Домашни средства за растеж на косата Масаж на главата

Нивото на релаксация, което можете да почувствате след добър масаж на главата, може да бъде неизмеримо. Масаж на главата за растеж на косата помага за подобряване на гъвкавостта на косата и облекчава напрежението. Това не само прави ума ви отпуснат; с редовен масаж на скалпа можете да се справите и с проблеми като тревожност, стрес и растеж на косата.

Кръвообращението в главата ви е значителната полза от масажа на скалпа. Това е причината тя да е част от много култури през историята. Ползите не се ограничават само до подмладяване или релаксация. Те са стъпка, която трябва да бъде включена в рутината ви за грижа за косата. Масажът на скалпа помага за защита и кондициониране на косата ви, като разпределя естествените масла в косата ви. Той също така помага за премахване на мъртвите кожни клетки и себум, като по този начин насърчава растежа на косата.

Какво е масаж на главата?

Масаж на главата

Стресът се е превърнал в неразделна част от живота ни. След дълъг уморителен ден, проста техника за масаж на главата помага за отпускане на ума заедно с повишена циркулация. Той е полезен за намаляване на стреса, като по този начин ви позволява да се отпуснете. Масажирането с върховете на пръстите ви е начинът, по който обикновено можете да направите масаж, но с включване на всяко масло може да се добави според предпочитанията. Налични са някои устройства, които имитират действието на върховете на пръстите.

Как масажът на скалпа помага за растежа на косата?

Изследване, направено през 2016 г. (1) показа значително подобрение в растежа на косата с масаж на главата, което се доказва допълнително от самооценявано проучване, направено през 2019 г. (2). Масажирането на скалпа помага за растежа на косата, когато се прави редовно. Той помага за стимулиране на кръвообращението, подхранвайки корените на косата ви. С масаж на скалпа клетките във вашите космени фоликули се разтягат, което увеличава дебелината на косата ви. Това разтягане насърчава растежа на косата чрез разширяване на кръвоносните съдове. Въпреки че има нужда от повече изследвания в този аспект, наличните проучвания показват обещаващи резултати.

Как да масажирате скалпа:

Масажът на скалпа може да бъде изключително релаксиращ и може да се направи и в уюта на вашия дом. Ето списък на техники за масаж на скалпа за растеж на косата, които можете да адаптирате:

1. Традиционен масаж на скалпа:

Използването на върховете на пръстите е основната характеристика на традиционния масаж на скалпа. Можете да го направите сами в дома си или да се консултирате с професионалист за много по -терапевтично изживяване. Продължителността на масажа играе съществена роля при определяне на цената на масажа, ако посещавате масажист. Това е един от най -добрите начини за масаж на скалпа за растеж на косата.

Процедура:

 • Трябва да прилагате лек до среден натиск с върховете на пръстите си върху скалпа.
 • Масажирайте главата си, като въртите върховете на пръстите си в кръг.
 • Бавно покрийте равномерно всички области на главата си.
 • Изпълнявайте тази рутина възможно най -много пъти на ден в продължение на пет минути.

2. Масаж с етерични масла:

Етеричните масла имат видно място при осигуряването на благоприятни ефекти при редица здравословни проблеми. Те се използват от десетилетия в алтернативните лекарства и бързо набират популярност. Въпреки че етеричните масла могат да се използват за ежедневен масаж на главата за растеж на косата (3) (4), е необходимо да се уверите, че нямате алергия към избраното масло. Ето списък на етеричните масла, които можете да използвате:

 • Масло от лавандула.
 • Ментово масло.
 • Масло от кедър.
 • Масло от розмарин.
 • Масло от мащерка.
 • Масло от лимонена трева.
 • Масло от градински чай.
 • Масло от чаено дърво.

Процедура:

 • Вземете малка купа и добавете една до две капки етерично масло по ваш избор и го смесете с лъжица кокосово масло като носител.
 • Смесете добре и двете масла.
 • Нанесете сместа върху скалпа си и кръгообразно погалете скалпа с върховете на пръстите си.
 • Разпределете маслото равномерно около главата си.

Внимание: Уверете се, че нямате алергия към етеричното масло, което сте избрали, като направите пластир тест, преди да го приложите върху скалпа.

3. Масаж с четки и инструменти:

Въпреки че много хора препоръчват ръчно използване на върховете на пръстите за масаж, използването на четка или инструмент по време на масаж на скалпа може да стимулира притока на кръв, което води до ефективен растеж на косата. Тези инструменти или четки подхранват косата ви с всички необходими хранителни вещества от корените. Процедурата е много подобна на традиционната масажна техника; единствената разлика е, че върховете на пръстите ви се заменят с четка за масаж на скалпа.

4. Масаж по време на измиване:

Това е една от най -добрите техники за масаж на главата за насърчаване на растежа на косата, тъй като можете да я включите в ежедневието си, без да отделяте допълнителна минута. Масажът на скалпа по време на душ също може да бъде полезен и спестява време.

Процедура:

 • След като измиете косата си, нанесете шампоана по ваш избор и нежно масажирайте скалпа кръгообразно.
 • Продължете процеса поне пет минути.
 • Измийте косата си старателно.
 • Можете да повторите подобна процедура, като използвате и балсам.

Допълнителни грижи за растежа на косата:

Наред с добрия масаж на скалпа, можете ефективно да се грижите за косата си, като следвате тези прости съвети:

 • Опитайте да приемате хранителни добавки, ако имате някакви недостатъци, след като се консултирате с Вашия лекар. Загубата на коса може да бъде резултат от по -малко количество биотин, желязо и цинк.
 • Избягвайте да използвате продукти за коса, които са пълни с химикали, тъй като те могат да причинят накъсване на косата ви.
 • Консултирайте се с лекар, ако губите коса повече от обикновено, за да видите дали има някакво основно състояние като проблем с щитовидната жлеза.
 • Включете храни с цинк, витамин D, желязо, омега-3 мастни киселини, витамин С, които насърчават растежа на косата.
 • Бъдете нежни, докато четкате косата си.
 • Опитайте се да намалите използването на инструменти, които могат да увредят косата ви, като горещи преси за изправяне.
 • Горещата вода може да увреди косата ви, като премахнете естествените й масла; затова се опитайте да измиете косата си със студена вода.
 • Възпалените фоликули могат да бъдат резултат от прекалено често връзване на косата. Така че оставете косата си свободна.

Заключителни мисли:

Въпреки че няма сигурни доказателства, които показват, че масажът може да излекува косопада, много изследвания показват подобрение в растежа на косата с помощта на добър масаж на скалпа. Със съветите и техниките, предоставени в тази статия, масажът на главата за растежа на косата може да бъде полезен и отпускащ. Не забравяйте да се консултирате с лекар, ако косопадът ви е продължителен дори след използването на тези техники за масаж.

ЧЗВ:

1. Колко често трябва да правите масаж на главата за растеж на косата?

Включването на масаж на главата във вашето ежедневие възможно най -дълго може да бъде много полезно за растежа на косата. Въпреки че можете да масажирате скалпа си, когато искате да се отпуснете и да останете без стрес, се препоръчва да използвате масаж на скалпа поне три пъти на ден в продължение на пет минути.

2. Има ли възможност за косопад с масаж на главата?

Всеки човек губи средно по 100 косъма на ден. Все пак, няма възможност масажът на главата да причини загуба на коса, освен ако не е налице основно здравословно състояние, което да причини падането на косата.

3. Колко е необходим масаж на главата за растежа на косата?

Масажът е необходима стъпка, която прави скалпа ви еластичен, като се отървете от сковаността му. Той подпомага оксигенацията на косата с помощта на васкуларизация, което води до гъвкав скалп. Следователно масажът на главата е задължителна стъпка, която насърчава растежа на косата и много други допълнителни ползи.