Треска на денга:

Треската на денга е добре известна като треска, която е тежко вирусно заболяване, предавано от ухапване от комар Aedes albopictus. Той се причинява в две форми: треска от денга заедно с хеморагична треска от денга (DHF). Треската на денга е засега тежка, но не е в основата на смъртта, докато при денга хеморагична треска (DHF) кървенето от началото на носа плюс е фатално заболяване, важно за смъртта, ако не се лекува навреме.

Трябва да знаете, че Aedes Albopictus комари източник денга, както и денга хеморагична треска. Размножава се в малки отвори, саксии за цветя плюс растения, пазви на листа, безполезни гуми, по -стари маслени барабани, съдове за питейна вода за животни и потенциално в застояли и всички съдове за съхранение на вода в близост до човешко жилище.

Предпазността е по -добра от лечението! Треската на денга е тежко вирусно заболяване и поради тези предпазни мерки трябва да бъде подобрено, отколкото да се зарази. В днешно време треската на денга става често срещана и е необходимо да се избягва треската на денга в допълнение към просто справяне с вируса на денга по -рано от неговото фатално влияние. Затова в тази статия ви дадох някои от най -добрите съвети за предпазване от треска на денга.

Симптоми на треска на денга

Комарите, които разпространяват треска от денга, обикновено хапят по здрач и разсъмване, но могат да ухапят по всяко време на деня, особено на закрито, в сенчести места или при облачно време. В страни като Индия все още има места в селските райони, където хората не са добре образовани за вируса. Поради липса на технологии и неправилна връзка с развитите градове, тези недоразвити хора дори не знаят как да открият вируса. Някои смятат, че почти всички болести имат еднакъв вид симптоми. Поради липса на образование по този въпрос, те дори не са в състояние да бъдат предпазливи като нас и по този начин те са основни жертви на вируса на денга.

Симптоми, причини и предпазни мерки при треска на денга:

Тази статия се занимава с основните причини и симптоми на треска от денга и какви предпазни мерки трябва да вземете, за да спрете разпространението на треска от денга.

Симптоми на треска от денга:

Признаците на треска на денга се различават според възрастта на пациента, например бебе и малки деца получават обрив, подобен на морбили, поради висока температура, докато по-големите деца заедно с възрастните изкопават

 • Леко заболяване.
 • Болки в тялото.
 • Лека треска.
 • Главоболие и понякога жестоко главоболие.
 • Болка в тялото.
 • Умора.
 • Хрема.
 • Кашлица.
 • Загуба на апетит повръщане.
 • Освен това гадене до температура.
 • При DHF кръвоизлив също се случват шокове.

Причини за треска на денга:

Има много причини за появата на треска от денга. Ето някои от най -често срещаните и най -честите причини за треска от денга. Първите 10 причини за треска от денга са следните:

1. Ухапвания от комари:

Сред всички известни на човека причини за денга треска, тази е най -често срещаната. Човек лесно може да се зарази с вируса на денга, когато комар го ухапе. Комарите от треска на денга носят вируса в себе си и когато влязат в контакт с кожата ви, те вкарват вируса в кръвта ви и той се разпространява в тялото бързо и ефективно. Това е една от основните причини за треска на денга. За да се предпазят тези комари, може да се приложат различните лосиони или спрейове против комари, налични в магазините върху тялото им. Това ще гарантира, че до вас няма комар. Според лекарите вирусът е във въздуха в този момент. Поради тази причина се препоръчва да сте в безопасност и да се грижите за себе си.

2. Замърсена вода:

Човек лесно може да хване треска от денга, като използва замърсена и вредна вода. Има някои области, в които трябва да избягвате да извършвате домакински дейности. Това може да е една от най -важните причини за треска на денга. Ще трябва да имате това предвид. Поддържането на хигиенна среда и развиването на чисти навици също ще ви предпазят от вируса. Замърсената вода е оценена като един от най -вредните и видни източници на тази вода. Виждали ли сте качеството на водата в някои мръсни езера, около които се скитат стотици комари? Човек никога не трябва да го използва. Треската на денга е един от най -вредните последици от замърсяването на водите.

3. Живот в огнища на огнища:

Пътуването или пребиваването в огнища и мръсни райони може да бъде една от основните причини за треска от денга. Това са области, в които никой не би искал да отиде. Например, пребивавайки близо до мръсно езерце или живеейки в мръсен квартал, където хората не обичат да ходят, тъй като тези райони са замърсени с различни видове вируси и замърсители, сред които може да бъде източникът на тази вирусна треска. Треската от денга се предава доста лесно. Едно нещо е тъжно, но вярно, че това е една от най -бързо и лесно разпространяващата се вирусна треска, откривана някога.

4. Неправилни предпазни мерки срещу ухапвания от комари:

Трябва да се вземат някои предпазни мерки, за да се предотврати разпространението на вируса. Сред всички тези предпазни мерки предотвратяването на ухапвания от комари е доста нормално. След ухапване от комар, кръвният поток в тялото ви се нарушава, тъй като замърсяващите елементи на вируса сега текат в тялото ви, което може да доведе до други вредни последици, които могат да варират от пробиви до кръвни съсиреци.

5. Предшестваща треска:

Човек има голям шанс да се зарази с треска от денга, ако има слабо физическо състояние и състоянието на имунната система не е подходящо. Ако имате преобладаваща треска, тогава има голям шанс скоро да се разболеете от треска на денга.

6. Слаба система на кръвообращението:

Според много научни проучвания е доказано, че поради неправилно кръвообращение редица хора лесно се заразяват с вируса на денга. Ако има неправилно кръвообращение в цялото тяло, тогава има голям шанс те да се заразят с този вирус и да се разболеят от треска на денга. Това е наистина вредно за хората и може да увреди тялото ви вътрешно с огромни темпове.

7. Влизане в контакт със заразен човек:

Ако влезете в контакт с човек, който е бил заразен с този вирус, тогава със сигурност ще бъдете заразени и с вируса на денга. Сред всички причини за треска на денга, това е най -често срещаното и почти всеки знае за това. Следователно, поради тази причина хората обичат да пазят безопасно разстояние от хора, заразени с този вирус. Този, който е бил заразен с вредния вирус на денга, се препоръчва да стои на закрито. Това ще бъде от полза както за него, така и за другите.

8. Гуми за стари автомобили:

Вярвате или не, но старите автомобилни гуми са една от най -пренебрегваните причини за треска от денга. Комарите обичат да живеят и да се размножават в близост до тези стари храни и така се разпространяват толкова бързо. Комарите, популяризиращи вируса на денга, имат тенденция да се слепват в края на деня и затова те събират всички микроби и вируси от различни донори на вируси, които са заразени хора, и по -нататък предават същия вирус на други хора. Ето как комарите насърчават разпространението на този вреден вирус на денга.

9. Неправилни мерки:

Общността трябва да предприеме подходящи стъпки и да предприеме някои мерки, за да спре разпространението на вируса на денга. Човек лесно може да спре разпространението на този вирус, като унищожи гнездата на комарите. Ако има подходящо снабдяване със слънчева светлина от майката природа, тогава тези гнезда ще бъдат унищожени автоматично без никаква смъртна помощ. Те могат да се твърдят като една от тези типични причини за треска на денга.

Трябва да се приемат програми за ваксинация срещу треска на денга, за да се сложи край на процедурата за размножаване на комарите. Това в крайна сметка ще спре разпространението на вируса завинаги.

10. По -ниска осведоменост за вируса:

Все още има много хора, които не са добре запознати с вируса на денга. Тази липса на образование е една от най -вероятните причини за треска от денга. Хората възприемат някои лоши и нехигиенични навици, които водят до разпространението на вируса. Като например използване на замърсяваща среда за ежедневни дейности и не предприемане на инициатива за почистване и на това.

Предпазни мерки при треска на денга:

Пазете от ухапване от комари; това е основната предпазна мярка до треската на денга. Предполага се, че населението ще предприеме последващи необходими мерки за безопасност, за да се бори с треската на денга по -рано, отколкото тя изкопае в тялото.

 • Всички големи резервоари за вода, подобни на тези в сградите, трябва да имат единично чугунено, опънато покритие. Трябва да се осигури подходяща стълба, която да позволява на гражданския персонал да се катери и да наблюдава резервоарите на периодични интервали. Предполага се, че излишната тръба е ограничена от мрежа, която може да остане далеч от комари.
 • Редовно сменяйте водата в контейнери за пиене на животни.
 • Не запасявайте вода.
 • Избягвайте ненужното напояване.
 • Сгънете всички чисто нови пластмасови гуми.
 • Използвайте комарник, за да избегнете атака на комар.
 • Покрийте правилно всички контейнери.
 • Пазете къщата, околната среда плюс околните канали.
 • Не е необходимо подобно на контейнер вещество като гуми, бутилки, кокосови черупки и т.н. трябва да се изхвърли на друго място, унищожено.
 • Сменяйте водата във ваза за цветя веднъж седмично, за да избегнете размножаването на комари от денга там.
 • Използвайте аерозоли плюс бобини за комари, за да убиете комарите.
 • Носете рокли с дълги ръкави плюс напълно покрити дрехи.
 • Поддържайте всички канали добре поддържани плюс ремонтирайте всички дросели.
 • Използвайте мрежа против комари около леглото, докато спите.
 • Блокирайте всички дефектни основания.
 • Повърхностните кладенци трябва да бъдат добре поддържани, за да не се отглеждат комарите в района.
 • Събираните дъждовни води на тераси/покриви трябва да се почистват (поне) веднъж седмично.
 • Всички контейнери за съхранение на вода трябва да бъдат покрити с плътен капак.
 • Водният фонтан трябва да се поддържа сух веднъж седмично.
 • Основната превенция на денга се състои главно в премахването на иначе редуциращия комарен вектор за денга.
 • Публичното пръскане за комари е почти всички важни характеристики на този вектор.
 • Използването на ларвициди като Abate® за статутна вода е изключително успешно при дългосрочната борба с комарите.
 • За да се избегне размножаването на комари, 2 чаени лъжички керосин, в противен случай бензинът може да се постави в 100 литра неактивна вода.