Ракът на костите е два вида първичен рак на костите и вторичен рак на костите. Първичният рак на костите първоначално започва в клетките на костта, докато вторичният рак на костите започва в различна част на тялото и след това се разпространява в костта. Саркома на Юинг, остеосаркома, хондросаркома и злокачествен фиброзен хистиоцитом са някои от често срещаните първични ракови заболявания на костите.

причини и симптоми на рак на костите

По -долу имаме малко представа за рака на костите.

Първичен костен рак:

Първичният костен рак или тумор могат да бъдат разделени на доброкачествени тумори, които могат да имат анормален растеж на тъканите (неопластичен), травматичен, развитие, възпалителна причина или инфекциозни причини и рак. Остеоиден остеома, остеома, остеобластом и остеохондрома, енхондрома, аневризма, фиброзна костна дисплазия, гигантски клетъчен тумор на костите са някои от примерите за първичен костен рак.

Вторичен костен рак:

Вторичният рак на костите също може да бъде разделен на злокачествен първичен рак на костите. Саркома на Юинг, остеосаркома, хондросаркома и злокачествен фиброзен хистиоцитом са някои от често срещаните първични ракови заболявания на костите. Остеосаркомата е най -често срещаният вид рак на костите, който обикновено се развива между млади възрастни и деца. След мозъчни тумори и левкемия, ракът на костите е третият най -често срещан рак сред децата на Съединените американски щати и Обединеното кралство.

Хондросаркомата обикновено се развива при възрастни и започва в хрущялните клетки, които след това преминават към костите. И саркомата на Юинг се развива в таза, бедрената кост или таза. Хората на възраст под 20 години обикновено са склонни да развият този рак. Тази статия разказва за причините и симптомите на костно заболяване.

Симптоми и причини за рак на костите:

 Симптоми на рак на костите:

Симптомите обикновено са това, което пациентът забелязва и което помага на лекаря да диагностицира правилно заболяването. Симптомите на рак на костите са следните:

  • Подуване в засегнатата област.
  • Отслабване без да имате намерение да го отслабнете.
  • В засегнатата област може да се е образувала маса.
  • Треска,
  • Втрисане,
  • Нощно изпотяване
  • Болка в костта, която може да се увеличи с увеличаване на тумора или разпространение в съседни клетки.

Прекомерна костна болка:

Прекомерната костна болка е един от основните симптоми на рак на костите. Човек не може просто да издържи болката, която възниква, докато страда от рак на костите. Наред с тежките болки, които се появяват често, има максимална инфлация, която може да отнеме съня ви. Понякога болката е толкова силна, че ще трябва да потърсите помощта на някои лекарства и болкоуспокояващи. Няма такава домашна терапия или домашно средство, което да намали болката в костите, причинена от рак на костите.

Човек не може просто да избегне тази болка. Понякога тази болка е в краката, а друг път в горните крайници на тялото. Това наистина зависи от способността на човек да го поддържа. Човек наистина може да се разболее, ако не излекува този рак в рамките на определено време. Възможно е да има някои сериозни проблеми по отношение на тази болка, тъй като тя може да бъде причината за възникването на много други проблеми с костите, като например прекомерно подуване в костите. Болката обикновено възниква в засегнатите и постепенно се разпространява по цялото тяло.

Умора:

Умората е друг важен симптом сред многото симптоми на рак на костите. Човек ще изпита сериозни проблеми с умората, ако преминава през последния стадий на рак на костите. Ако този индивид не се увери, че проблемът му е решен в този момент, тогава наистина не може да се направи нищо много за него, тъй като състоянието му ще се влоши. Симптомът е по -често при мъжете, отколкото при жените. Според медицински доклад и скорошно проучване е установено, че в азиатските и американските страни случаите на рак на костите нарастват ежедневно и това трябва да бъде спряно. Дори смъртните случаи настъпват поради рак на костите.

Отслабване:

Сериозната загуба на тегло е един от най -вероятните симптоми на рак на костите. Може да сте чели за това в книгите. Зад това няма нищо друго освен логика. Някои казват, че този симптом зависи от човек на човек. Но няма нищо подобно. И двата пола, и хората от почти всички възрасти изпитват този симптом. Ако костите ви са слаби, тогава има голям шанс да бъдете засегнати от симптомите на рак на костите.

Сега, когато страдате от рак на костите, костите ви ще загубят съдържанието на калций в него, което допълнително ще ги отслаби. Има определено тегло на костите, което се съчетава с телесното тегло. Ако теглото на костта намалее, естествено теглото на човека също ще падне и това може да бъде наистина лошо както за мъжете, така и за жените. Така че не рискувайте, просто вземете витамините си.

Причини за рак на костите:

Първичният рак на костите не е много често срещан рак. Мъжете са по -склонни да страдат от рак на костите, отколкото жените. Причините за рак на костите могат да бъдат различни. Някои от тях са споменати по -долу:

1. Възраст:

Необичайно е, че ракът на костите е може би единственият рак, който се среща сред по -младите хора. Остеосаркомата обикновено се диагностицира при млади възрастни или тийнейджъри. Остеосаркомът може да се появи и при хора над 60 -годишна възраст. Саркомът на Юинг е друг вид рак на костите, който е много често срещан сред младите хора на възраст от 10 до 20 години. Но това не се ограничава само до тези хора. Може да се появи и при възрастни хора и деца. Веретеноклетъчните саркоми и хондросаркома обикновено се срещат при възрастни над 40 -годишна възраст.

2. Травми и удари:

Погрешно е схващането на хората, че костно нараняване или почукване може да доведе до рак на костите. При нараняване основно се развива подуване, което при диагностициране показва рак, който вече е бил там. Също така кост, която е отслабена от рак, може да бъде податлива на фрактури и счупвания.

3. Лечение на рак:

Ако преди това сте се лекували от рак, тогава шансовете да страдате от рак на костите може да са по -високи. Ако човек се лекува с лъчетерапия в много ранна възраст, тогава рискът му да стане жертва на рак на костите се увеличава. Лечението с по -високи дози химиотерапия също увеличава шансовете за получаване на рак на костите. Също така, хората, лекувани със саркома на меките тъкани и ретинобластом, също повишават риска от рак на костите.

4. Други костни заболявания:

Някои видове костни заболявания, като костната болест на Педжет, увеличават шансовете да станете жертва на рак на костите. Други костни заболявания като хондросаркома, болестта на Олие също повишават риска от рак на костите при човек.

5. Генетични фактори:

Ли-Фраумени е генетично състояние, което протича в семейството. Това е резултат от генна грешка, която се наследява от родителите. Li-Fraumeni повишава риска от различни видове рак, включително рак на костите. Ретинобластомът е рак на очите, причинен от дефектни гени. Този рак, когато се лекува с химиотерапия или лъчетерапия, води до остеосаркома. Наследствените множествени екзостози са друго наследствено състояние, което може да увеличи шансовете за рак на костите. Хората, които имат майка, която е диагностицирана с рак на гърдата, също имат шансове да развият рак на костите по -късно в живота си.

6. Етническа принадлежност:

Въпреки че не е ясно защо, но едно проучване показа, че саркомата на Юинг е по -често срещана сред белите американци, отколкото чернокожите, т.е. белите американци са девет пъти по -склонни да страдат от рак на костите, отколкото чернокожите американци.

7. Да се ​​родиш с херния:

Децата, родени с херния, са 3 пъти по -склонни да имат саркома на Юинг. Пъпната херния обикновено се причинява поради слабост на мускула около пъпа. Изследователите смятат, че с нарастването на ембрионалния мускул фактори, които съответстват на пъпната херния, също правят детето по -податливо на растеж на саркома на Юинг.

8. Професията на вашите родители:

Някои от проучванията показват, че ако някой от вашите родители е работил във ферма или майка ви е прекарала относително известно време във фирмата, докато е била бременна, също може да допринесе за риска от получаване на саркома на Юинг. Едно проучване също така показва, че излагането на пестициди също увеличава шансовете да станете жертва на рак на костите.

9. Слаби кости:

Ако има някакъв минерален дефицит в костите, тогава има голям шанс, че ще страдате от симптомите на рак на костите. Това е една от най -потенциалните причини за рак на костите. Човек може да се разболее изключително, ако не приема подходящи витамини, които трябва да хранят костите. Отслабването на калция от тялото също може да бъде причина за рак на костите.

10. Костно възпаление:

Ако има нелекуван случай на костно възпаление, тогава има голям шанс лицето да страда от симптомите на рак на костите. Ще видите симптомите на рак на костите при вас, ако проблемът с възпалението на костите в тялото ви не е отстранен. Това може да е сериозен проблем и се препоръчва да не го пренебрегвате.

Има много изследвания, проведени върху определена болест и различни проучвания показват различни резултати. Следователно всички изследвания, проведени върху рака на костите, може да не са свързани с вас. Както хората казват, че „вие сте уникални“, така и болестта ви понякога е такава. Затова винаги е разумно да се консултирате с лекар, когато видите или почувствате някаква аномалия в тялото или костите си. Трябва също да вземете необходимите лекарства и препоръчаните тестове, ако бъдете помолени.