Сред често срещаните инфекции, с които се сблъскват хората по целия свят, тази, за която определено трябва да сте чували, е тази на туберкулозата, известна още като туберкулоза. Според изследователи около 2 милиарда хора изпитват тази инфекция всяка година и около 3 милиона от тези случаи се оказват фатални за страдащия. Най -доброто, което можете да направите, е да започнете лечението на туберкулоза възможно най -скоро. За същата цел, заедно с познаването на лечението, трябва да сте добре запознати с различните причини, свързани с него, както и с признаците и симптомите.

Туберкулоза (tb) Симптоми и причини

Симптоми и причини за туберкулоза (ТБ):

Списъкът по -долу е подготвен за удобство на потребителите да разберат действително доказаните причини и признаци и симптоми на туберкулоза (tb). Проверете ги, за да получите задълбочени познания за кризата. Той е длъжен да ви помогне по много начини, а също и да поддържа под ръка някои превантивни мерки.

Причини за туберкулоза (ТБ):

1. Заразени от човек на човек:

Единствената известна причина за туберкулоза идва от факта, че човек, който вече страда от инфекцията, може лесно да я прехвърли на другия с контакт. Бактерията mycobacterium tuberculosis е причината за проблема, но само чрез трансфер. Частиците във въздуха могат да бъдат един от другите специални начини, по които бактерията преминава от човек на друг. Само вдишването на бактерията обаче не означава, че ще има реакция на туберкулоза в организма.

Само слабата имунна система може най -накрая да причини проблема в организма. В други случаи, туберкулозната (туберкулозна) инфекция може да навлезе в тялото и да остане в латентно състояние в него дълго време, преди да се активира в туберкулозна инфекция.

Тук си струва да се отбележи, че хората, които са в първите две седмици от туберкулозна инфекция, са тези, които са заразни и причиняват проблема при други.

Туберкулозата се причинява главно поради инфекция от микобактерия, вид бактерия. Следователно е известен още като микобактерия туберкулоза. Обикновено засяга белите дробове. Туберкулозата се разпространява, когато човек влезе в контакт с капчиците, които се изхвърлят по време на кашлица и кихане от заразен човек. Туберкулозата не е толкова заразна като обикновена настинка или грип. По -долу са дадени 10 основни причини за туберкулоза:

2. Латентна или активна туберкулоза:

При здрави хора имунната система на организма се бори отново с бактерията, причиняваща туберкулоза. Но в няколко случая бактериите остават в латентно състояние в тялото и не показват никакви симптоми. Установено е, че близо 10% от хората с латентна туберкулозна бактерия са изложени на по -висок риск от развитие на болестта за период от няколко години.

3. Туберкулоза в семейството:

Въпреки че туберкулозата не е заразна, шансът ви да получите болестта е относително висок, ако някой от членовете на вашето семейство е заразен с болестта и живеете в една и съща къща.

4. Етническа принадлежност:

Произходът на човек също може да бъде един от рисковите фактори за туберкулоза. Установено е, че ако живеете в държава или място, където появата на туберкулоза е много висока, шансовете ви за развитие на болестта се увеличават многократно.

5. Място на работа:

Установено е, че вашият шанс за развитие на туберкулоза е голям, ако работите на място, изложено на инфекция с микобактерии, като болници, домове за възрастни хора, приюти за бездомни или поправителни заведения.

6. Възраст:

Възрастта също влияе върху развитието на туберкулоза. Изследванията, проведени в тази връзка, разкриха, че вероятността от развитие на туберкулоза е сравнително висока при малки деца и възрастни хора в сравнение с нормалните възрастни. Това е така, защото имунната им система е по -слаба, което прави шансовете за бактериална инфекция много високи.

7. Диета:

Диетата също играе ключова роля в развитието на туберкулозата. Лошата диета с ниско съдържание на основни витамини и хранителни вещества прави организма само слаб; също така увеличава риска от туберкулоза.

8. Отслабена имунна система:

Отслабената имунна система също е една от първите 10 причини за туберкулоза. Често се получава след като човек е претърпял няколко медицински лечения като кортикостероиди, инхибитори на тумор некротичен фактор (TNF) или химиотерапия.

9. ХИВ или СПИН:

Последните проучвания показват, че шансовете за туберкулоза при хора с ХИВ или СПИН инфекция са 20% по -високи от тези хора, които никога не са имали ХИВ или СПИН.

10. Пушене:

Пушенето е важна причина за туберкулоза. Тютюневият дим възпрепятства здравословното функциониране на белите дробове, правейки тялото по -податливо на туберкулозна инфекция. Установено е, че повече от 20% от случаите на туберкулоза са свързани с тютюнопушенето.

11. Алкохол:

Прекомерният прием на алкохол може да отслаби имунната система и по този начин да увеличи шанса за заразяване с туберкулоза.

Симптоми на туберкулоза (туберкулоза):

Симптомите на туберкулоза варират от много дискретни до проявяване на активни симптоми за същите. В повечето случаи туберкулозната инфекция не може да бъде открита, докато не бъде разкрита с кожния тест. Неотдавнашно проучване, проведено върху болестта, показва, че смъртността от туберкулоза е до 50%. Ранното откриване и лечение обаче може да намали риска от същото. Затова по -долу са дадени първите 10 симптоми на туберкулоза, които не трябва да пренебрегвате.

1. Хронична кашлица:

Установено е, че хроничната кашлица с кръвоизлив храчка е най-честите и първи симптоми на туберкулоза. По принцип кашлицата се дефинира като внезапен и повтарящ се рефлекс, причинен от дразнители или чужди частици, като например микобактерия. Инфекции като тези са силно заразни. В някои случаи на туберкулоза хроничната кашлица също е придружена от болка в гърдите.

2. Треска:

Въпреки че треската или внезапното повишаване на телесната температура могат да се дължат на няколко други медицински състояния, тя също е известна като един от симптомите на туберкулоза. В повечето случаи треската е последвана от треперене.

3. Непрекъснато чувство на неразположение:

По време на туберкулозна инфекция, пациентът се чувства зле през повечето време. Има чувство на безпокойство, което продължава през цялото време, което продължава дори и след подходяща почивка.

4. Бързо отслабване:

Има бърза и необяснима загуба на тегло в случай на туберкулозна инфекция в организма. Всъщност това е един от първите няколко симптома, който ви дава усещане, че нещо не е наред с нормалните функции на тялото. Загубата на тегло обаче ще зависи от крайността на инфекцията и от стадия на туберкулозата, в която се намира човекът.

5. Загуба/намален апетит:

Има или пълна загуба на апетит, или пък значително намаляване на гладните болки, когато става въпрос за признаци и симптоми на туберкулоза. Това отново е един от сигурните симптоми, който е пряко свързан с появата на проблема. Загубата на апетит също може да отслаби имунната система и да доведе до влошаване на здравето. Загубата или намаленият апетит са симптом за много здравословни състояния, така че не забравяйте да го проверите в комбинация с други, споменати тук, за откриване на туберкулоза.

6. Коремна болка и диария:

Когато туберкулозата засегне коремната област, тя може да причини болка, диария или дори кървене от ректума или ануса.

7. Недостиг на въздух:

Има проблеми с дишането и задух, когато става въпрос за туберкулоза. Няма съмнение, че хората дори имат екстремни дихателни и дихателни проблеми в такъв случай. Въпреки това, отново нивото на този проблем ще зависи от стадия на туберкулозата.

8. Втрисане и нощно изпотяване:

Втрисане и треперене през целия ден и прекомерно нощно изпотяване са някои от другите признаци, че можете много добре да се свържете с проблема с туберкулозата. Това е един от неудобните проблеми, който си струва да споменем тук, за да сте подготвени.

9. Треска:

Високата телесна температура е често срещан симптом, който лесно се проявява като признак на туберкулоза. Треската несъмнено е нещо, което остава до момента, в който туберкулозата се лекува напълно, дори ако температурата се покачва и намалява през цялото време.

10. Умора и умора:

Постоянно ниво на умора и отпадналост се усеща в организма в случай на туберкулозна инфекция.

Това са някои от често срещаните симптоми на туберкулоза, но те също могат да варират от човек на човек, в зависимост от типа на тялото. Повечето от симптомите на туберкулоза също могат да бъдат показателни за някои други заболявания като пневмония или бронхит. Важно е обаче да се консултирате с лекар, ако откриете някой от тези симптоми познат. Също така, ако имате често взаимодействие с човек, страдащ от активна туберкулоза, обърнете се към Вашия лекар и поискайте редовен скрининг.

Без лечение туберкулозата може дори да се превърне в фатална. Ако не се лекува, болестта може да се разпространи в белите дробове и да се разпространи по цялото тяло, чрез средата на кръвния поток. В по -късните етапи на туберкулозата това може да доведе до други усложнения като:

• Сърдечни нарушения:

Макар и рядко, туберкулозата може да инфектира и тъканите около белите дробове. Това води до събиране на течности и възпаление, което пречи на нормалното функциониране на сърцето. Това състояние се нарича медицински „тампонада“ и дори може да бъде фатално.

• Бъбречни или чернодробни проблеми:

Функцията на бъбреците или черния дроб е да отстраняват примесите и отпадъците от тялото. Въпреки това, ако тези органи са засегнати от туберкулозна инфекция, те не успяват да запазят нормалното си функциониране.

• Болка в гръбначния стълб:

Сковаността и болките в гърба също са двете често срещани усложнения, произтичащи от туберкулозна инфекция.

• Подуване в мозъка:

Когато туберкулозната инфекция засяга мозъка, тя причинява подуване на мембраните, които облицоват мозъка ви. Това медицинско състояние е известно като „менингит“ и причинява силно главоболие, което продължава повече от няколко седмици. През това време могат да настъпят и промени в психичното състояние.

• Съвместни щети:

Туберкулозният артрит е заболяване, което влияе неблагоприятно на коленете и бедрата.