Спазмите по време на бременност са доста често срещано нещо за много жени. Тъй като жените преминават през няколко промени в тялото на тази фаза, спазмите в краката по време на бременност могат да бъдат притеснение за много. Те могат да бъдат болезнени и много от тях също могат да изискват внимание към тези спазми, за да получат известно облекчение. Колкото и трудно да могат да станат, имаме всичко за спазмите в краката по време на бременност и притесненията, свързани с това – само за да помогнете.

Няколко бъдещи майки се сблъскват със спазми в краката и бременност на този етап и ето какво трябва да се знае за всичко това. Точно от това, което причинява крампи в краката, как да ги предотвратим и средствата за защита да се грижат за тях, имаме всичко! Нека днес научим всичко за тях.

крампи на краката по време на бременност

Какво представляват крампи на краката и кога започва?

Крампите в краката по време на бременност са неволеви контракции в мускулите на прасеца и стъпалата или и двете, и те са доста чести по време на бременност. Спазмите на крампи на краката могат да излъчват нагоре и надолу по прасците през деня, но обикновено са по -забележими през нощта. Това е, когато умората, натрупването на течности и задържането са на върха. Спазмите в краката по време на бременност са особено чести след втория триместър на бременността, когато има увеличаване на теглото поради бременност, увеличен оток поради промени в кръвообращението и общата умора се увеличават.

Те могат да се влошат с напредването на бременността и с увеличаване на корема. Спазмите се усещат главно през нощта. Човек обаче може да изпита и спазми през деня. Непоносимата болка при крампи на краката може да ви затрудни да спите през нощта и да работите през деня. Според проучвания, около половината от всички бременни жени изпитват крампи на краката по време на пътуването (1).

Причини за крампи на краката по време на бременност:

Точната причина и причина за крампи на краката по време на бременност е неизвестна. Все пак има предположения как спазмите се дължат на телесни промени, промени в теглото в процеса на бременност, умора и промени в кръвообращението.

Най -честите причини за крампи по време на бременност са следните:

1. Промени в кръвообращението:

Процесът на кръвообращение се забавя по време на бременност. Промените в тялото, бързото разширяване и наддаването на тегло, хормоналните промени често са причините за промените в процеса на кръвообращението. В резултат на тези промени ще има увеличение на обема на кръвта в тялото, но забавяне на кръвообращението. Това може да доведе до спазми на краката, особено след втория триместър и близо до третия триместър.

2. Наддаване на тегло:

Наддаването на тегло по време на бременност е доста средно; като се има предвид, че тялото расте вътре, можете също да увеличите по скалата на теглото. Това повишаване на теглото може да засегне нервите, кръвоносните съдове и вените. Това може да доведе до крампи на краката през този период. Най -често срещаният съвет е да останете активни и да правите малко разходки, за да потърсите малко облекчение от спазмите.

3. Дехидратация:

Повечето от нас често не се замислят сериозно за дневния прием на вода, предписан на възрастни, особено на бременни жени. Знаете ли, намаляването на приема на вода и дехидратацията може разумно да доведе до крампи на краката? Опитайте се да увеличите това и ще забележите промяна.

4. Кръвен съсирек:

Знаете ли, че бременните жени са склонни да развият кръвни съсиреци в дълбока вена с тромбоза, отколкото небременните жени. Да, няколко проучвания доказват същото (2). Това може да доведе до тежки до леки крампи на краката в тази фаза, а лесният изход е да останете отново активни и да продължите да се движите.

5. Умора:

Умората и слабостта на тялото могат да доведат до натиск близо до мускулите, което от своя страна води до крампи на краката. Това може да бъде преодоляно чрез пиене на достатъчно вода, леки разтягания и разходки през деня.

6. Дефицит на калций и магнезий:

Подходяща доза витамини, допълнителен калций и магнезий (3) добавките могат да намалят спазмите и болките, включително безпокойството. Добавките трябва да са в съответствие с дозировката, дадена от лекаря, за да отговарят на физическите изисквания, които се различават според индивида. Като цяло проучванията подкрепят, че редовните добавки могат да помогнат при спазмите (4).

Как да лекувате крампи на краката по време на бременност:

Кървенето на краката досега, както разбираме, е доста често срещано за няколко бременни жени и бъдещи майки. Но не е толкова лесно да ги управлявате или да преминавате през болката ежедневно. Когато внезапна атака на крампи на краката ви удари, можете да направите следното, за да се облекчите.

 • Изправете крака си и леко огънете глезена и пръстите назад към пищялите няколко пъти.
 • Можете да опитате да застанете на студена повърхност, което понякога може да спре спазъм.
 • Масажирайте мускулите на прасеца и краката, за да облекчите свиването.
 • Разходете се малко, за да отпуснете мускулите на крака.
 • Опитайте да използвате бутилка с гореща вода или подгряваща подложка, за да излекувате спазмите.
 • Ако нищо не работи, посетете лекар или експерт, тъй като това може да е случай на съсирване на кръвта.

Как да предотвратим крампи на краката по време на бременност?

Най -добре е да предотвратите и да облекчите спазмите на краката при бременност, когато все още не е ударил силно, за да се опитате да се справите с него при внезапна атака. Ето няколко начина за предотвратяване на спазми.

1. Аеробни упражнения:

Упражненията за разтягане могат да бъдат лесни за спиране на спазмите, дори преди да ударят. Преди да ударите леглото след дълъг и уморителен ден, отпуснете ръцете си на стена, като застанете на два крачки от нея. Дръжте петите си на пода и се наведете напред. Останете в това положение за около десет секунди и след това се отпуснете за около пет секунди. Повторете това просто упражнение три пъти всяка вечер преди лягане.

2. Поза:

Имайте периоди на почивка във всеки алтернативен период на дейност, като например да не претоварвате тялото си. Вдигайте краката си възможно най -често, когато сте седнали.

3. Облекло:

Носете поддържащ маркуч през деня, за да поддържате тежестта наоколо. В този момент не носете неудобни дрехи и тоалети.

4. Хидратирайте се:

Уверете се, че пиете достатъчно течности, поне осем чаши на ден. Поддържайте се хидратирани и активни. Това може да облекчи и да избегне крампи на краката.

5. Правилна диета:

Яжте добре балансирана диета, която включва много калций, магнезий, витамини и минерали. Киселото мляко има много ползи за здравето. Можете да включвате кисело мляко в диетата си. Бананите също са популярни, тъй като имат високи дози магнезий. Вземете одобрени и предложени витаминни добавки, за да гарантирате консумацията на основни витамини и минерали. Вземете добра питателна храна, за да предотвратите спазми в краката по време на бременност.

6. Ежедневна разходка:

Освен ако Вашият лекар не е препоръчал друго, кратката разходка всеки ден ще помогне на мускулите в краката Ви да не нарушават нощния сън. Това ще попречи на мускулите на краката да се свиват и да имат спазми през нощта. Това помага за цялостен контрол на спазмите на горните и долните крака по време на бременност, включително мускулните и краковите крампи в краката.

7. Топла вана:

Можете да опитате да се къпете топло всяка вечер преди да легнете в леглото, за да отпуснете мускулите си и да се освободите от дългия и уморителен ден. Това ще помогне за борба със спазмите в краката по време на бременност.

8. Не преуморявайте:

Избягвайте прекалено умора по някаква причина. Легнете на лявата си страна, за да подобрите кръвообращението към и от краката. Не се стресирайте с домакинска работа или друга физическа работа.

9. Подходящи обувки:

Изберете обувки, които излъчват комфорт, подкрепа и полезност. Ще бъде от полза, ако се носят обувки с твърд брояч на петата. Частта от обувката, която обгражда петата и помага за заключване на стъпалото в обувката, се нарича брояч. Избягвайте токчета и обувки, които не стоят правилно.

домашни средства за спазми в краката по време на бременност

Домашни средства за спазми в краката по време на бременност:

Следните лесни домашни средства могат да ви помогнат да потърсите утеха сред спазмите в краката по време на бременността.

А. Разтягане:

Първите и най -важни крампи на краката при лечение на бременност включват разтягане. Подобно на техниката за превенция, можете също да направите разтягане, за да потърсите облекчение от крампи на краката. Застанете с лице към стената и поставете ръце на стената пред себе си. Поставете десния крак назад, петите на пода и бавно сгънете лявото коляно. Уверете се, че десният крак е изправен. Усетете разтягането с огъване в мускулите на прасеца.

Б. Общо упражнение:

Точно като разтягане, редовните малки дейности и упражненията могат да помогнат за поддържане на тялото активно при спазми в краката по време на бременност. Независимо дали става въпрос за йога, разходка или плуване, това ще бъде от голяма полза за цялостното ви здраве и за бебето. Той също така от своя страна насърчава кръвообращението, води до здравословно тегло и отпуска мускулните крампи.

Това от своя страна означава, че подчертаваме да не седим безделни и да не действаме. Бъдете активни по няколко часа на ден и слушайте тялото си. Не прекалявайте с упражнения или дейности, но също не седнете без работа. Знайте умереността и ще бъдете в най -доброто здраве.

В. Останете хидратирани:

Както бе повторено по -горе, пийте много вода. Нищо не е толкова важно, колкото хидратацията в процеса на избягване на спазми по време на бременност. Дехидратацията може да доведе до увеличаване на спазмите, а добрата хидратация може само да намали ефекта.

Г. Масажи:

Направете самомасаж, за да облекчите болката и спазмите. Масажирайте областта на прасеца и краката, което причинява болка за около 1 минута. Освен това можете да посетите терапевт и център за масаж преди раждане за облекчение. Това също може да помогне за избягване и управление на крампи на краката през нощта по време на бременност.

Д. Приложение на топлина:

Използвайте топла кърпа или топлинна торба, за да приложите топлина близо до мускулите и спазмите. Внимателно масажирайте и оставете да престои няколко секунди и повторете процедурата за най -добри резултати. Това може значително да помогне за справяне с тежки и чести крампи на краката по време на бременност.

F. Epsom Salt:

Топлото често помага при спазмите и болката, но опитайте топла вана с сол на Epsom. Обикновено е малко по -практично. Топлата баня с тази сол ви помага да се отпуснете като цяло и облекчава напрежението в мускулите.

Г. Джинджифил:

Джинджифилът е почти незаменим. Съдържанието на магнезий в него помага за справяне със спазмите в краката. Опитайте този метод за приготвяне на чай от джинджифил:

 • Настържете една супена лъжица пресен джинджифил.
 • Добавете го към две чаши вода и оставете да заври.
 • Оставете го на тигана с капак за около 10 минути.
 • Прецедете чая.
 • Добавете лъжица мед и изстискайте сока от половин лимон и се насладете на този чай.

Този домашен чай от джинджифил не само облекчава спазмите, но помага и при храносмилането, грипа, кашлицата и т.н..

Кога да се консултирате с лекар?

Въпреки че спазмите в краката са чести по време на и през втората и късната бременност, те не са лесни за управление. Ако крампите ви в краката са много редовни, постоянни и много болезнени, не изглежда да намаляват или контролират за определен период от време, най -добре е да се консултирате с вашия доставчик на здравни грижи и лекар. Може да се нуждаете от лекарства и лечение, ако причиняват твърде много болка и безпокойство. Дори ако имате тежки отоци или разширени вени по време на спазми, най -добре е да се консултирате с Вашия лекар или доставчик на здравни грижи за лечение.

Спазмите в краката по време на бременност са често срещан проблем, пред който са изправени бъдещите майки и бременните жени. Те обаче могат да бъдат контролирани и управлявани чрез домашно лечение и средства за защита. В някои случаи те могат да станат тежки с подуване и зачервяване, след което трябва да се консултирате с Вашия лекар. Надяваме се, че сте научили как да се справяте със спазми в краката и бременност. Кажете ни вашите мисли; обичаме да чуваме от вас!

Опровержение:

Горепосочената информация е само за информационни и образователни цели. Винаги се консултирайте с Вашия лекар и доставчик на здравни грижи за по -добри данни и персонализирана информация, в зависимост от Вашето здравословно състояние и тип на тялото. Ние не носим отговорност за грешки.