Независимо от вида на рака, това е смъртоносна болест, която само разпространява страх. Въпреки че ракът не се лекува, ако бъде диагностициран в по -ранен стадий, той може да бъде контролиран и животът на жертвата може да бъде удължен поне за известно време. От всички видове рак, един от раковите заболявания, които притесняват повечето жени на земята, независимо дали е американка, европейка, азиатка, африканка или австралийка, е ракът на гърдата.

Причини и симптоми на рак на гърдата

Ракът на гърдата е онзи вид рак, който се развива само от клетките на гърдите. Тя започва във вътрешните обвивки на лобулите или млечните канали, които ги снабдяват с мляко. Както вече трябва да знаете, че ракът е от два вида, които са злокачествени или доброкачествени. Докато доброкачественият рак обикновено остава, злокачествените тумори са склонни да атакуват и да се разпространят на нова територия. Ракът на гърдата обикновено е злокачествен, който се разпространява в по -нова част на тялото, ако не се държи под контрол. Лобуларен карцином е вид рак на гърдата, който се развива от лобулите, докато дукталният карцином се развива от каналите.

Има две категории рак на гърдата при жените. Тези видове се различават по своята същност и са описани, както следва:

Неинвазивен рак:

Неинвазивният или in situ рак не се разпространява в околните тъкани. Това също се нарича етап 0 по отношение на напредъка на рака на гърдата.

Инвазивен рак:

Инвазивен или инфилтриращ рак е видът рак, който се е разпространил в околните тъкани от оригиналната тъкан. Тази форма на рак се категоризира като Етап 1, Етап 2, Етап или Етап 4.

Причини и симптоми на рак на гърдата:

Има няколко причини и симптоми за рак на гърдата, но тук споменаваме само някои от тях, които са полезни за установяване на болестта преди атаката.

♦ Симптоми на рак на гърдата:

Симптомите са тези признаци, които помагат на професионалиста да диагностицира правилно заболяване като болка или главоболие. И признаците са тези, които само пациентът забелязва, а други не могат да открият, например подуване или обрив.

Като цяло първият симптом на всеки вид рак на гърдата е бучка или удебелена тъкан в гърдите. Въпреки че повечето бучки не са ракови, добре е жените да получат бучките на гърдите (ако има такива) възможно най -скоро, проверени от лекар, за да бъдат на сигурно място. Освен това, ако някой от следните признаци или симптоми е забелязан от жена, трябва да бъде съобщено на лекаря им възможно най -скоро – Болка, която се усеща в подмишницата (ите) или гърдата (ите), която напълно не е свързана с болката, която се усеща по време на менструацията цикъл.

1. Откриване на бучка:

Наличието на бучка в някоя от гърдите е един от основните симптоми на рак на гърдата. Това е самоизследване, което може да се извърши чрез натиск с пръсти върху гърдите и околните тъкани. Грудните бучки могат да се образуват както в злокачествена (ракова), така и в доброкачествена (неракова) форма на рак на гърдата. Те могат да се образуват около зърната, в ключицата, подмишниците или близо до лимфните възли. Тези бучки може да са нежни или твърди и да не се движат, докато ги притискате. Ако установите бучка в някоя от гърдите си, незабавно се консултирайте с лекар.

2. Подути гърди:

Подуването в гърдите се причинява поради възпаление на тъканите около гърдите. Това се дължи на наличието на тумор, който упражнява натиск върху тъканите на гърдата. Подутите гърди често са придружени от зачервяване и петна, които могат да направят зоната изключително нежна дори при допир. Състоянието не трябва да се пренебрегва и незабавно се консултира с лекар.

3. Сърбеж в гърдите:

Сърбящите гърди са най -честите признаци, които могат да доведат до рак на гърдата. Наличието на обрив без сърбеж около някоя от гърдите ви е тревожно и не трябва да се пренебрегва като нормален случай на дерматит. Сърбежът е последван най -вече от отделяне от зърната и околните тъкани на гърдата се променят в текстурата.

4. Промяна в размера на гърдите:

Наличието на тумор в гърдите може да причини промяна в размера на гърдите. По -често вашият партньор е по -вероятно да забележи промяната в размера на гърдите ви, дори преди да го направите. Затова трябва визуално да прегледате гърдите си, за да установите всяка тревожна промяна в размера и формата на гърдите си.

5. Изхвърляне на зърната:

Забелязването на отделяне от зърната на някоя от гърдите ви никога не трябва да се пренебрегва. Зареждането на зърната може да е показателно за всеки етап от развиващия се рак на гърдата. Изхвърлянето от гърдите е нормално само при кърмещи жени. Изхвърлянето от зърното може да бъде прозрачно, с жълт цвят или дори да наподобява гной.

6. Чувствителност на зърната:

Внезапната чувствителност в зърната може да сигнализира за развитието на ракови тъкани в гърдите ви. Това обикновено се дължи на образуването на тумори на гърдата в тъканите, намиращи се под зърната. Освен че стават чувствителни, зърната на гърдите в някои случаи на рак на гърдата също имат образна, обърната или асиметрична форма. Внезапната промяна в размера на зърната (с изключение на тези, които кърмят) не трябва да се пренебрегва и незабавно да се консултира с лекаря.

7. Скованост в раменете и шията:

Сковаността в раменете и шията може да е доста често срещана, но дори може да сигнализира за развитието на рак на гърдата, ако той продължава по -дълго време. Напредналият стадий на рак на гърдата може дори да причини болка в раменете, гръбначния стълб или гърба. Болката, причинена поради тази причина, не отслабва дори след почивка или използване на мехлеми. Ако се сблъскате с подобни състояния, запишете скрининг за рак на гърдата без забавяне.

8. Умора:

Умората е един от най -честите симптоми сред пациентите, страдащи от рак, включително рак на гърдата. Почти 1/4 от жените, страдащи от рак на гърдата, изпитват умора по време на периода на лечение, докато 1/5 се сблъскват със състоянието след приключване на лечението. Усещането за умора става изключително дискомфортно, когато ракът достигне до 4 -ти етап.

9. Недостиг на въздух:

Без дъх, стягане в гърдите и затруднено дишане са някои от тревожните симптоми на рак на гърдата на 4 етап при жените. Задухът възниква, защото ракът се е разпространил в белите дробове. По -често това е придружено от суха или хронична кашлица.

10. Драстично отслабване:

Развитието на рак и дори неговото лечение може да предизвика повръщане, гадене, запек или дори диария. Това води до загуба на апетит, като по този начин причинява неволна загуба на тегло при пациента. Жените с рак на гърдата трябва да приемат определен брой калории, чийто недостиг води до хранителен дисбаланс.

11. Кости:

Когато ракът от гърдите се разпространи в костите, той причинява увреждане на костите. Това води до болка и увеличава риска от фрактури. Жените с рак на гърдата често изпитват тези симптоми в ръцете, краката, гръбначния стълб, бедрата, ребрата, таза или дори черепа. В напредналите етапи дори ходенето може да се почувства болезнено или дискомфортно.

12. Черен дроб:

Когато ракът се разпространи в черния дроб, той може да не показва видими симптоми в ранните етапи. Въпреки това в по -късните етапи жените с рак на гърдата могат да получат треска, жълтеница и интензивна загуба на тегло.

13. Бели дробове:

Разпространението на рак в белите дробове често води до затруднено дишане, задух и хронична или суха кашлица.

В допълнение към гореспоменатите признаци и симптоми на рак на гърдата, разпространението на това заболяване засяга и други органи. По -долу са дадени някои симптоми, които са свързани с развитието на рака на гърдата:

♦ Причини за рак на гърдата:

Въпреки че истинската причина за рака на гърдата все още не е известна от експертите, има различни предположения и много рискови фактори, които могат да бъдат свързани с причините за рака на гърдата. И дори тогава е много трудно да се каже причината, поради която една жена страда от рак на гърдата, докато другата не. Ето някои от възможните причини за рак на гърдата:

1. Остаряване:

Възрастта е често срещан рисков фактор за причината за рак на гърдата. Възрастта на жената е пряко пропорционална на риска да стане жертва на рак на гърдата. Установено е, че 80% от жените, страдащи от рак на гърдата, са се появили при тези след 50 -годишна възраст и особено след менопаузата.

2. Генетика:

генетиката също играе важна роля в причиняването на рак на гърдата. Ако една жена, която има член на семейството, която е имала или е имала рак на гърдата, вероятността тази жена да страда от рак на гърдата е много вероятна. Въпреки че ракът на гърдата не е наследствен, някои гени (BRCA1, BRCA2 и TP53) е много вероятно да причинят рак на гърдата. Тези гени също са отговорни за причиняване на рак на яйчниците.

3. История на рак на гърдата:

тези жени, които вече са страдали от рак на гърдата, дори ако това е неинвазивен рак, тогава шансовете тази жена да страда от рак на гърдата е висока.

4. Имайки някакви бучки по гърдите:

тези жени, които имат или са развили доброкачествени гърди, имат по -голям шанс да развият рак в по -късния период от живота си, отколкото тези, които са напълно здрави.

5. Плътна гръдна тъкан:

по -плътната гръдна тъкан при жената може да бъде друга причина за развитие на рак на гърдата.

6. Излагане на естроген:

това означава, че тези жени, които са започнали менструацията си по -рано от нормалното или са навлезли в менопаузата по -късно от нормалното, са изложени на естроген за по -дълъг период от време. Шансовете да станат жертва на рак на гърдата са по -високи при тези жени поради излагането на естроген за по -дълъг период от време.

7. Затлъстяване:

затлъстяването причинява много здравословни проблеми и добавен към списъка е ракът на гърдата. Жените със затлъстяване след постменопауза и тези с наднормено тегло всъщност имат по-голям шанс да станат жертва на рак на гърдата.

8. Височина:

тези жени, които са по -високи от средните жени, всъщност имат по -голям шанс да станат жертва на рак на гърдата, отколкото тези жени, които са по -ниски от средните. И изследователите все още са объркани колко височината всъщност е фабрика.

9. Консумация на алкохол:

консумацията на алкохол също е пряко пропорционална на вероятността да страда от рак на гърдата от жена. Колкото повече консумира алкохол, толкова по -голям е шансът й да страда от рак на гърдата.

10. Излагане на радиация:

жените, които са или са подложени на рентгенови лъчи и компютърна томография също имат риск от развитие на рак на гърдата до известна степен.

11. Хормонозаместителна терапия:

Хормонозаместителната терапия в двете форми или само с естроген също може да повиши риска от развитие на рак на гърдата при жена.

12. Определени работни места:

Френските изследователи са установили, че жените, които са работили през нощта до първата си бременност, също имат риск от развитие на рак на гърдата.

Не само жените са жертви на рак на гърдата; мъжете също вероятно ще страдат от рак на гърдата, затова е препоръчително да се проверявате редовно.