Какво всъщност знаете за димните точки на различните хранителни масла? Как и кога да ги използвате зависи от това, а също и от вкуса им. Точката на димене е най -високата температура, при която маслото може да се нагрее. Ако превишите това, вие разваляте свойствата на маслото и всички продукти, които се обработват с него. Научете повече за това в следващата статия.

Зехтинът е най -здравословното масло за готвене

зехтин масло за готвене здравословен живот

Различните хранителни масла и техните точки на дим

зехтин

Зехтинът е може би най -предпочитаното и популярно от хранителните масла. Тя може да бъде с различни цветове в зависимост от това от какви маслини е направена. Сенките могат да варират от жълто до зелено. Точката на димене на това масло също зависи от неговия тип.

При някои сортове е възможно да се затоплят до 230 ° C. Можете да готвите с тях. Екстра върджин сортовете обаче имат ниска точка на димене – около 180 ° C и са подходящи за салати и за предпочитане не трябва да се подлагат на термична обработка. Това също не е от полза, защото ще загуби свойствата си. Другите две не трябва да се използват и за пържене.

Опитвали ли сте масло за готвене от авокадо??

авокадо страхотно масло живи здрави

Масло за готвене от авокадо

Следващото в нашия списък с годни за консумация масла е това, направено от авокадо. Подобно на самия плод, той има гладък вкус и аромат. Поради много високата точка на дим (261 ° C) може да се използва за печене и печене.

Познаваме вкуса на сусамовото масло от азиатската кухня

сусамово масло за здравословен живот

сусамово масло

Ако искате да придадете на кухнята си азиатски усет, тогава можете да използвате сусамово масло. Неговата точка на димене е между 177 – 220 ° C. Колкото по-тъмно е сусамовото масло, толкова по-висока е точката на дим. Така че по-светлите видове трябва да се използват за подправка на салати и ястия, а по-тъмните – за пържене.

Слънчогледовото масло е традиционна и здравословна алтернатива

страхотен слънчогледов здравословен начин на живот

Слънчогледово олио

Това е едно от най -популярните годни за консумация масла и се извлича от семената на слънчогледа. Точката на димене на усъвършенстваните варианти е доста висока – около 210-225 ° C, а другите е 107 ° C. Рафинираното слънчогледово масло може да се използва за всички видове рецепти за печене и готвене. Нерафинираният вариант, от друга страна, може да се използва за дресинг за салата.

Не пропускайте да опитате една или повече рецепти с масло от гроздови семки!

здравословен начин на живот с гроздово масло

Масло от гроздови семки

Бавно преминаваме към списъка с хранителни масла, които се използват по -рядко. Например олиото за готвене, направено от гроздови семки, има много неутрален вкус и следователно може да се използва за практически всички видове рецепти за готвене. Точката на димене е 200 ° C.

Оризовото масло е неутрално и здравословно

масло, направено от ориз, здравословен начин на живот

Оризово масло

Оризовата обвивка се използва за производството на това масло. Той ще бъде премахнат и обработен. Оризовото масло е едно от много здравословните годни за консумация масла, тъй като съдържа мононенаситени мастни киселини. Точката на димене на оризовото масло е доста висока – 254 ° C. Може да се използва за всички видове рецепти за готвене и печене.

 Орехово масло за по-добър вкус и здраве

масло от добри орехи живи здрави

Орехово масло

Подобно на оризовото масло, ореховото масло също е богато на мононенаситени мазнини. Неговата точка на пушене е средно 160 ° C. Можете да го използвате, за да изпробвате различни рецепти за печене и готвене.

Направете си страхотна салата с дресинг от фъстъчено масло 

орехи - идеи, направени от масло - здравословен начин на живот

фъстъчено масло

Подобно на сусамовото масло, фъстъченото масло се използва в азиатската кухня. Точката на димене е малко по-висока и се намира между 130-230 ° C. Този продукт също е богат на мононенаситени мазнини.

Кокосовото масло има много здравословни ефекти върху нашето здраве

кокосово масло живи здрави

Кокосово масло

Всеки, който се интересува от здравословен начин на живот, със сигурност е чувал за страхотните свойства на кокосовото масло. Но не бихме го използвали за готвене, тъй като точката на димене е относително ниска (185-205 ° C). Може да е подходящ само за няколко рецепти за печене, които не надвишават посочената температура. Ако имате стомашни проблеми, можете да направите малко Кокосово масло с кафе да взема.

Не пренебрегвайте готвенето с масло по никакъв начин

готвене с масло здравословен начин на живот

масло

Често най -традиционното от хранителните масла, а именно маслото, се пренебрегва. Това може да се използва за печене или сотиране, но никога за пържене или други рецепти за печене и готвене с много високи препоръчителни температури. Температурата на димене е средно 175 ° C.

Топеното масло е по -модерен и според мнозина по -здравословен вариант на масло

ghi масло здравословен живот

Гхи

Това е пречистено масло по индийска рецепта. При различните варианти на обработка точката на дим също може да варира. Тя може да бъде между 190 и 250 ° C. За да използвате топеното масло по подходящ начин, направете проучване, преди да купите.

Най -добре е да имате на разположение различни масла и да запишете най -важните им свойства. С всяка рецепта за печене ще имате различни опции в зависимост от температурата. Експериментирайте с него и осигурете малко повече разнообразие във вкуса и се насладете на здравословните свойства на храната си! Разбира се, можете да добавите всички тези масла към любимите си салати и да разберете какво става с тях!