Загубата на коса може да бъде болезнено преживяване, тъй като има вредни ефекти върху нашата увереност и външен вид. В стремежа си към лечение, ние променяме начина си на живот, започваме да се храним здравословно, изхвърляме химически продукти, отиваме на естествени лечения и т.н. Има по -дълбоки метаболитни функции на тялото, които също влияят върху здравето на косата. Биотинът е хранително вещество, жизненоважно за растежа на косата, чийто дефицит причинява косопад.

Как да използвате биотин за растеж на косата

Нека разберем какво представлява биотинът, неговата роля в нашето тяло и различните начини за използването му за растежа на косата.

Дефицитът на биотин причинява косопад?

Биотинът е витамин от група В и водоразтворим се нарича още витамин Н или витамин В7. Той играе жизненоважна роля за улесняване на няколко метаболитни процеса в организма. Някои ензими в нашето тяло се нуждаят от биотин, за да разграждат въглехидратите и мазнините до глюкоза. Както всички знаем, всяка клетка в тялото ни се нуждае от глюкоза за поддържане. Биотинът също влияе върху синтеза на протеини от аминокиселини като кератин. Кератинът е жизненоважен компонент, който съставлява косата, кожата и ноктите; 90% от косата се състои от кератин. Ако кератинът не се синтезира достатъчно, той влияе върху растежа на косата и растежа на косата. Така че, когато биотинът е дефицитен, производството на кератин намалява, което води до загуба на коса или алопеция, изтъняване на косата.

Има различни причини за недостиг на биотин като неадекватна диета и генетични нарушения, които влияят върху метаболизма на биотина, здравословни състояния, които влияят на чревната флора при производството на биотин, някои лекарства, консумация на алкохол, пушене и т.н..

Количеството биотин, от което се нуждаем на ден, варира в зависимост от възрастта. Таблицата по -долу показва препоръчителните средни дневни нужди от биотин в микрограми.

Препоръчителен прием на биотин:

 • Раждане до 6 месеца – 5 mcg/ден.
 • Бебета (7-12 месеца)-6 мкг/ден.
 • Малки деца (1-3 години)-8 мкг/ден.
 • Деца (4-8 години)-12 mcg/ден.
 • Деца (9-13 години)-20 мкг/ден.
 • Тийнейджъри (14-18 години)-25 мкг/ден.
 • Възрастни (19+ години) – 30 mcg/ден.
 • Бременни тийнейджъри и жени – 30 мкг/ден.
 • Тийнейджъри и жени, които кърмят – 35 мкг/ден.

Ползите от биотина:

Биотинът помага на тялото да изпълнява някои важни функции и да поддържа различни системи в тялото здрави, като храносмилателната система, нервната система и др. Нека разгледаме някои ключови ползи от биотина за поддържане на здравето на нашето тяло:

1. Здраве на косата, ноктите и кожата:

Биотинът е свързан с развитието на косата, кожата и ноктите. Той е жизненоважен за производството на кератин, протеин, който придава структура на косата, ноктите и кожата. Всеки дефицит на биотин води до косопад, чуплива, слаба коса, тънка коса, чупливи нокти, кожни инфекции, кожни обриви и т.н..

2. Помощ при метаболизма:

Биотинът играе важна роля в ръководенето на различни метаболитни процеси, които създават енергия. Различни ензими в нашето тяло се нуждаят от биотин, за да произвежда глюкоза от въглехидрати, мазнини и аминокиселини. Той също така помага за разграждането на много жизненоважни аминокиселини за производство на енергия. Той също така играе много важна роля в синтеза на мастни киселини.

3. Поддържа бременност и кърмене:

Бременните и кърмещите жени се нуждаят от по -високи нива на енергия, така че хранителните вещества се изразходват по -бързо, отколкото в други периоди. През това време биотинът се изчерпва по -бързо. Ниските нива на биотин по време на бременност могат да доведат до вродени дефекти при неродените деца. Затова е много важно през тези периоди да се консумират храни или добавки, богати на биотин.

4. Помага за справяне с множествената склероза:

Множествената склероза е автоимунно заболяване, при което защитната обвивка на определени нервни влакна е повредена. Това защитно покритие се състои от миелин, богат на липиди компонент. Биотинът помага за производството на миелин. Консумацията на биотин може да помогне на пациентите с МС да управляват по -добре заболяването си.

5. Помага в управлението на диабета:

Диабетът е метаболитно заболяване, при което функционалността на инсулина е нарушена, което води до по -високи нива на кръвната захар. Някои изследвания казват, че хората с диабет имат по -ниски нива на биотин, така че биотиновите добавки за пациенти с диабет могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар.

6. Помощ в мозъчните функции:

Функционалността на мозъка зависи от провеждането на нервните импулси. Миелинът е изолационният слой около нервите, който улеснява ефективно предаването на електрическите импулси заедно с нервните клетки. Биотинът помага при производството на миелин, така че изчерпаните нива на биотин могат да повлияят на познанието, паметта и други функции.

7. Защитава сърцето:

Биотинът помага за защита срещу възпаление, което засяга здравето на сърцето. Също така е полезно за понижаване на нивата на LDL или лошия холестерол, които причиняват сърдечни заболявания. Той помага за повишаване на нивата на HDL или добрия холестерол, които са полезни за организма.

Храни, богати на биотин:

Биотинът е водоразтворим; следователно, той не се задържа в тялото. Въпреки че тялото не синтезира биотин самостоятелно, чревните бактерии произвеждат биотин в нива, които обикновено са достатъчни за организма. Малки количества биотин се намират и в различни хранителни източници. Адекватният прием на храни, богати на биотин, винаги се препоръчва, тъй като биотинът е жизненоважно хранително вещество, което може да повлияе на цялостното здраве. Нека да разгледаме някои храни, богати на биотин.

 • Яйчен жълтък.
 • Дрожди.
 • Сирене.
 • Ядки.
 • Цели зърна.
 • Пшеничен зародиш.
 • Листни зеленчуци.
 • Бели гъби.
 • Соя и други бобови растения.
 • Банани.
 • Карфиол.
 • Моркови.
 • Домати.
 • Apple.
 • Маруля.

Месо от органи, като бъбреци или черен дроб.

Биотинови продукти за растеж на косата:

Сега, когато разбрахме колко важно е биотинът за лечение на косопад и стимулиране на растежа на косата, нека разгледаме различните популярни биотинови продукти, предлагани на пазара:

1. Карбамид Форте Биотин с висока мощност 10000mcg таблетки:

Най -добрият начин да се уверите, че тялото ви получава достатъчно количество биотин, е да приемате биотинови добавки всеки ден. Biotinova на Carbamide Forte е една от най -добрите биотинови добавки на пазара днес. Той твърди, че дава значителни резултати при лечението на косопад, кожен обрив, напукване на кожата, сухота, тънки, чупливи или меки нокти. Всяка таблетка Biotinova съдържа 10000 мкг биотин, препоръчителната доза добавка на биотин в световен мащаб; повечето добавки съдържат само 5000 мкг биотин. Той е без месо и яйца, така че може да се консумира от вегетарианци. Освен това не съдържа соя, мая и глутен, което го прави подходящ за хора, които имат алергии. Тази таблетка също не съдържа натриеви и рибни съставки. Това не е капсула, така че не се използва желатин.

 • Препоръчителната доза е една таблетка дневно със закуска.

2. Просто билков биотин 10000mcg:

Друга популярна добавка за биотин е Biotin от Simply Herbal. Тези високоефективни капсули от 10000 мкг са обогатени с калций и твърдят, че укрепват косата и насърчават растежа на косата, предотвратяват падането и изтъняването на косата. Те са добри и за чупливи и слаби нокти, за да ги направят по -силни и по -здрави. Те са много полезни за кожата, тъй като помагат за възстановяване на естествения блясък и блясък. Тези капсули са 100% безопасни и естествени и не съдържат ГМО, соя, млечни продукти и глутен; следователно може да се консумира от хора с алергии. Капсулите са изработени от мек гел, така че са без глутен и 100% вегетариански. Тези капсули са много ефективни при лечение на плешиви петна.

 • Препоръчителната доза е една капсула сутрин и една капсула вечер по време на хранене.

3. Kayos Naturals Biotin 10000 mcg:

Биотин от Kayos Naturals е течна биотинова добавка с висока ефективност от 10000 мкг. Тъй като е в течна форма, той осигурява най -висока абсорбция, добавките под формата на капсули или таблетки имат ниска абсорбция в организма, понякога само с 20%. Тази добавка гарантира ефективни резултати при лечение на косопад и насърчаване на растежа на косата. Той е много удобен за локално приложение върху лицето и косата, тъй като е в течна форма. Локалното приложение на витамини като биотин повишава тяхната ефективност. Може безопасно да се прилага върху скалпа за лечение на косопад при мъже и жени. Можете да използвате няколко капки от тази течност в опаковки за лице или маски за коса за изключително значими и бързи резултати. Всички продукти на Kayos Naturals са произведени в FSSAI и GMP сертифицирани единици, така че носят високи стандарти за качество.

 • Препоръчителната дневна доза е 1 ml на ден, смесена във вашия сок или смути. За локално приложение 1 ml може да се смеси в шампоан за коса или маска за коса. Ако искате да го използвате върху лицето си, 0,5 ml може да се смеси в маската за лице.

4. Биотинов шампоан Calla Naturals:

Биотиновият шампоан на Calla Natural твърди, че намалява косопада и стимулира по -здравия и по -дебел растеж на косата. Той също така помага в борбата с пърхота. Той е направен с чисти масла и е много безопасен, тъй като не съдържа вредни сулфати и парабени, които могат да увредят косата ви. Освен това не съдържа минерални масла. Освен биотин, той има редица други компоненти, които харесват хидролизиран колаген, студено преработено масло от жожоба, авокадо и слънчогледово масло, екстракти от семена от моркови и домати, екстракти от копринен протеин и овес, екстракт от алое вера и етерично масло от джинджифил. Тези естествени съставки са много полезни за косата и скалпа, тъй като лекуват пърхот, мазен скалп и инфекции. Те също са много ефективни за насърчаване на растежа на косата.

 • Тъй като шампоанът е естествен и мек, той може безопасно да се използва всеки ден.

Не е много лесно да се гарантира, че тялото ви получава достатъчно храна всеки ден. Витамините и минералите помагат на тялото ни да изпълнява важни функции, така че е от съществено значение да ги консумираме достатъчно, за да отговорим на изискванията на тялото ни. Ако използвате биотинови таблетки за здраве на косата и тялото, се препоръчва да изберете продуктите, които са направени от истински и естествени източници на храна, без токсини и пълнители. Има различни храни, богати на биотин, като яйца, пълнозърнести храни, месо, мляко и т.н..