Когато говорим за яйчници, обикновено имаме предвид женската гонада или сексуалното същество. Яйчниците са неразделна част от женската репродуктивна система, където всеки месец се образуват и освобождават яйцеклетките, които или се оплождат, за да образуват бебета, които приютяваме в продължение на девет месеца, или се разпадат под формата на менструация. Яйчниците са единственият производител и съхраняват тези яйца, които след това се освобождават през главата на яйчника, която е свързана с тръба, наречена фалопиевата тръба, която завършва в матката ви.

Киста на яйчника Симптоми и причини

В яйчниците на жената често се развива торбичка, пълна с течност, която е облицована с тънък слой или стена. Тази пълна с торбичка течност се описва като киста на яйчника. Всъщност лекарите казват, че всеки яйчников фоликул, по -голям от 2 см по размер, може да се нарече киста. Тези кисти обаче са изключително чести. Изследвания и проучвания показват, че тези кисти са по -разпространени при жени, преживяващи репродуктивните си години. Но те са доброкачествени като напълно безвредни и могат лесно да бъдат излекувани.

Обикновено има различни видове кисти на яйчниците. Кистата на жълтото тяло се занимава с освобождаването на яйцеклетка. Често, когато яйцеклетката се освобождава, тя преминава през фалопиевите тръби и се опложда, за да образува бластоциста. Ако не, той се разпада. Фоликулът, от който е освободено яйцето, се нарича жълто тяло. Въпреки че естественият процес изисква той да се разпадне и да изчезне, понякога може да се напълни с течност и кръв и да продължи.

Цистаденома е тумор, който се появява в лигавицата на яйчника, който може да бъде до 12 инча. Често, когато възникне вътрешно кървене от кистата, състоянието се нарича хеморагична киста. Така става въпрос за различните видове и ефекти на киста на яйчника.

Обикновено кистата на яйчника засяга дълъг набор от жени на различна възраст, обикновено наричани също функционални или прости кисти. При ултразвук по време на диагностиката тези кисти приличат на малки мехурчета в яйчника и обикновено са от функционален тип, тоест те се появяват без предварително заболяване или инфекция, които да го насърчават. Те са силно лечими и не са точно ракови по природа, освен ако не се наблюдават по време на рак на яйчниците.

Симптоми и причини за киста на яйчника:

Тази статия ще ви запознае с основните причини и симптоми на киста на яйчника, които ще ви помогнат да разберете какво е състоянието ви, когато сте атакувани от тази киста на яйчника.

Причини за киста на яйчника:

Някои от основните причини или причини, на които кистата на яйчника дължи своето съществуване, са:

1. Нередовен менструален цикъл:

Функционалните кисти са главно виновни за тази поява на киста, тъй като те се справят директно с менструални проблеми. Ако едно момиче има нередовен цикъл, при който менструацията му понякога прескача на месец и се случва два пъти през следващия месец или продължава да се променя, като например премествания от първия до последния месец до последния, има вероятност да се появят кисти на яйчниците. Това обаче са неракови кисти и понякога изчезват сами. Въпреки това в ранните години на менструация нередностите са често срещани, така че не се заблуждавайте.

2. Безплодие:

Безплодието при жените може да е причина за повтарящите се кисти на яйчниците, които се появяват във вашите яйчници до точката, където кистата се появява и се появява отново след всяка година. Това обаче обикновено е доброкачествено, но удължаването на нарастващата киста не е добра идея. Кистата трябва да се погрижи непосредствено преди да продължи в яйчниците твърде дълго, за да се превърне в ракова. Безплодието за жена в по -млада възраст е наистина труден въпрос и по този начин тя преминава през определени лекарства, за да се увери, че нейното безплодие може да бъде обърнато. Тези лекарства, особено тези с гонадотропин, също могат да бъдат причина за кисти на яйчниците.

3. Хормонозаместителна терапия:

С настъпването на възрастта често жените се подлагат на хормонозаместителни терапии и може да не знаете, но вашите кисти на яйчниците са пряко свързани с този процес на заместване на хормоните. Терапията включва определени мерки и лекарства, които могат да предизвикат проблеми в яйчника, в крайна сметка да образуват киста.

4. Затлъстяване и безделие:

Въпреки че затлъстяването е основна причина за появата на кисти на яйчниците, безделието тук се отнася до сексуалните действия, задържани от много жени, след като започнат да остаряват. Този дълъг сух период на неизползвани полови хормони в яйчника се ръждясва. Сега яйчниците трябва да произвеждат повече от тези полови хормони, които те не правят. Това може да доведе до кисти на яйчниците.

5. Семейна история:

След това, разбира се, има наследствено предаване на гени и клетки, което може да е причината да имате дълга редица жени във вашето семейство, страдащи от киста на яйчника, без да сте по -различни.

6. Възраст:

Възрастта е една от най -вероятните причини за киста на яйчника. Ако търсите причините за киста на яйчника, тогава възрастта е един от определящите фактори. Ако една жена е на възраст над 40 години, тогава има голям шанс да види признаците и симптомите на киста на яйчника при тях. Често се среща и при жени на възраст под 30 години. Те често са свързани с прекомерна болка и вътрешно кървене. Човек не може просто да пренебрегне тази причина, тъй като тя е една от най -честите причини за киста на яйчника.

7. Тотипотенциална зародишна клетка:

Има повече от един вид киста на яйчника. Поради тази причина възниква дермоидната киста. Често киста се развива от първична зародишна клетка от яйцеклетки и може да даде началото и на други клетки, съдържащи зародиши, което може допълнително да увеличи шансовете за киста на яйчника. Вижда се, че дермоидните кисти се съдържат в косата, костите, кожата, тъканите и др. Също така се намират и в зъбите. Те обикновено се произвеждат от клетки, възпроизвеждащи яйцеклетки и няма друга опция освен операция, ако искате да я премахнете.

8. Периодични проблеми:

Има някои жени, които имат проблеми с менструацията. При някои жени процесът на менструация спира и те имат голям шанс да бъдат засегнати от симптомите на киста на яйчника. Киста на яйчника също се случва на тези, които имат някои сериозни проблеми по отношение на периоди като инфекция и други подобни дискомфорти.

Имаше причини, когато жените, които имат месечни менструации, страдат от киста на яйчника. Жените, страдащи от такива менструални проблеми, трябва незабавно да се консултират с експерт по тази тема.

9. Менопауза:

Друга често срещана причина за киста на яйчника е менопаузата. Жените, които са преминали фазата на менопаузата, могат да страдат от киста на яйчника. Този въпрос е обсъден по -горе (предишната точка) накратко, но тук ще преминем през широко обсъждане относно менопаузата. Менопаузата може да се определи като етап, в който жената престане да има менструация. Тази конкретна жена също губи възможността да забременее по естествен път. През този етап менструациите започват да са по -редки и по -късно жената изобщо спира да изпитва менструации. При някои жени се наблюдава, че менструацията спира внезапно.

10. Други причини:

Има много други причини, които могат да бъдат отговорни или да причинят киста на яйчника. Една жена може да страда от симптомите на киста на яйчника, но ги игнорира. Е, това може да е причина за бързото разпространение на този вид заболяване и може да попречи и на физическото ви състояние. Според лекарите пушенето се счита за една от най -потенциалните причини за киста на яйчника. Жена, която е пушач на верига или дори пушач доста често, може да бъде изложена на симптомите на киста на яйчника, дължащи се на млада възраст. Затлъстяването е още една важна причина сред всички причини за кисти на яйчниците и изобщо не може да бъде пренебрегната.

Симптоми на киста на яйчника:

Често има признаци и симптоми, които тези кисти следват. Те са:

1. Наддаване на тегло:

Винаги, когато има затруднение в един от основните органи на тялото, следва промяна в теглото, за добро или лошо. Докато обикновено ракът намалява значително количество от вашите килограми, кистите ще ви помогнат да спечелите същото, което ще ви накара да наддадете по чудо. Тогава отново затлъстяването е причина за киста на яйчника.

2. Болка по време на копулация:

Често засяга жените в детеродна или ранна възраст, когато техните сексуални действия са много по -чести от старостта. Ако наблюдавате болка по време на полов акт, която преди това не сте били, има вероятност да развиете или вече сте развили киста на яйчника. Това е описано като остра болка в долната част на корема, която продължава всеки път, когато правите сексуални действия.

3. Менструални проблеми:

С киста на яйчника в яйчниците, яйчниците Ви започват да функционират неправилно. Ето защо по време на менструация човек може да изпита болка, която е различна от обичайните менструални спазми. Пулсиращата болка след това сега ще бъде заменена от остра болка, дори по време на менструация. Това може също да придружава ненормално кървене в голямо количество.

4. Проблем с уринирането:

Същият проблем възниква и по време на уриниране. Човек може да изпита затруднения при уриниране, поради което е изключително важно да се направи преглед възможно най -скоро.

5. Подуване на корема, подуване (прекомерна болка):

Една жена ще изпита силни болки в коремната част, когато страда от киста на яйчника. Една жена ще изпита силна болка в долната част на корема, докато страда от киста на яйчника. Подуването или подуването в коремната област е доста често и това се случва без възрастова бариера.

6. Болезнено сношение:

(Тази точка е обсъдена по -горе, но накратко. Този параграф обсъжда болезнените въпроси по полов път по описателен начин) Когато една жена изпитва симптомите на киста на яйчника, тогава тя трябва да спре да има полов акт, освен ако и докато не се излекува напълно. Ако планирате или мислите да се занимавате със сексуални дейности, кажете „не“ на възбуждащите ви хормони, тъй като това може да бъде болезнено преживяване за вас. По време на тази фаза всякакъв вид сексуална активност ще бъде свързана с огромна болка. По време на киста на яйчника, ако една жена участва в някакъв сексуален план, това може да се окаже болезнено преживяване за вас.

7. Гадене и повръщане:

Ако изпитвате симптом на повръщане в себе си през всеки и почти всеки ден от деня, това не е нормално. Може да страдате от киста на яйчника.

8. Болка в долната част на бедрата:

Ще има прекомерна болка в долната част на бедрата и това е един от основните симптоми на киста на яйчника. Ако една жена страда от киста на яйчника, тогава е доста често той или тя да изпитва силна болка в долната част на бедрата. Тази болка е изключително вредна, тъй като болката ще произхожда от долната част на гърба.

9. Тазова болка:

Ще има болка и в тазовата част. По време на киста на яйчника тазовата част на жената обикновено е една от най -засегнатите области. Тазовата болка може да бъде наистина дразнеща, тъй като може да възникне по всяко време на деня и това ще продължи за пореден период от време. Няма начин човек да избегне тази болка, тъй като е естествена и доста очевидна, когато страда от киста на яйчника.

10. Нежност на гърдите:

Друг често срещан симптом на киста на яйчника е омекването на гърдата. Жените на възраст над 35 или 40 години ще изпитват най -много този симптом. Сред всички симптоми на киста на яйчника, този е най -често срещаният. : Жена със среден размер гърди или сладко тяло ще почувства това най -много. В гърдите ще има увиснал ефект и много жени ще бъдат разочаровани от това, тъй като те са едно от най -хубавите неща за една жена. Според някои лекари и експерти в тази тема, жените, които пушат или пият много, ще имат най -много този симптом. Кожата около гърдата ще се разхлаби. Има много начини жената да предотврати отпускането на гърдите. Ако проучите правилно в интернет, ще откриете, че има редица домашни средства, които могат да се използват или прилагат, за да се предотврати отпускането на гърдите.