек билков шампоан.

Честота на използване: Три пъти седмично.

5. Аюрведично лечение на Reetha за косопад:

Reetha е друга популярна съставка на Аюрведа, използвана като измиване на коса от векове. Това почиства скалпа и косата от мазнини, замърсявания и други замърсители, като ги прави чисти и здрави. Той прави скалпа здрав и засилва кръвообращението, като по този начин насърчава растежа на косата. Освен това прави косата гладка, копринена и блестяща. Това също е много нежно, така че може да се използва като редовно измиване на косата, без да се притеснявате за изчерпване на естествените масла по скалпа.

Съставки:

 • Четвърт чаша реета или сапунени ядки.
 • Две чаши вода.

Време за подготовка: 40 минути.

Указания за употреба:

 • Натрошете сапунените ядки и ги накиснете в топла вода.
 • Оставете го за една нощ.
 • На сутринта кипете сместа за 10-15 минути.
 • Оставете да се охлади.
 • Прецедете го и съберете водата.
 • Използвайте тази вода за измиване на косата, като излеете водата върху скалпа и леко разтривате скалпа.
 • Масажирайте скалпа, докато образува лека пяна.
 • Измийте с прясна вода.
 • Повторете, ако е необходимо.

Честота на използване: Три пъти седмично или редуващи се дни като редовно измиване на косата.

6. Амла:

Amla е богата на витамин С, желязо, мастни киселини, каротин, галова киселина и антиоксиданти. Това е широко използвана съставка за грижа за косата в Аюрведа за лечение на косопад и преждевременно побеляване. Мастните киселини подхранват и укрепват космените фоликули и косата, което се бори с падането на косата. Желязото, каротинът, антиоксидантите и галовата киселина помагат за дълбоко почистване на скалпа и корените на косата и стимулират кръвообращението по скалпа. Това помага за ефективно насърчаване на растежа на косата. Amla също помага при лечение на състояния на скалпа като пърхот, сърбящ и люспест скалп и др.

Съставки:

 • Шест супени лъжици Amla на прах.
 • Вода, според изискванията.

Време за подготовка: 30 минути.

Указания за употреба:

 • Смесете Amla прах и вода, за да образувате гладка паста.
 • Нанесете старателно тази паста върху скалпа и косата.
 • Внимателно масажирайте скалпа, като се уверите, че сместа се абсорбира добре.
 • Оставете го да действа 30 минути.
 • Измийте с мек билков шампоан.

Честота на използване: Три пъти седмично.

7. Брахми:

Брахми е друго важно лекарство в Аюрведа. Това помага за успокояване и успокояване на нервите. Охлажда ума и помага за подмладяване на скалпа и косата. Успокоява влошената пита и предотвратява ефективно побелялата коса и падането на косата. И засилва кръвообращението на скалпа и космените фоликули, подпомагайки растежа на косата. Освен това прави косата лъскава.

Съставки:

 • 2 супени лъжици сушен брами на прах.
 • Две супени лъжици сушен прах Amla.
 • Две супени лъжици сушен прах Ашваганда.
 • Половин чаша кисело мляко.

Време за подготовка: 30 минути.

Указания за употреба:

 • Смесете всички посочени съставки до получаване на гладка паста.
 • Нанесете пастата внимателно върху скалпа, покрийте косата от корена до върха.
 • Внимателно масажирайте скалпа.
 • Оставете го за един час.
 • Измийте с мек билков шампоан.

Честота на използване: Три пъти седмично.

8. Мети:

Семената на мети или сминдух са друг ефективен лек за проблеми с косата. Methi помага за подобряване на здравето на скалпа и за лечение на състояния на скалпа като пърхот, бактериални инфекции и др. Повишава растежа на косата чрез увеличаване на кръвообращението в скалпа. Това е много ефективно средство за възстановяване на увредените космени фоликули и подпомагане на растежа на косата. Methi също придава блясък и блясък на косата.

Съставки:

 • Четири супени лъжици мети.
 • Вода, според изискванията.

Време за подготовка: 30 минути.

Указания за употреба:

 • Накиснете семената на мети в достатъчно вода за една нощ.
 • Смесете напоените семена мети, за да образувате гладка паста.
 • Нанесете старателно тази паста върху скалпа, покрийте и косата от корена до върха.
 • Внимателно масажирайте скалпа.
 • Оставете го да действа 30 минути.
 • Измийте с мек билков шампоан.

Честота на използване: Два пъти седмично.

9. Кокос:

Терапията с кокосово масло и кокосово мляко са едно от най -добрите аюрведични лечения за косопад и растеж. Есенциалните мазнини, мастни киселини и протеини, присъстващи в кокосовия орех, помагат за подхранването на космените клетки и космените фоликули, като по този начин предотвратяват косопада. Кокосът е с високо антибактериално и противогъбично действие, което помага за подобряване на кръвообращението в скалпа, като елиминира свободните радикали и стимулира растежа на косата. Редовният масаж на скалпа с кокосово масло дава много ефективни резултати за предотвратяване на падането на косата и насърчаване на растежа на косата.

Съставки:

 • Прясно кокосово мляко, ако е необходимо.
 • Една супена лъжица мети на прах.
 • Половин чаена лъжичка черен пипер на прах.

Време за подготовка: 30 минути

Указания за употреба:

 • Разбъркайте старателно всички съставки.
 • Нанесете тази смес върху скалпа старателно, покрийте и косата от корена до върха.
 • Внимателно масажирайте скалпа.
 • Оставете го да действа 30 минути.
 • Измийте с мек билков шампоан.

Честота на използване: Три пъти седмично.

Предписани аюрведични процедури за начин на живот

Въпреки че локалното приложение на аюрведични средства е много ефективно при лечение на проблеми с косата, Аюрведа силно препоръчва системни практики в начина на живот за подобряване на здравето на тялото и косата. Нека да разгледаме някои процедури за здравословен аюрведичен начин на живот за лечение на проблеми с косата:

 1. Диетата играе жизненоважна роля в борбата с проблемите с косата. Аюрведа силно препоръчва включването на пресни плодове, сурови зеленчуци и охлаждащи храни в ежедневната диета.
 2. Стресът е една от причините за падане на косата номер едно. Достатъчният сън и медитацията помагат за успокояване на ума и нервите и значително помагат за контролиране на падането на косата и други проблеми с косата.
 3. Масажите на скалпа с брами, бхринджар, кокосово масло или масло от амла трябва да се правят редовно
 4. Избягвайте алкохол, пушене, ферментирали и кисели храни, пържени и прекалено солени храни, тъй като те увеличават питта доша
 5. Винаги консумирайте прясна и топла храна. Избягвайте преработената храна, тъй като тя влошава питата
 6. Отдайте се на леки упражнения или йога сутрин или вечер, когато атмосферата е хладна, избягвайте упражнения през деня, когато атмосферата е топла или гореща.
 7. Консумирайте алкални или сладки плодове и зеленчуци като диня, мускус, пъпеш, моркови, броколи, картофи, листни зеленчуци, ябълки, круши и т.н..
 8. Никога не мийте косата си с гореща вода, винаги използвайте хладка или студена вода.

Древните медицински техники са много ефективни при лечение на всяка болест без странични ефекти. Аюрведичните средства за косопад не само са насочени към здравето на косата, но и помагат за подмладяване на тъканите и клетките в тялото. Има редица фактори, които причиняват проблеми с косата. Правилният начин на живот за здрав дух и тяло помага за излекуване на много заболявания, включително проблеми с косата. Хормоналният дисбаланс и болестта могат да повлияят сериозно върху здравето на косата. Много е важно да се обърне внимание на нарушенията и заболяванията с правилното лечение с задълбочени изследвания.